Mode en traag : geen contra-dictie

25/08/10 om 00:00 - Bijgewerkt op 30/03/18 om 12:01

De term slow fashion is een vlag die vele ladingen dekt. We doen een greep uit het rijke aanbod in acht hoofdstukken.

1. De definitie

In de voedingsindustrie maakten we de voorbije jaren de opmars van slowfood mee. Dat betekent niet urenlang tafelen, zo weten we nu, of héél traag eten. Wel staat het voor fair trade en organisch, lokaal en seizoensgebonden consumeren : termen die eerst nog wantrouwig onthaald werden maar nu sexy en uitdagend zijn. Yes we can ! Maar wat is slow fashion ? Het is vooral te danken aan duurzame labels als Stella McCartney, of het Deense Noir, dat rond de millenniumwissel veel buzz ontstond rond groene mode, hoewel de Britse academica Kate Fletcher de term (reeds !) halverwege de jaren negentig lanceerde. Toch is slow fashion nog geen begrip, en worden verschillende definities door elkaar gebruikt. De ene ontwerper benadrukt zijn artisanale technieken, de andere experimenteert met organisch katoen. Nog anderen pleiten voor seizoensoverschrijdende mode die, idealiter, doorgegeven wordt aan latere generaties. Het moge duidelijk zijn : slow fashion is een verhaal met veel stemmen. Want wat willen we eigenlijk veilig stellen ? Oude ambachtstechnieken ? Het milieu ? Werkkrachten ? Afhankelijk van de parameters, verandert de definitie. Maar waar alle sympathisanten het over eens zijn : openheid en verantwoordelijkheid zijn anno 2010 ook in de modewereld geen loze woorden.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners