Mevrouw Sacai en mijnheer Kolor

Uit de collectie herfst / winter 2010 van Sacai. © GF

Japan ging al voor de bijl, en nu veroveren de merken Sacai en kolor in sneltempo ook de rest van de wereld. Hoog tijd dus voor een korte kennismaking met Chitose Abe, alias mevrouw Sacai, en Junichi Abe, alias mijnheer kolor. Een echtpaar ontwerpers dat, als het op mode aankomt, toch liever niet samenzit.

De Japanse mode wordt in het buitenland sinds jaar en dag met vlag en wimpel verdedigd door een handvol illustere merken, Yohji Yamamoto en Comme des Garçons op kop. Af en toe bereikt een stijlkundig fenomeen het Westen. Zoals de bleekgeverfde, in Victoriaanse jurken gehulde lolita’s van enkele jaren geleden, of de intussen ook al niet meer zo frisse streetwear van A Bathing Ape.

Sinds Rei Kawakubo eind de jaren zestig haar eerste stappen zette in de mode met Comme, heeft Japan natuurlijk niet stilgestaan, en nu en dan is een nieuwe ster gelanceerd, opvallend vaak in de slipstream van een van de legendes. Issey Miyake bracht Tsumori Chisato en Final Home naar Europa, Comme des Garçons deed hetzelfde met onder andere Junya Watanabe. Een aantal merken heeft het op eigen benen geprobeerd. Met wisselend resultaat. Undercover, de belangrijkste aanwinst op de Parijse modekalender in jaren, showt al enkele seizoenen niet meer. Het opwindendste mannenmerk, Number Nine, is sinds vorig jaar opgedoekt. Cosmic Wonder Light Source, dat verschillende seizoenen in Parijs presenteerde, concentreert zich sinds vorig jaar op Japan (maar was nooit eerder zo gemakkelijk te vinden in Brussel en Antwerpen).

Er is gelukkig ook goed nieuws. De shows van de zeer getalenteerde Miharayasuhiro behoren elk seizoen tot de hoogtepunten van de mannenweek in Parijs, en er staat ook een volgende generatie ontwerpers en merken klaar. De belangrijkste, relatief nieuwe namen zijn Sacai en kolor. In Japan hebben ze enthousiaste fans en, zo lijkt het toch als je door Tokio wandelt, eindeloos veel verkooppunten. Maar ook het buitenland gaat voor de bijl, en beide merken worden thans verkocht in een aantal van ’s werelds spraakmakendste boetieks (in België bij de gereputeerde multimerkenboetiek Houben).

Sacai, dat op een bewonderenswaardige wijze materialen mixt en qua stijl eerder discreet is, begon als damesmerk, maar heeft nu ook een volwaardige mannencollectie. Kolor, waarvan de stijl kan worden samengevat als casual chic, begon als mannenmerk, en heeft nu ook een lijn voor vrouwen.

Sacai is het geesteskind van Chitose Abe, die vroeger lang voor Comme des Garçons heeft gewerkt. En kolor is het bedrijf van Junichi Abe, haar echtgenoot. We vroegen de Abes, elk apart, naar hun drijfveren en naar hun visie op de mode van het moment. Over één onderwerp waren ze het alvast eens : over het werk van hun wederhelft wensten ze zich niet uit te laten.

Sacai en kolor worden verkocht bij Houben, Maria Theresialei 17-19, 2018 Antwerpen. Info : 03 225 00 32, www.kolor.jp en www.sacai.jp.

Door jesse brouns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content