Ooit was de nederzetting aan de Dijle de hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden. Het opknappen van gebouwen, straten en pleinen bracht opnieuw allure. De Mechelaar trekt niet meer weg en de horeca floreert.

De bewoners van Mechelen noemt men Maneblussers. De naam verwijst naar een historische gebeurtenis. In de nacht van 27 op 28 januari 1687 was het volle maan en er hing een lage bewolking. Een man die uit de kroeg stapte, dacht dat de St.-Romboutstoren in brand stond. Pas toen men met blussen was begonnen, ontdekten de Mechelaars dat ze slechts de rossige nevelgloed van de maan hadden gezien.

De moderne Mechelaar gaat nog steeds graag op cafƩ maar is niet echt uitbundig of chauvinistisch. Hij manifesteert zich in het stille genieten en heeft alle ingrediƫnten bij de hand. Het is geen toeval dat de beste kaashandel, groentezaak, banketbakker, chocoladebewerker en gevogeltehandelaar zich op een boogscheut van elkaar bevinden. De Mechelaar houdt van eten en drinken, dat merk je in de lekkere winkeltjes, waar gezellig over het goede van het leven wordt gebabbeld. De stad heeft haar eigen specialiteiten, zoals de Mechelse koekoek, zachte primeurgroenten als witloof en asperges, Mechelschen Bruynen, het lievelingsbier van Keizer Karel, met de Gouden Carolus als stedelijke trots, en Maneblussertjes, in de vorm van koekjes met glazuur in maanvorm of als gevulde chocola.

Mechelaars die geld hadden, gingen vroeger uit eten in Antwerpen, Lier, Leuven of Brussel. Dat is veranderd nu de stad er zo aantrekkelijk bij ligt. Verpauperde huizen zijn gerestaureerd, straten en pleintjes werden heraangelegd en de kleine misdaad werd hard aangepakt. Op relatief korte tijd onderging de historische Vlaamse stad een metamorfose. Door deze positieve verandering blijven Mechelaars tegenwoordig thuis, waardoor het horeca-aanbod verruimde. De eethuizen werken overwegend op klassieke basis. De Belgische keuken wordt het best vertegenwoordigd op en rond de grote Markt. In de prachtige gildehuizen kregen druk bezochte restaurants, brasseries, tavernes en cafƩs onderdak.

EETHUIZEN

01 D’HOOGH Burgerpaleisje met ster

D’Hoogh is te vinden in een majestueuze patriciĆ«rswoning in eclectische stijl, genaamd

De beitel, de passer en ’t penseel. Het burgerpaleisje dateert uit 1902 en siert met zijn statige gevel in blauwe hardsteen met gouden ornamenten een uithoek van de Grote Markt. Restaurant D’Hoogh is een kwarteeuw oud en draagt een kwarteeuw een Michelinster. Erik D’Hoogh werd opgeleid in de keuken van Romeyer. Hij staat samen met echtgenote Annie in de keuken. De twee werken klassiek. Streekproducten, zoals wild en asperges, staan in het seizoen centraal. In de opulente eetzaal staan broer Walter D’Hoogh en echtgenote DaniĆ«lle. Japanse klanten, die verlekkerd zijn op Mechelse asperges, krijgen een spijskaart in het Japans. Er zijn menu’s van 45 tot 84 euro.

Restaurant-traiteur D’Hoogh :

Grote Markt 19, 2800 Mechelen. 015 21 75 53. www.dhoogh-restaurant.be. Zaterdagmiddag, zondagavond en maandag gesloten.

02 DEN BEER Grootstedelijk

Den Beer is een moderne brasserie in een statig oud gebouw op de Grote Markt, met hedendaagse, grootstedelijke elementen. Het is er vaak erg druk en dan kan het er rumoerig aan toe gaan. Vlotte bediening en

correct bereide gerechten.

Den Beer : Grote Markt 32-33, 2800 Mechelen. 015 20 97 06.

03 STUFFED Loungerestaurant

We’ve got the stuff !” Ronald De Gruyter en Dirk Allemand openden een relaxed restaurant met gevulde aardappelen als specialiteit. In Stuffed is er

’s middags lunch voor snelle jongens, ’s namiddags koffie voor dames met tijd en

’s avonds lounge met cocktails.

Stuffed : Grote Markt 15, 2800 Mechelen. 015 42 07 70. www.stuffed.be. Maandag en woensdag gesloten.

04 DE WITTEN VOS Vaste waarde

De Witten Vos is een huis van vertrouwen dat vooral bij oudere Mechelaars geliefd is. De zaak is groter dan de buitenkant doet vermoeden. De ruimte is ingedeeld in comfortabele zithoekjes. Het is er meestal druk en toch heerst er een rustige salonsfeer. De

dames en heren op leeftijd babbelen gezellig bij een kopje koffie of bij een klein of groot gerecht. Op de vaste kaart staan herkenbare schotels als tomaat garnaal, scampi’s van de chef, koninginnenhapje, americain met verse frieten of in

boter gebakken zeetong. De klassieke bereidingen zijn gebaseerd op verse producten en worden met zorg klaargemaakt en gepresenteerd. Yves Bosman is de dynamische baas. Hij was eerst negen jaar garƧon in De Witten Vos, voordat hij de zaak vijf jaar terug overnam.

Taverne-restaurant De Witten Vos : Grote Markt 30, 2800

Mechelen. 015 20 63 69. www.dewittenvos.be.

Alle dagen open.

05 FOLLIEZ Moderne toets

Voor wie van lekker eten houdt en niet op een euro hoeft te kijken, is er Folliez. Eigenaar Danny Vanderschueren is een spraakwaterval, die zijn wijnkennis graag aan tafel etaleert. De keuken staat onder leiding van Marc Clement. Deze vakman is technisch goed geschoold en kiest voor eersteklasproducten, die hij verwerkt tot smakelijke gerechten met een moderne toets. Zeebrasem onder zoutkorst, dubbel lendenstuk van Wagyu beef en bereidingen met asperges rechtstreeks van bij de boer zijn terugkomende gerechten die uitgroeiden tot specialiteiten. Er is een lunch voor 35 euro (50 euro met wijnen) en menu’s van 60 tot 115 euro. Eigen

parking met valet service.

Folliez : Korenmarkt 19, 2800 Mechelen. 015 42 03 02. www.folliez.be. Gesloten

zaterdag en zondag.

06 MARTINIQUE Van Thais tot Mechels

Voor een gevarieerde hap in

intieme, ontspannen sfeer is er bar en restaurant Martinique. De gerechten op de spijskaart gaan van een Thaise salade tot Mechelse stoofkarbonade van rund met Gouden Carolus, of tonijn op drie wijzen met

noedels.

Martinique, restaurant & bar : Korenmarkt 31, 2800

Mechelen. 015 41 57 52. www.restaurantmartinique.be. Gesloten zondag, zaterdagmiddag en maandag.

07 TAPA NEGRA Gastentafel, takeaway, kookworkshops, geschenken.

Tapa Negra opende drie jaar terug. Het is een hedendaagse open kookruimte met elegante, roomkleurig geschilderde houten kasten en toonmeubels. Achterin is een open keuken met roestvrijstalen fornuis. Kirsten Vacaet ontvangt en bedient, Kristof Vacaet is de kok. Hij gaat gekleed in zwart keukenkostuum en bereidt meeneemgerechten als pastabereidingen, salades en visgerechten. Voor de keuken staat een natuurhouten gastentafel, waar men kan aanschuiven voor een bordje deegwaren met truffel en funghi (paddenstoelen), voor een zonnige salade, een quiche of focaccia’s met zuiderse groenten. Tapas maakt Kristof ook, op bestelling. Hij geeft kookles vanaf acht

inschrijvingen.

Tapa Negra : Borzestraat 4,

2800 Mechelen. 015 34 74 21. www.tapanegra.be.

Zondag gesloten.

EETCAFƉS 08 GRAND CAFƉ LAMOT Modieuze gerechten

In de vroegere Lamotbrouwerij bevinden zich nu een congres- en erfgoedcentrum en een Grand CafĆ©, verdeeld over vier met elkaar verbonden niveaus. Van 9 tot 14 uur serveert men ontbijt. Voor 17,50 euro krijg je 12 ontbijttapa’s met een glas cava. Mensen die komen dineren, kiezen meestal voor een tafeltje op de bovenste verdieping (‘Mechelen Centraal’), vanwaar je een mooi zicht hebt over de Dijle en de Vismarkt. Een trapje lager is de eetzaal met de koperen bierketel (‘Mezzanine’) en ga je nog verder naar beneden dan is er de ‘Lounge’ met zicht op de keuken en de ‘Brasserie’. De spijskaart vermeldt modieuze gerechten, gegroepeerd onder hoofdstukken als : wok, veggie en salades. Specialiteit is salade Lamot met zalmpastrami, king crab, gegrilde sint-jakobsvruchten, burritochips, guacomole, tomaten en mangoketchup (13 of 17,50 euro).

Grand CafƩ Lamot : Van Beethovenstraat 8/10, 2800 Mechelen. 015 20 95 30. www.grandcafelamot.be

09 DE CIRQUE Zonder pretentie

In De Cirque kan je binnenkomen in vrijetijdskleding, want het gaat er in deze voormalige bruine kroeg ongedwongen aan toe. Iedereen kan hier zichzelf zijn. Patron Alain Verbeeck staat in de gunst bij heel wat Mechelse BV’s. Het bruin werd gedeeltelijk vervangen door een frisgroen tintje en aan tafel zit een mengelmoes van jong en oud, arm en rijk. Een leien bord aan de muur vermeldt de suggesties. Op de spijskaart staan gerechten

zonder pretentie. Het zijn vooral evergreens uit de Belgische keuken, zoals tomatensoep met balletjes, garnaalkroket, salade met spek en steak met frieten. De Cirque heeft een terras op de Vismarkt.

EetcafƩ De Cirque : Vismarkt 8, 2800 Mechelen. 015 20 77 80.

10 MILLE Grill-tapas-cocktails

Mille is uitsluitend ’s avonds open. De zaak kreeg de naam van de vishandelaar die zich vroeger in het gebouw bevond. Aan de straatkant is een gezellige cocktailbar en in het achterhuis is een werelds eetcafĆ© met exotische bereidingen als pad thai-noedels, Singaporemihoen en tandoorikip. De muziek staat luid en Ć©Ć©n keer per maand is er een fuif.

Mille : Nauwstraat 10 (Vismarkt), 2800 Mechelen. 015 63 09 63. www.mille-mechelen.be. Maandag, dinsdag en zondag gesloten.

11 GRASPOORT Alternatief sfeertje

In het eetcafƩ Graspoort hangt een alternatief sfeertje. Het

cafƩ is te vinden in een doodlopend straatje met hoog hippiegehalte. Vaste bezoekers kiezen voor een plaatsje aan de stamtafel. Bij mooi weer zit men buiten.

EetcafƩ Graspoort : Begijnenstraat 28, 2800 Mechelen. 015 21 97 10.

BAR

12 BARRAMUNDO Loungebar

Barramundo is een trendy bar, waar men in een schemerig sfeertje cocktails drinkt.

Er komen overwegend jonge mensen.

Barramundo : Steenweg 2

(Grote markt), 2800 Mechelen. 015 27 64 65.

www.barramundo-lounge.be

LEKKERE WINKELS 13 VANDERBEEK 7 generaties banketbakkers

Patisserie Vanderbeek bestaat sinds 1766 en vandaag is het Michel Vanderbeek die de broden en koeken bakt. Hij kreeg de recepten van zijn voorouders en heeft ze aangepast aan moderne normen. De winkel is het domein van echtgenote Ann. Zij beweegt zich tussen ovenlades vol blozende appelbollen en worstenbroodjes. Bij het gebak zijn er klassiekers als Javanais en Normandische taartjes met appel. Bij de broden zijn er speciale baksels, zoals Mechelse koek met suiker en rozijnen. Vanderbeek is ook gekend voor de Mechelse Maantjes en de ambachtelijk bereide boterspeculaas. Deze kruidenkoek is steenhard als het buiten vriest en zacht als het vochtig weer is.

Patisserie Vanderbeek : Steenweg 36-38, 2800 Mechelen. 015 20 32 66. www.vanderbeek.be

14 HARRY SCHOCKAERT Kaasspecialist

De kaaswinkel van Harry Schockaert biedt een uitzonderlijk assortiment vakkundig gerijpte kazen. Het is een familiebedrijf waarin de vierde generatie zich aandient. Er zijn enkele hoge tafels voor een verzorgde kaaslunch (14 stukken kaas met rauwkost, brood en wijn, 20 euro).

Harry Schockaert : IJzerenleen 28, 2800 Mechelen. 015 20 25 21. Maandag, woensdag en zondagmiddag gesloten.

15

‘T VITAMIENTJE

’t Vitamientje is een sfeervolle, rijk gevulde winkel met een ruime keuze aan eersteklasfruit en -groenten. Eigenaar Tony Boussu koopt primeurs op de Brusselse vroegmarkt of laat eerstelingen overkomen via de Parijse vroegmarkt Rungis. Voor luie koks is er voorgesneden rauwkost en zijn er samengestelde salades.

’t Vitamientje : Steenweg 46, 2800 Mechelen. 015 21 22 31.

Woensdag gesloten.

16 GAUTHIER Chocolade volgens traditie

Mechelaars die van chocolade houden kennen de winkels van Gauthier. Wegens vernieu-wingswerken aan het tolhuisje is de moederwinkel tot september verplaatst naar de IJzerenleen 3. Naast het Stadhuis is er een tweede verkooppunt. De eigenaars Edouard en Ria Gauthier zijn echte werkmensen, die zonder bravoure op een traditionele manier pralines maken. Er is keuze genoeg en ieder pralientje heeft zijn

klantje. Vraag je Ria naar haar voorkeurpraline, dan begint zij te blozen. Ze zijn immers allemaal lekker en allemaal vers. Na wat aandringen, neemt zij een witte praline gevuld met slagroom met het parfum van sinaasappelschil. Andere

pralines die zij aanstipt zijn die met de smaak van passievrucht en mandarijn. Een ballotin van Ć©Ć©n kilo kost 25 euro.

Gauthier : Guldenstraat 2, 2800 Mechelen. 015 41 72 46.

(tot september IJzerenleen 3)

17 HET PARADIJS

Wild en gevogelte

Josette Maturin komt uit Luik en is bekend voor wild, duif, Bressekip, konijn en parelhoen van eerste kwaliteit. Maturin verkoopt in Het Paradijs ook bereide gerechten en Franse en Italiaanse truffels.

Het Paradijs, Maturin :

IJzerenleen 18, 2800 Mechelen. 015 26 12 48.

18 MARISOL Specialiteiten uit zonnige landen

Marisol is een winkeltje zoals het moet zijn : intiem en tot aan het plafond volgepropt met levensmiddelen uit zonnige landen, wijnen en andere drank. Er kunnen amper drie klanten tegelijk binnen. Generatie na generatie komt men naar hier voor gedroogde vruchten, zoals abrikozen, dadels en vijgen, voor noten als macadamia, voor verschillende variƫteiten olijven, allerlei specerijen en voor kaas uit Spanje.

Marisol : Borzestraat 6, 2800

Mechelen. 015 21 62 32.

19 PIN’ART Wijnhandel

In Pin’Art staat de winkel vol flessen. Eigenaar Serge Dewaele gaat op zoek naar wijnen met een goede prijs-kwaliteitverhouding en vindt die vooral bij kleine producenten in Zuid-Frankrijk of ItaliĆ«. Vooral het nobele vocht van de nebbiolodruif uit Piemonte krijgt zijn aandacht. Voor de liefhebbers heeft Pin’Art een hele reeks barolo’s staan, die in prijs variĆ«ren van 33,50 tot 135 euro. Zijn grootste trouvaille is echter een Papa Luna Calatayud 2005, een Spaanse wijn, door een Schotse wijnbouwer op moderne manier gemaakt van oude stokken grenache en shiraz (8,90 euro).

Pin’Art heeft ook een keuze aan calvados, grappa, rum en armagnac. Voor de whiskyliefhebber wachten 200 soorten, afkomstig uit Schotland, Ierland en Japan. De Mechelse whisky is tot het najaar helaas uitverkocht !

Pin’Art wijnhandel : D. Boucherystraat 6, 2800 Mechelen. 015 20 75 85. www.pinart.be. Kunstgalerie op de eerste

verdieping.

LOGIES 20 HOTEL VƉ Boetiekhotel

Hotel VĆ© ligt aan de Vismarkt en werd ondergebracht in een vroegere visrokerij. Het

boetiekhotel is nog geen twee jaar oud en combineert hedendaagse designelementen en comfort met elementen uit het verleden. Er zijn 36 ruime kamers, die in prijs variƫren van 84 tot 220 euro. De inrichting is cosy. Het hotel is een initiatief van de familie Verschueren. De dagelijkse leiding is in handen van dochter Hannelore. Vader Verschueren, die kunstenaar is, kijkt mee over de schouder. De geslaagde inrichting werd zelf ontworpen.

Hotel VĆ© : Vismarkt 14, 2800

Mechelen. 015 200755. www.hotelve.com

21 DUSK TILL DAWN Comfort en schoonheid

Mechelen heeft een ondernemende apotheker die een voormalig brouwershuis uit 1870 aan de Onze-Lieve-Vrouw over de Dijlekerk openstelde voor het publiek. Diederik Beele creƫerde een bijzondere bed and breakfast met twee exclusieve gastenkamers. Op de benedenverdieping van Dusk till Dawn bevinden zich een gerieflijk salon en de ontbijtkamer. Hoge plafonds met stucwerk, schoorsteenmantels en parketvloeren brengen sfeer. Ga je via de inkomhal met art-nouveauschilderingen en het trappenhuis naar de eerste verdieping, dan wachten daar twee luxueuze kamers. Het guesthouse is gemaakt voor mensen die huiselijkheid, comfort en schoonheid op prijs stellen. Wat verderop, aan de Vijfhoek, boven de apotheek, bouwt Diederik Beele aan een appartementhotel met vier

suites.

Dusk till Dawn, bed and breakfast : Onze-Lieve-Vrouwestraat 81, 2800 Mechelen. 0497 22 46 27. www.dusktilldawn.be

22 THE PATIO HOUSES Exclusieve suite

Ariane Van Craen weet wat aanpakken is. Zij is architecte en dol op reizen. Tijdens het zwerven logeert zij het liefst in een guesthouse, want dat is intiemer dan een hotel. Zo kreeg zij het idee om een herenhuis met binnenplaats en achterhuis te kopen aan de Mechelse ring. De verbouwingen hebben alles bij elkaar vijftien jaar geduurd en nu kan zij tevreden zijn. De architecte is erin geslaagd om oud en nieuw harmonisch te verenigen. Het geheel wordt sfeervol uitgelicht met designlichtarmaturen. The Patio Houses is Arianes woning en bureau maar herbergt ook een exclusieve suite. Het gerieflijke gastenverblijf heeft een badkamer met Japans bad en kost 145 euro per nacht, vorstelijk ontbijt inbegrepen. Op vraag bereidt Ariane ook de lunch of het avondeten. In de kelder is een klein maar goed uitgerust wellnesscenter. Dat is ook

afzonderlijk te huren

(125 euro voor 4 uur).

The Patio Houses : Hendrik Speecqvest 54, 2800 Mechelen. www.thepatiohouses.be

BUITEN DE STAD PASTEL Klassiek met een nieuwe draai

Lekker eten buiten de stad : dat kan in de knusse bistro Pastel. Op de grens van Mechelen en Sint-Katelijne-Waver geeft de beloftevolle jonge kok Bart Mertens gerechten uit de klassieke haute cuisine een nieuwe draai. Hij kreeg een goede opleiding in de laatste bastions van de klassieke keuken als D’Hoogh in Mechelen en La Bergerie in Lives-sur-Meuse. Misschien is dat de reden waarom het eten in Pastel altijd smaak heeft ! Tussen de tafels staat vriendin Els Ghysbrecht. Zij benadert de klanten met spontaniteit en presenteert een bondige spijskaart. Pastel heeft een Seizoenmenu (3 gangen 33 euro, 4 gangen 41 euro) en een Menu van de Week voor de democratische prijs van 26 euro.

Pastel : Antwerpse steenweg 1, 2860 St.-Katelijne-Waver. 015 21 80 16. www.depastel.be. Maandag gesloten.

BARON VAN ZON Doorleefde charme

Het romantische burgerpaleisje Baron van Zon, gelegen in het groen op enkele kilometers van Mechelen, ontleent zijn charme aan het esthetische verval waarin het verkeert. In de ruime vertrekken is geleefd en dat zorgt voor een zweem van weemoed en warmte. In het gezellige bruine cafƩ hebben geregeld kleinkunst- en jazzoptredens plaats. In het restaurant komen smakelijke gerechten op tafel, bereid door Jan Meulenijzer (ex-Folliez, ex-Callas).

CafƩ-restaurant Baron van Zon : Mechelseweg 21,

2811 Hombeek. 015 43 58 50. www.barovanzon.be.

Alle dagen open.

Algemene info : In&Uit Mechelen, Toerismehuis de Gulden Arent, Hallestraat 2-4-6, 2800 Mechelen. 070 222 800. www.inenuitmechelen.be

Voor een culinaire wandeling in groepsverband : 0495 322800. Info@culinairewandelingenmechelen.be, www.culinairewandelingenmechelen.be

Algemene info : In&Uit Mechelen, Toerismehuis de Gulden Arent, Hallestraat 2-4-6, 2800 Mechelen. 070 222 800. www.inenuitmechelen.be

Voor een culinaire wandeling in groepsverband : 0495 322800. Info@culinairewandelingenmechelen.be, www.culinairewandelingenmechelen.be

MECHELEN LEKKER OOK OP WEEKEND.BE

Door Pieter van Doveren I Foto’s Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content