Als gastland voor het Wereldkampioenschap Voetbal volgende zomer maakt Zuid-Afrika zich op voor een stroom bezoekers. In dat prachtige land van uitersten kun je terecht in verwenhotels met een ongekend comfort.

Voor de bezoeker die zich houdt aan de lokale regels en die alleen circuleert waar het veilig is, zijn Zuid-Afrikanen een vriendelijk en hulpvaardig volk. In een mum van tijd geraak je verslingerd aan het ontwapenende ritueel van de ontmoeting : breed lachend worden handen geschud en wordt er geïnformeerd naar je welzijn. Gastvrijheid kent hier nauwelijks grenzen. Tegelijk is dit onmetelijke, adembenemend mooie land een haard van geweld, dat wortelt in zijn bewogen historie. Zuid-Afrika is ongetwijfeld een land van contrasten, van townships en van verwenhotels voor gefortuneerde toeristen. Maar o zo boeiend.

Wij bezochten drie droomhotels in de omgeving van Kaapstad die lid zijn van Relais & Châteaux. De organisatie groepeert 480 van de meest luxueuze charmehotels en gourmetrestaurants in 56 landen over de wereld. Het samenwerkingsverbond, waarbij ieder lid zijn zelfstandigheid behoudt, is opgericht in 1954. De hotels en restaurants hebben alle een uniek karakter, of ze zich nu bevinden in de wijnvelden van Napa Valley, aan de stranden van Bali, in de olijfgaarden in de Provence of natuurreservaten in Zuid-Afrika.

In de Kaapregio loopt het hoogseizoen van september tot Pasen. Maar opgelet, in het binnenland kan het ’s zomers tot tien graden warmer zijn dan in Kaapstad met temperaturen tot 45°C. ’s Winters zakt de thermometer tot net boven het nulpunt.

De parel van Paarl

Paarl is een van de prettige dorpen in de Winelands, het wijngebied boven Kaapstad. Het is een van de oudste Europese nederzettingen in Zuid-Afrika en strekt zich uit over elf kilometer langs de hoofdweg. Op de flank van een heuvel bebouwd met wijnstokken, en op een boogscheut van het Afrikaanse Taalmonument, bevindt zich hotel Grande Roche met het Bosman’s Restaurant. Het resort is gebouwd als een dorpje tussen de wijnstokken en bestaat uit achttiende-eeuwse, witgeschilderde, oude boerenwoningen, waarin vierendertig suites zijn ondergebracht. Op de achtergrond verrijzen de bergmassieven, die bij ondergaande zon rood kleuren.

Grande Roche heeft, naast een kunstgalerie met werken van de eigenares en een achttiende-eeuwse minikapel waar huwelijken worden bezegeld, ook eigen wijnvelden die cabernet sauvignon van redelijke kwaliteit voortbrengen. Om het de bezoeker naar de zin te maken, zijn er niet minder dan honderddertig personeelsleden, onder wie vijftien tuinmannen die permanent in de weer zijn om tussen de geurende struiken het gras te kortwieken en de afgevallen blaadjes te verzamelen. In deze Relais & Châteaux is tachtig procent van de gasten Duits. Bezoekers komen naar hier om te golfen, om een wijnuitstap te maken of om zich te laten verwennen in de schoonheidssalon.

Het uitzicht in Grande Roche is riant en je begint er de dag met het meest uitgebreide ontbijt ooit geproefd. ’s Avonds wordt er een Tasting Menu van zes gangen opgediend, bereid door chef-kok Frank Zlomke (530 rand, ca. 50 euro). Op ons bord verscheen onder meer succulent vlees van springbok met blaadjes van spruit, vijgen en smeltende ganzenlever. Blank vlees van in deeg verpakte koningsklip (een soort palingachtige diepzeevis) werd begeleid door kort gekookte spinazie en schuim van paddenstoelen.

Grande Roche : Plantasie Street,

7646 Paarl (Westkaap). +27 (0) 21 863 51 00.

www.granderoche.co.za

Gourmethoofdstad Franschhoek

Rij je van Paarl verder over de wijnroute door de mooie Franschhoekvallei – de naam gaat terug op de Franse Hugenoten die er zich vestigden eind zeventiende eeuw – dan beland je in de gourmet-hoofdstad Franschhoek. Het lieflijke dorp, omzoomd door lavendelvelden, ligt tussen met wijnstokken beplante heuvels, op zo’n 45 minuten rijden van Kaapstad. Je treft er romantische cottages, zonder afschermende muren of prikkeldraad. Langs de hoofdstraat liggen een tachtigtal restaurants. The Tasting Room van hotel Le Quartier Français is hier de diamant aan de kroon. Het exclusieve hotel-restaurant heeft zijn onderkomen in een victoriaanse residentie in het centrum en wordt geleid door drie dames die van wanten weten. Eigenares Susan Huxter, general manager Linda Coltart en executive chef Margot Janse. Deze foodie komt oorspronkelijk uit Nederland, volgde toneelschool in Maastricht en dan fotografie, maar hield dat niet vol omdat de roep van de keuken sterker was. Veertien jaar werkte ze onder de vorige chef en toen deze opstapte, was het Margots beurt om de 27 koks en helpers te leiden. Zij slaagde erin om van The Tasting Room het beste restaurant van Afrika te maken. Het is waarschijnlijk ook het goedkoopste eethuis in de top 50 van Beste Restaurants ter Wereld. Een viergangenmenu kost er 460 rand (ca. 40 euro). De gerechten zijn Zuid-Afrikaans met moderne westerse invloed. Wij genoten van : sabayon van tomaat met sorbet van parmezaan, parmaham en basilicum en van opgeklopte gorgonzola met truffel en vanille- shortbread en terrine van ingelegde groene vijgen en pruimen met vijfkruidenchutney. In citroen gepocheerde kreeft kwam met (te) zoet wafeltje en mousse van garnalen en marshmallow van inktvisinkt, en kort geschroeide tonijn kreeg het gezelschap van puree van aardappel, erwtjes en parmezaan. Lokaal gekweekte zalmforel verscheen met tartaar van avocado, puree van biet en espuma van ananas en gember. Afsluiten deden wij met een frisse structuur van met gembersiroop doortrokken meloen en rijstpudding met chai-kruiden en gelei van witte chocolade.

De drieëntwintig kamers en suites zijn ondergebracht in hoevetjes achter het restaurant en het zwembad is omgeven door een paradijselijke tuin. Voor een ontbijt met vers fruit en zelf samengestelde muesli, een verzorgde lunch of een drankje kun je terecht in de Ici bar en bistro, en in de woonwinkel Touches & Tastes vind je alles om een stukje van de typische sfeer mee naar huis te nemen. Le Quartier Français beschikt nog over een Treatment Room voor gezichts- en lichaamsbehandeling, een cinemazaal en de dependance Four Quarters, met vier suites met eigen zwembad en butler.

Hotel Le Quartier Français, The Tasting Room : Huguenot Road 16, 7690 Franschhoek.

+27 (0) 21 876 2151. www.lequartier.co.za

Top-ecolodge in de wildernis

De lezers van Travel + Leisure kennen elk jaar hun World’s Best Awards toe. Als Best Hotel of the World 2009 eindigde Relais & Château Bushmans Kloof Wilderness Reserve & Wellness Retreat. Deze oase, te midden van een wildreservaat van 7500 hectare – waar je ook aloude rotstekeningen kunt bewonderen – ligt op een halve dag rijden van Kaapstad. De laatste 45 kilometer gaat de tocht over zandwegen, door weidse landschappen met de indrukwekkende rotspartijen van de Cederbergen. Als de toegangspoort van Bushmans Kloof opengaat, moet je nog tien kilometer rijden op privéterrein voordat je aan de nederzetting aan de rivier komt. De boerenhuisjes met rieten daken zijn omgebouwd tot suites met het hoogste comfort. Ze zijn omgeven door terrassen, graspartijen, zwembaden en meertjes met tropische bloemen. Het landschap rondom, met oude vijgen- en eucalyptusbomen en waterpartijen, is adembenemend mooi. Deze exotische Relais & Châteaux heeft alles om de meest verwende reiziger en natuur- en vogelliefhebber te epateren. ’s Morgens vroeg kun je met een gids in een safariwagen op zoek naar wildlife, waaronder Kaapbergzebra’s (32 van de 1600 overgebleven exemplaren bevinden zich in Bushmans Kloof), Kaapluipaarden, en de zeldzame Aardwolf. Bijzonder zijn ook de tienduizend jaar oude rotsschilderingen van Bosjesmannen, de oudste inwoners van Zuid-Afrika.

Na zo’n tocht door de ongerepte natuur – een ware opkikker voor de ziel – ben je in de namiddag net op tijd terug in de nederzetting om er te genieten van een ‘rooibostheeparty’ (het nabijgelegen stadje Clanwilliam, een van de oudste van Zuid-Afrika, is het centrum van de rooibosindustrie) met een buffet vol fruit, belegde broodjes, ovenwarm gebak, zalvendzachte chocomousse met pistaches en een keuze aan taarten. Daarna kun je nog even luieren aan de rand van een van de zwembaden of het dorpje verkennen. Voor wie zich wil verdiepen in cultuur, historie of natuur is er een goed gevulde bibliotheek en zelfs een eigen archeologisch museum.

Om 19.30 uur worden de reizigers terug op het appel verwacht en wordt op het terras bij de Bomarivier een aperitief geserveerd. Een ideaal moment om nieuwe contacten te leggen. Daarna verhuist het gezelschap naar het à-la-carterestaurant Makana, wat ‘feest’ betekent in het lokale Sandialect. Voor een plek met zoveel comfort is het eten relatief simpel : garnalen in Grieks draadjesdeeg met marinade van knoflook, gember en koriander, kipcurry met papadum en komkommer- raita, in de pan gebakken kingklip (koningsklip) met geroosterde tomaten en salsa, of Karoolam bedekt met wilde fijnboskruiden. Veel van de groenten en kruiden zijn afkomstig van eigen kweek.

Bushmans Kloof heeft een helihaven en kan maximum 32 gasten ontvangen. Er zijn vier zwembaden en voor de sportievelingen wachten bergfietsen, uitrusting om te vliegvissen en kano’s. Verder beschikt het hotel over een fitnessruimte en een Wilderness Wellness met buitenspa en panoramisch uitzicht.

Bushmans Kloof, Wilderness Reserve and Retreat : P.O. Box 267, Clanwilliam 8135 ZA. +27 (0) 27 482 8200. www.bushmanskloof.co.za

www.relaischateaux.com.

Meer info en adressen op www.weekend.be.

Door Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content