Ik wou van alles wat. Daarom heb ik regie gestudeerd. Ik kan er mijn passie voor mode, architectuur en mensen in kwijt. Het is ook een erg afwisselende job : de ene dag sta je in een bordeel, de andere dag in een ministerie.

Vitaya is me overkomen. Ze zochten iemand om een kookprogramma te maken en hadden gehoord dat ik van koken hield. Toen ze me belden, dacht ik dat ze alleen een regisseur zochten. Ik heb een aantal ideeën voorgesteld. Op het einde van het gesprek zeiden ze : “Het is goed, maar je moet het programma ook presenteren.”

Eten staat synoniem voor gezelligheid. Een huis waar gekookt wordt, leeft. Het straalt een soort hartelijkheid uit. Ons sociaal leven bestaat uit het uitnodigen van vrienden en eten. “Geniet, maar met mate” is een spreekwoord dat ik nooit begrepen heb. Genieten moet je met volle teugen doen.

Ik dacht dat diëten gelijkstond met ‘saai’. Rauwkost met gekookte ham, gestoomde broccoli,… Zo wilde ik niet leven, dan was ik nog liever dik. Ik ben zelf op zoek gegaan naar een oplossing. Ik berekende de caloriewaarde van mijn eigen recepten en haalde de grootste boosdoeners eruit, zonder dat de smaak verloren ging. En mijn man (regisseur Jan Verheyen) merkte er ondertussen niets van.

Niemand mocht weten dat ik op dieet was. Het is beschamend als iedereen je proficiat wenst zonder dat je zwanger bent. Maar het is nog erger als je rondbazuint dat je op dieet bent en toch blijft verdikken. Dan nam ik nog liever het air aan van lekker rond en gezond te zijn.

Een dieet is geen exacte wiskunde. Het is geen ramp als je de ene dag wat meer of wat minder eet. Dan gaat het misschien wat trager, maar het kost geen centje pijn. En ik ben toch twaalf kilo vermagerd op een jaar tijd.

Ik heb het hart op de tong. Soms zeg ik iets, zelfs sneller dan ik het denk. Jan en ik kunnen soms hard zijn voor elkaar, maar we staan open voor de suggesties van de ander. Toch denk ik niet dat we samen een film kunnen regisseren. We zijn net blij dat we op een set eens geen rekening met elkaar moeten houden.

Onze liefde is gegroeid tijdens het scrabbelen. Jan had de reputatie onklopbaar te zijn. Bij onze eerste wedstrijd heb ik hem verslagen. Hij zegt dat hij toen helemaal voor mij gevallen is.

Het is niet altijd makkelijk om ‘mevrouw Jan Verheyen’ te zijn. Als je samen bent met iemand wiens mening constant gevraagd wordt, verdwijnt jouw mening vaak op de achtergrond. De stem van een koppel lijkt dan altijd van één persoon te komen.

Een kind krijgen heeft mijn leven niet veranderd. Of toch veel minder dan iedereen wel zegt. Moeder zijn is voor mij iets natuurlijks, ik maak me gewoon niet al te veel zorgen. Men zegt wel eens dat ik met mijn dochter omga zoals andere moeders met hun derde kind.

Lien Willaert (33) en Jan Verheyen hebben een dochter Anna. Lien studeerde regie aan het KASK in Gent, presenteerde ‘Vlaanderen Culinair’ op Vitaya en start binnenkort met de opnames van een nieuwe VTM-reeks.

Haar eerste boek ‘Mijn man is op dieet, maar hij weet het niet’ (Stichting Kunstboek, 19,95 euro, ISBN 978 9058563118) ligt nu in de winkel.

Door Ellen De Wolf / Foto Rob Walbers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content