Een villa in de stijl van de jaren dertig waarin art deco, modern design en kunst met veel zwier gecombineerd worden. Twee interieurontwerpers creëerden hier een leefwereld vol warme kleuren en contrasten, een staalkaart van hun kunnen.

“Eigenlijk waren we helemaal niet van plan om een huis te kopen”, vertelt Jan Van Laer. “Mijn partner Luc en ik woonden in een appartement in het centrum van Antwerpen en voelden ons daar erg gelukkig. Op een dag stuitten we echter op een mooie woning in jarendertigstijl op een groot stuk grond. We hebben allebei heel verschillende smaken. Ik hou van degelijk en modern, Luc meer van tradi-tioneel, maar dit huis stond ons allebei heel erg aan.”

Zo enthousiast als Jan en Luc waren, zo lauw waren de meeste reacties van vrienden en familie. “Als ik de foto’s nu weer terugzie, begrijp ik ook wel waarom”, lacht Jan. “Het interieur was typisch Belgisch, met veel donkere eiken meubels en een heel traditionele keuken. Niet erg vrolijk allemaal. De vrouw die er woonde, had het huis nooit helemaal begrepen en was er naar eigen zeggen ook niet echt mee in haar sas geweest. Wij zagen er echter meteen het potentieel van in. Dat is nu eenmaal ook ons werk.”

Jan en Luc hebben dan ook iets unieks gemaakt van hun nieuwe huis. Het is in 1942 gebouwd als tweede woning van een rijke reder, die het Cantecroy wilde noemen, naar een van zijn schepen. De architect speelde hier handig op in met een bootvormig ontwerp. De ronde gevel doet met zijn vele ramen aan de boeg van een schip denken, terwijl de trap aan de zijkant lijkt te zijn geïnspireerd door de trap naar de brug van een oceaanstomer. De ruime, sfeervolle en onderhoudsvriendelijke tuin werd door Luc ontworpen als een combinatie van sierlijke lijnen en onverwachte details, zoals het grote, witte hoofd dat voor het huis uit de grond lijkt op te rijzen, of er juist in lijkt weg te zinken. Dit is een ideale speelplek voor de twee Westieterriërs die met Jan en Luc zijn mee verhuisd.

Art deco en fantasie

Bij de herinrichting van de woning bleven de oorspronkelijke ruimtes behouden. “Het leuke aan art-decohuizen is dat ze voor die tijd uiterst modern waren”, weet Jan. Cantecroy beschikt beneden over een brede, uitnodigende hal, een ruime woonkamer, een televisiekamer en een grote keuken. Boven zijn er naast een slaap- annex kleding- annex badkamer twee schitterende logeerkamers te vinden. “We hebben alles wat we nodig hebben en zitten niet met overbodige ruimtes”, vertelt Jan. “Alleen voor de drie garages moeten we nog iets vinden. Misschien bouwen we er wel een zwembad in of maken we er een kantoor of een sauna van. We zien wel.”

De twee zijn grondig te werk gegaan. De oorspronkelijke voordeur is vervangen door een glazen exemplaar. Rechts van de hal bevindt zich de keuken, die in warme kleuren is gestoken : matzwarte muren, een guitig bloemenplafond, glanzende zwarte kastjes met een felrood aanrecht erop. Een moderne tafel met bijpassende stoelen en een opvallende witte kroonluchter erboven brengen het zwart en rood met elkaar in evenwicht.

De woonkamer links van de hal gaat gehuld in de luisterrijke sfeer van een art-decotheater, met een reusachtige kroonluchter, passende verlichting bij de ramen en een indrukwekkend tapijt op de vloer. Eén muur is helemaal fuchsiaroze geverfd en herbergt een moderne, stijlvolle open haard. Een andere is volledig donkergroen, een kleur die weer terugkeert in een imposant modern kunstwerk in felgroene en -oranje tinten dat het midden houdt tussen een sculptuur en een schilderij. Een derde muur is bedekt met een diepbruine kleur waar rust en intimiteit van uitgaat. “Het interieur zou veel te koud hebben aangevoeld als we de muren gewoon wit hadden gelaten”, denkt Jan. “Een huis moet juist een prettige en levendige indruk maken.” Voor de open haard staat een sofa die op een bronzen sculptuur lijkt, maar bijzonder lekker blijkt te zitten. Jan : “Ik hou van praktische en gemakkelijke meubels die mooi genoeg zijn om als kunst door het leven te kunnen gaan. Bovendien combineert art deco goed met moderniteit. Alles in dezelfde stijl zou een beetje saai zijn geworden.”

Donker en intiem

Boven zijn de muren voorzien van Japans grasbehang. “Het lijkt precies op wat ze in de jaren zestig maakten, alleen hielden ze het toen bij één kleur. In ons behang zitten wel vijf of zes verschillende tinten verwerkt”, aldus Jan. De donkere, intieme hoofdslaapkamer is in verschillende goud- en bronstinten geschilderd, aangevuld met fluwelen beddengoed en een donkere houten vloer. “De zon schijnt hier niet naar binnen, dus hebben we zelf maar voor een zonnige en stralende inrichting gezorgd.” De badkamer met inloopdouche is bekleed met Indiase leisteen zonder voegmiddel in de naden. Het plafond en de handdoeken zijn fel-oranje. “Een badkamer heeft warme kleuren nodig. Kille, witte badkamers vind ik afschuwelijk. ’s Ochtends na het opstaan zie je er toch al niet op je best uit. Als je dan ook nog eens in dat felle licht naar jezelf moet kijken, is je dag meteen al verpest”, lacht Jan.

Dit prachtige huis heeft een uniek inte-rieur gekregen waarin alle meubels en kunstwerken met de grootste zorg zijn gekozen. “Kunst maakt me gelukkig, het is bijna even belangrijk voor me als een gezellig huis”, zegt Jan. “Het hoeft allemaal niet eens zo duur te zijn. Ik kan net zo blij zijn met iets wat ik tijdens de vakantie op straat koop als met een werk van een beroemde kunstenaar. Alleen is het werk van die laatste meestal wel het mooist. Toch heb ik nog liever een kindertekening dan een reproductie op een poster. Het moet echt zijn.”

Een jaar hebben Luc en Jan erover gedaan om het huis helemaal naar hun smaak in te richten. Blijven ze hier nu voor altijd wonen ? “We vinden het hier fantastisch”, vertelt Jan. “Zoiets moois vind je niet snel weer. De ligging is ook fantastisch, heerlijk rustig aan het eind van een straat. Bovendien heeft Luc hard aan de tuin gewerkt en wil hij die nu natuurlijk verder zien uitgroeien. Nu alles achter de rug is, zal ik wel de opwinding gaan missen die ik voelde als ik weer een mooi schilderij of een fraaie bank voor in ons huis vond. Wie weet verkopen we alles op een dag wel aan een geschikte persoon, met alles erin, en beginnen we weer van voren af aan !”

Info : Aura interieuradvies, Reyndersstraat 12, 2000 Antwerpen,www.aurainterieur.be , www.archiphoto.be.

Tekst en foto’s Studio Obijn

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content