01 BAR LOUIS Laidback drinks & bites

Nico Viaene ging naar de koksschool en kwam naar Leuven om te studeren voor programmeur-analist. Hij stortte zich in het nachtleven en ontdekte als ober en dj de horeca. Na een fietstocht rond de wereld, waarbij hij Australië, Indonesië en Amerika doorkruiste, kwam Nico tot inzicht : hij wilde restaurateur worden. Aan de Naamse poort opende hij Le Fil Rouge. Maar na een poos wilde hij weer iets anders en nu is er Bar Louis, een comfortabel en sfeervol ‘achteroverzit’-café-restaurant, riant gelegen aan de Grote Markt. Bar Louis biedt een verzorgd assortiment hapjes, creatieve Belgische gerechten en wijnen per glas. Oma’s, gegoede burgers en zelfs studenten houden van de rustige ambiance ! Keuken non-stop van 12 tot 23 uur.

Bar Louis : Grote Markt 2,

3000 Leuven. 016 58 58 52. www.barlouis.be

02 BELUGA Exotische vissen

De kamergrote stadsbistro Beluga heeft een knusse inrichting met zes gedekte tafels en een mini open keuken. Baas en chef-kok Wim Janssens presenteert enthousiast wijntrouvailles en vertelt gepassioneerd over vreemde vissen, die hij via de Parijse vroegmarkt Rungis laat overkomen. Wim volgde beroepsschool in Mechelen, deed stages in de Comme chez Soi en Carême en werd door Frank Fol geselecteerd als kok van het inmiddels verdwenen Antwerpse Cook Museum. In Les Fous in Kontich wist hij als sommelier en maître d’hôtel heel wat mensen onder tafel te praten. In Beluga doet hij bijna alles alleen. Daarom is er geen spijskaart : men eet het menu van de dag en drinkt daar meestal de aangepaste wijnen bij.

Beluga : Krakenstraat 12,

3000 Leuven. 016 23 43 93. www.restaurantbeluga.eu.

50 tot 75 euro.

03 BOARDROOM Modern wereldrestaurant

Igor Sleuwaegen, de man van het nabijgelegen Voltairerestaurant, opende een zestal jaar terug met de broers Hans en Jeroen Meus restaurant-hotel Boardroom. De comfortabele, moderne inrichting, de vriendelijke en ongekunstelde bediening en de avontuurlijke gerechten vielen onmiddellijk in de smaak. De broers Meus ruimden plaats voor Kurt Coosemans, die zowel kok als vennoot en zaakvoerder is. De spijskaart vermeldt wereldse bereidingen als : mosselen met kokosmelk, reuzengamba met panaché van groenten en rodekerrieboter, of gegrilde filet van Ibericovarken met kappertjesvinaigrette.

De eetzaal geeft uit op een pleinterras.

Restaurant Boardroom :

J. Vandenbemptlaan 6,

3001 Heverlee. 016 31 44 55. www.boardroom.be

40 tot 70 euro.

04 LA COQUERIE Zelf koken aan de kaai

Inge Ooghe studeerde communicatiewetenschappen en deed aan teambuilding bij een grote telefoonmaatschappij. Jurgen Wauman kreeg een opleiding als burgerlijk ingenieur en was bedrijvig in de IT-wereld. De twee gaven hun job op, kochten een wereldticket en stapten het vliegtuig in. Terug thuis begonnen zij aan een nieuw project : La Coquerie, een kookstudio ondergebracht op de Vitalis, een prachtig gerestaureerd, 39 meter lang binnenvaartschip uit 1940. Op de kalender staan workshops rond actuele culinaire trends. Voor groepen worden evenementen op maat gemaakt, waarbij koken centraal staat. In de korte tijd dat La Coquerie bestaat, passeerde bijna het hele Belgische bedrijfsleven de revue !

La Coquerie : 0472 971171. www.lacoquerie.be. Voor anker ter hoogte van Kolonel Begaultlaan 5, 3012 Wilsele.

05 COUVERT COUVERT Hedendaagse gastronomie

In 2002 verwierf Laurent Folmer, chef van Couvert Couvert, in de Knack Restaurantgids een Gouden Garde als ‘meest inventieve kok’. Om verder te kunnen groeien, kwam Vincent Folmer, zijn twee jaar jongere broer, het keukenteam vervoegen. De broers komen uit Nancy, kregen alle twee een banketbakkersopleiding en gingen aan de slag bij Fauchon en Marc Meneau. Het duo is permanent op zoek naar uitzonderlijke

producten, zoals recht uit Bretagne ingevoerde schaal- en schelpdieren, groenten uit de Provence en biologische citrusvruchten uit Menton. Deze superingrediënten worden verwerkt tot persoonlijke gerechten.

Restaurant Couvert Couvert :

Sint-Jansbergsesteenweg 171, 3001 Heverlee. 016 29 69 79. www.couvertcouvert.be

50 tot 150 euro.

06 ARENBERG klassieker

Ook gastronomisch is de Arenberg. De keuken van ervaren vakman Lieven Demeestere is klassiek geïnspireerd en zijn restaurant is vooral geliefd bij conservatief ingestelde lekkerbekken.

Restaurant Arenberg : Kapeldreef 46, 3001 Heverlee. 016 22 47 75. www.restaurantarenberg.be

50 tot 150 euro.

07 MEETING ROOM A bloody steak

Voor lekker sappig vlees is er restaurant Meeting Room. Alles draait hier rond Argentijnse filet mignon, pavé van Belgisch Wit-Blauwrund, lendenstuk van Hereford Gold, Ierse runderkroon of T-bone, Braziliaanse filet pur, inclusief saus naar wens, frietjes of jacked potatoes en groene sla.

Meating Room : Oude Markt 12, 3000 Leuven. 016 20 00 43. www.meatingroom.be

50 tot 75 euro.

CAFÉS 08 DEN DEUGNIET Bruin café buiten de stad

Het dorpscafé Den Deugniet in Haasrode is meer dan een eeuw oud en trekt feestvierders aan van ver voorbij Leuven. Plaats van gebeuren is een bakstenen vierkantshoeve met een bruin café, dat ook vandaag nog het trefpunt is van dorpspolitici, handelsreizigers en boeren. Studenten en oud-studenten komen ook naar Den deuge en mengen zich met de cafégangers. Het geleerde volkje komt voor de sfeer en een smakelijk glas Du Bocqbier uit Purnode (8 % alcohol). Voor als de honger begint te knagen is er de twalsireekeuken. Het repertoire is dat van een eetcafé met eenvoudige bereidingen als krok vulst, eikes, penne, spaghetti, slaakes en panini.

Den Deugniet : Milsestraat 39, 3053 Haasrode. 016 40 11 97.

VIAVIA Rendez-vous voor escapisten

Ook gezellig is het reiscafé ViaVia waar wereldreizigers elkaar ontmoeten . Je kunt er voor een redelijke prijs iets drinken, een gerecht uit de wereldkeuken eten en ondertussen reisgidsen en landkaarten raadplegen.

ViaVia : Naamsesteenweg 227, 3001 Heverlee. 016 40 40 45.

www.viaviacafe.com. 20 tot 40 euro.

DE DRY COPPEN Boekencafé

Rustiger is De Dry Coppen, een sfeervol boekencafé. De meer dan 1000 boeken laten het beste proeven uit de wereldliteratuur. Elk werelddeel heeft zijn eigen kast. Ook reisgidsen en koffie van Blanche Dael.

De Dry Coppen : Schrijnmakersstraat 11, 3000 Leuven.

016 23 03 05. www.dedrycoppen.be

DE WERF Babbel- en knabbelcafé

Meer studentikoos is het bekende café De Werf met bijbehorende bed & breakfast. In het café, met een interieur opgevat als een werf, kan men ontbijten of lunchen met soep, brood, pastagerechten, salades of chowders. Terras met uitzicht op het plein.

De Werf : Hogeschoolplein 5, 3000 Leuven. 016 23 73 14.

www.dewerf-leuven.be.

DE WIERING Spaghetti met studentenkorting

Voor de studentenhonger serveert De Wiering ribbetjes bereid op tien verschillende manieren, scampi’s op elf manieren en spaghetti. Uitkijk aan de achterkant op de Dijle en bij mooi weer wacht het dakterras.

De Wiering : Wieringstraat 2, 3000 Leuven. 016 29 15 45.

www.dewiering.be

DE BLAUWE SCHUIT Bier op het terras

De Blauwe Schuit is een gezellige kroeg uit 1975, met Casablanca-inrichting. Alleen Humphrey Bogart ontbreekt nog. In de zomer geliefd voor het terras op de ruime binnenplaats met de ginkgo bilobaboom.

De Blauwe Schuit : Vismarkt 16, 3000 Leuven. 016 22 05 70.

www.deblauweschuit.be

09 HUNGARIA FOOD MOOD Cool in the docks

In de Vaartkom, de industriële buurt die volop in een overgangsfase zit, kreeg een deel van een oud toeleveringspakhuis van Hungaria Molens een nieuwe bestemming. Beneden kwam een schemerige bar, die allang niet meer uitsluitend door studenten wordt bezocht. Op de eerste verdieping is een trendy restaurant. De initiatiefnemers van Hungaria Food Mood waren zo wijs om zoveel mogelijk van de industriële omgeving te behouden. De bar werd gebouwd op een put rond de oude ijzeren balustrade. Het restaurant is een grote en hoge ruimte met betonnen pilaren, oude houtenvloeren en ijzeren schachten, die eertijds het meel transporteerden. Laatste donderdag van de maand Jazz 4 Food Menu. Hungaria is cool !

Hungaria Food Mood : Baron

d’Eynattenstraat 6, 3000 Leuven. 016 20 06 33. www.hungaria.be

30 tot 50 euro.

10 HET LAND AAN DE OVERKANT Verfijnd tafelen

Het Land aan de Overkant ligt aan de overkant van de ring en gaat deels verborgen achter de heesters van het gemeentelijke plantsoen. De eetzaal is te bereiken via een stalen loopbrug en is ondergebracht in een paviljoen in de vorm van een rotonde. Het booteffect wordt geaccentueerd door patrijspoorten en een scheepsdek. Aan de muur hangt het opschrift dat men zich 42 meter boven de zeespiegel bevindt. De inrichting is modern en het comfort is groot. Eigenaar Luc Roelandt is de hoffelijke zaaldirecteur. Hij studeerde af als jurist en kwam als jobstudent in aanraking met de horeca. In plaats van de balie koos hij voor de eetzaal. Zijn twee koks bereiden delicate gerechten met subtiele afwerking.

Het Land aan de Overkant : Schreursvest 85, 3001 Heverlee. 016 22 61 81. www.hetlandaandeoverkant.be 60 tot 100 euro.

11 LUZINE Bij de nieuwe stadskok

Luzine is te vinden op de eerste verdieping achter in de oude conservenfabriek van Marie Thumas. Je deelt de grote ingang met de bezoekers van de sportzaal, rockmuzikanten op weg naar het repetitielokaal, grafische vormgevers en andere medewerkers van de jonge bedrijfjes in het gebouw. Achter de deur ontvouwt zich een intieme, in Sherlock Holmesstijl ingerichte eetzaal, waar op niveau wordt getafeld. Nieuw is het zomerrestaurant aan de zijkant van het gebouw, dat vanaf april toegankelijk zal zijn. Baas en chef-kok Jeroen Meus is bekend van tv. Hij is sinds enkele weken de nieuwe ereburger van Leuven, die zich tot 2010 stadskok mag noemen. Meus heeft zijn kookstijl gevonden en weigert om nog achter trends en allerlei conceptuele toestanden aan te hinken. Hij kookt gewoon een lekker potje met eerlijke

producten.

Restaurant Luzine : K. Begaultlaan 15/6, 3012 Wilsele. 016 890 877. www.restaurantluzine.be

45 tot 80 euro.

12 TRENTE Gastronomische bistro voor mensen met smaak

Trente is een rustig babbelrestaurant. De inrichting is sober chic met achter in de pijpenlade een keukentje waar koks in zwart keukenkostuum in de pannen roeren. Baas en chef-kok Kwinten De Paepe was vier jaar de rechterhand van Luc Van Innis van de Oesterbar. Zijn keuken is klassiek, gebracht op een nieuwe manier. Trente heeft geen spijskaart. Er zijn ’s avonds slechts zes bereidingen, die als menu van vier, vijf of zes gangen worden gepresenteerd. Ze zijn fijn van smaak, verzorgd van presentatie en verteren licht. Bij elke gang kan men een aangepaste wijn of bier nemen. De wijnkaart biedt vooral keuze boven de 45 euro. ’s Middags serveert men een democratisch geprijsde lunchmenu met één, twee of drie gangen.

Trente : Muntstraat 36,

3000 Leuven. 016 20 30 30. www.trente.be

30 tot 90 euro.

13 TURQUOISE Turks-mediterrane keuken

Turquoise is een conceptrestaurant met een moderne, strakke inrichting en een eerlijke mediterrane keuken, waarbij de nadruk ligt op gerechten uit de Turkse keuken. Turquoise is vooral Erdogàn Gürses, die geconcentreerd kookt in de gedeeltelijk zichtbare keuken. In zijn hagelwitte plunje ziet hij er eerder uit als een chirurg dan als een kok. Turquoise is echter ook Véronique Matthys, zijn Vlaamse echtgenote, die op de achtergrond opereert. Zij ontwierp samen met een binnenhuisarchitect het interieur, verzorgt de pr, ploegt zich door het papierwerk en bewaakt het concept. Erdogàn legt in de keuken Belgische en Franse accenten : hij schrikt er niet voor terug om een Italiaanse tiramisu of een Belgische chocolademousse te bereiden. En voor gevoelige mondjes is hij extra voorzichtig met kruiden.

Turquoise, keuken van de Middellandse Zee met passie : Naamsevest 6, 3000 Leuven. 016 50 30 97

www.restaurant-turqoise.be

20 tot 40 euro.

14 VITAL Bij de mosselboer

Vital ligt schuin tegenover het station en bestaat sinds 1896. Het mosselhuis is gegroeid uit restaurant Bij den Boer (sedert 1898) en restaurant Vital (sedert 1963). Daar kwam in 2002 het restaurant Bij den Mosselboer bij. Gemakshalve werd alles Vital genoemd. Men kan kiezen uit één spijskaart en drie verschillende eetzalen : traditioneel, klassiek modern en warm modern. Vital is het hele jaar open, maar mosselen, de grote trekpleister, zijn er slechts in het Zeeuwse mosselseizoen. Er is keuze uit zestien verschillende bereidingen. Kiest men ‘Mosselen Vital’ dan gaan de schelpdieren in de pan met tuingroenten en komen er na het koken wat gorgonzola en room bij.

Vital : Diestsestraat 265-267, 3000 Leuven. 016 22 47 14. www.restaurantvital.be

30 tot 60 euro.

15 VOLTAIRE ‘Bruine’ budgetbrasserie

Igor Sleuwaegen verdiende zijn eerste kapitaal met het studentencafé Art Mania. Hij wilde weg uit het drukke centrum en verbouwde, met recuperatiemateriaal uit een oud klooster, een oude bobinefabriek in Heverlee tot een knusse brasserie.

In Voltaire kregen de koks opdracht om pretentieloze gerechten te bereiden met Belgische, Franse en Italiaanse invloeden en Igor waakte nauwgezet over de prijzen. De formule sloeg onmiddellijk aan en wordt inmiddels al twaalf jaar gevolgd. Populair zijn de all-inmenu’s met keuze uit voor-, hoofd- en nagerechten en een wijnarrangement op maat.

Restaurant Voltaire : J. Vandenbemptlaan 6a, 3001 Heverlee. 016 20 44 43. www.voltaire.be

30 tot 60 euro.

16 ZARZA Chic zonder stijfheid

De slogan is : Zarza streelt de zinnen. Het modieuze restaurant speelt in op actuele geneugten en doet dit via een gestileerde, hedendaags-knusse inrichting, waarin elementen uit grootstedelijke succesrestaurants zijn verenigd. Het gelijkvloers is ingedeeld in drie in elkaar overlopende vertrekken, met drie verschillende inrichtingen, die ieder hun eigen

ambiance dicteren. Van 11 tot 18 uur is Zarza een brasserie waar je iets kleins of wat uitgebreider kunt eten en waar je ook welkom bent voor een drankje. Om 18 uur gaat de zaak een uur dicht om de tafels feestelijk te dekken en verlichting, muziek en kledij van het personeel aan te passen. Vanaf 19 uur wordt er stijlvol getafeld. Specialiteit is Zarza Sensation, samengesteld uit voorgerechten, waarbij kok Stef Vervoort de vier windstreken verkent. Wijnkenner Guido Imschoot helpt de wijnen te kiezen.

Zarza : Bondgenotenlaan 92, 3000 Leuven. 016 20 50 05. www.zarza.be

ITALIAANS 17 ZOFF Catchy Italian Bar

Zoff is genoemd naar de legendarische keeper van het Italiaanse elftal dat in 1982 wereldkampioen werd. In de bar en in de salons hangt een sfeer uit die tijd. Het schemerige geheel is opgehemeld met foto’s uit films van Fellini en ook Sofia Loren is erbij. Jonge mensen vinden het geheel trendy, ouderen vinden het nostalgisch. Bij Zoff is het altijd druk en wacht men geduldig op de bank aan de ingang tot er een tafeltje vrijkomt. In deze veredelde Italiaanse snackbar worden fingerfood, colazione, primi piatti, insalata, tramezzini, piadina, panini, pizzette, bruschette en stuzzichini aan de toog samengesteld. Olijfolie regeert.

Zoff : Mechelsestraat 25. 3000 Leuven. 016 29 75 10. www.zoff.be 10 tot 30 euro.

18 PERGOLA Osteria-enoteca

Pergola ligt wat buiten het commerciële circuit in het hart van Leuven. Een adresje voor insiders en voor fans van chef-kok (en sinds kort eigenaar) Stefaan Knuts. Achter de deur wacht een gestileerde wijnwinkel met degustatieruimte. De enoteca gaat over in de osteria en die geeft weer uit op een open keuken. De inrichting is Italiaans sober, met op maat gemaakt eiken meubilair. Knuts is in Leuven geen onbekende. Hij werd opgeleid in de beste restaurants (Scholteshof, Comme chez Soi, Bruneau) en was chef in Leuvense eethuizen als Beluga, Dumon en Gele Kastanje. Hij presenteert smakelijke, Italiaans geïnspireerde gerechten, zoals zeevruchtenschotel met gamba en oesters, of ravioli van zeebaars.

Pergola : Mechelsestraat 85-87, 3000 Leuven. 016 23 30 95. www.enoteca-pergola.be

45 tot 80 euro.

19 LA STANZA Cucina Italiana

Massimiliano Tocci studeerde kunstgeschiedenis in Calabrië en is nu kok. Hij maakt eigenhandig pasta en streekgerechten. Zijn trattoria heeft succes.

La Stanza : Wandelingstraat 8, 3000 Leuven. 016 50 30 66. 25 tot 50 euro. www.lastanza.be

20 IL PASTAIO Verse deegwaren

Al twintig jaar verkoopt Patricia Calloud zelfgemaakte deegwaren, aangevuld met bereidingen die daaruit voorvloeien, zoals lasagne en cannelloni. Achter de toog zijn enkele tafeltjes en alles ziet er onberispelijk uit !

Il Pastaio : Parijsstraat 33, 3000 Leuven. 016 23 09 02. www.ilpastaio.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content