LEKKERE ADRESSEN

1

Om te eten

1. Chez Fonfon

Het restaurant in Vallon des Auffes bestaat al sinds 1952. De bouillabaisse heet de beste te zijn van de stad, gemaakt met vijf soorten vis, maar zonder zeevruchten, zoals in het oorspronkelijke recept. De armemensensoep van weleer kost hier 46 euro.

140, Vallon des Auffes, www.chez-fonfon.com

2. Le ventre de l’architecte

U moet dit gastronomische restaurant letterlijk in de buik van het gebouw van Le Corbusier zoeken, duidelijk aangegeven is het niet. Er is een hotel op het derde (21 originele en bijzonder betaalbare kamers), waar vooral Japanners en Amerikanen gek op zijn. In dezelfde gang ligt het restaurant. Lekker en ook de wijnkaart is uitstekend. Er worden ook wijncursussen gegeven (www.toutrouge.com)

280, Boulevard Michelet, www.hotellecorbusier.com

3. Café Populaire en boetiek Gas New York was de inspiratiebron van mr. Gas, die zijn eigen collectie juwelen en hippie-chique kleding van zijn dochter verkoopt in ‘Gas’, net naast zijn restaurant. Café Populaire serveert mediterrane keuken : Italiaans, Spaans en Tunesisch. Hij noemt het souvenirs de voyage. Oude lampen, boeken op de planken.

110, rue Paradis, http://gasbijoux.fr

4. Le Zinc

Een van de nieuwere restaurants, waar een hippe incrowd van de Frans-Italiaanse keuken komt genieten in een minimalistisch decor. Groot terras aan de achterkant.

182, rue Rouet, www.restaurant-lezinc.fr

5. Glacier du Roi

Beste ijs ! Florence Bianchi, de Italiaanse die hier een jaar geleden begon, wilde ijs maken zoals zij het in haar jeugd had gegeten. Haar fruitijs is om je vingers van af te likken (1,8 kg fruit voor 2 kg ijs). Maar ook het chocolade-ijs en de tientallen andere smaken zijn heerlijk. Misschien is het overmoed van de beginner, maar ze geeft enorme porties voor weinig geld.

4 place de Lenche, www.leglacierduroi.lesite.pro

Om te drinken

6. La maison du pastis

Opengehouden door een Belg. 95 soorten artisanaal gebrouwen pastis en absint. De ideale plek om te proeven en je te laten verleiden door dé drank van Marseille.

108, quai du Port, www.lamaisondupastis.com

7. Cup of tea

Theesalon met enorme keuze, ook minder voor de hand liggende soorten. De baas, Gilles Mariani, combineert zijn twee passies : thee en literatuur. Je kunt er gewoon lezen of boeken kopen. Het terras kijkt uit op de oudste wijk van de stad : Le Panier.

1 rue Caisserie.

Shoppen

8. L’Âne Bleu

Mooie winkel met des coups de coeur van een echte Marseillaise : Virginie Dumon. Een kleurrijke schatkamer van de wereld, met stukken uit Senegal, India en Arabische landen. Er liggen ook creaties van lokale kunstenaars.

62 Rue de Breteuil

9. 72 % petanque

Gezellige shop in Le Panier. Je kunt er de originele marseillezeep kopen. Eigenaar Philippe Chailloux snijdt en modelleert zijn zeep en entertaint tegelijk de hele winkel. In de echte marseillezeep gaat 72 % pure olijfolie (vandaar de naam) en petanque is niet weg te denken in Marseille. Dus hij maakt ook zeep in de vorm van petanqueballen.

10 rue du Petit Puits, Le Panier, www.philippechailloux.com

10. La Maison Marseillaise

Originele decowinkel op een paar minuten van Le Vieux Port. Zorgvuldig uitgekozen aanbod, bekende merken, maar ook werk van jong talent. In alle prijsklassen.

38, Rue Francis Davso

11. Navettes

Er zijn twee adressen, een authentieke bakker : Four des navettes (1781) en de bakkerij van de Corsicaan in Le Panier. Ze maken navettes (kleine broodjes in de vorm van een kano) die naar sinaasappelbloesem smaken.

Four des navettes : 136, rue Sainte (Saint Victor), www.fourdesnavettes.com en Les navettes des Accoules(José Orsoni) : 68, rue Caisserie, www.les-navettes-des-accoules.fr

12. La chocolatière du panier

Dit Toscaans familiebedrijf startte begin jaren tachtig. Moeder en dochter maken meer dan 300 soorten chocolade, de excentriekste eerst.

49, Rue du Petit Puits

Om te doen

Museum van de mode

Bestaat sinds 1988. Geen permanente collecties, wel wisselende tentoonstellingen over mode van 1945 tot nu. In het weekend zijn er ateliers voor kinderen. Een modern museum, met een eetcafé. 3 euro entree.

11, La Canebière, www.espacemodemediterranee.com

Mondial de petanque

Het petanquefestival vindt jaarlijks plaats in juli, gedurende vier dagen, verspreid over de hele stad. Het Park Borély is het epicentrum van de festiviteiten. Er zijn 13.000 deelnemers. Iedereen mag meedoen, maar eerst wat oefenen op een van de 500 terreinen in de stad helpt. En bij slecht weer is er zelfs een terrein in de sous sol van Le Café Parisien, place Sadi Carnot.

HOTELS

Le New Hotel of Marseille

Trendy viersterrenhotel. Met een zeer eigentijds restaurant : café Victor. Lunch : 13 of 16 euro. Brunch op zondag. ’s Avonds gastronomische keuken. Originele wijnkaart.

71, boulevard Charles-Livon, www.new-hotel.com

Sofitel Marseille Vieux Port

Het mooiste uitzicht van de stad, vijfsterrenhotel met een luxueus hedendaags interieur.

36, boulevard Charles Livon, www.sofitel.com/gb/hotel-0542-sofitel-marseille-vieux-port/

Vertigo

Het project van een filmdecorontwerper en zijn twee vrienden. Ze hebben hun hotel ingericht met stukken van filmsets en zaken die hij vond op vlooienmarkten. Een goedkope, erg gezellige en originele slaapplaats (vanaf 23,50 euro pp) vlak bij het station.

42, rue des petites Maries, www.hotelvertigo.fr

Praktisch

Informatie over Marseille

Atout France : Gulden Vlieslaan 21, 1050 Brussel, 0902 88 025, www.franceguide.com

De toeristische dienst van de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur

www.decouverte-paca.fr

De toeristische dienst van het departement Bouches-du-Rhône

www.visitprovence.com

Ter plekke : Office de tourisme de Marseille : 4, La Canebière, www.marseilletourisme.com

De reis

Brussels Airlines : 3 vluchten per dag Zaventem-Marseille : vanaf 99 euro (heen en terug, alles inbegrepen)

Info en reservering :

www.brusselsairlines.com, het callcentrum 0902 51 600 of de reisagent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content