Nu vrijdag 15 mei is er de internationale Dag van het Gezin en vanaf 2 juni speelt Kind en Gezin daar in Vlaanderen op in met de Week van de Opvoeding. Opvoeden is een superactueel thema. Met een dochter van zes en een zoon van vier heb ook ik de afgelopen jaren heel wat opvoedingsboeken verslonden, van het receptengenre (met simpele trucs) tot en met de meer verdiepende literatuur.

Veel van opgestoken, maar mij zelden zo geamuseerd als met het recentelijk verschenen Luie ouders hebben gelijk, van de Britse journalist met anarchistische trekjes Tom Hodgkinson. Hoewel lui misschien een te strenge vertaling is van The Idle Parent (‘De niksende ouder’ lijkt mij beter), komt het toch hierop neer : Hodgkinson vindt dat ouders kinderen veel meer hun gang moeten laten gaan. Hij trekt van leer tegen ploetermoeders, overactieve vaders en kinderen met een vol geplande agenda. Hij begint zijn boek met een heus manifest van de luie ouder, waarin hij zich onder meer afzet tegen het idee dat ouderschap een inspannende bezigheid is en tegen buitensporig consumentisme. Op tijd en stond een glas alcohol daarentegen, maakt je een meer ontspannen ouder, provoceert hij. Daarnaast pleit hij ook voor een zuinige en creatieve levensstijl, zodat je je niet te pletter moet werken voor de nieuwste X-box.

Hodgkinson schrijft met veel panache en humor over zijn eigen ervaringen – en opvoedingsblunders – als vader van drie jonge kinderen. Hij reikt opvoedingsalternatieven aan, waarbij hij zich baseert op de ideeën van de zeventiende-eeuwse filosoof John Locke en de achttiende-eeuwer Jean-Jacques Rousseau.

Zelf ruilde Hodgkinson zeven jaar geleden zijn Londense huis en zijn goed betaalde baan in voor een zeer basic cottage op de boerenbuiten en een onzeker bestaan als schrijver en columnist.

“Mijn vrienden kwamen niet bij van het lachen toen ze hoorden dat ik een opvoedingsboek ging schrijven”, vertelt Tom in Antwerpen, waar hij zijn boek kwam promoten. “Maar ik beweer ook niet dat ik het goed deed. Het is meer een verslag van de fouten die we maakten, het gevecht dat we leverden en de manier waarop wij een uitweg zochten. Heel wat opvoedingsboeken doen je je slecht voelen. Ik hoop dat mensen zichzelf door dit boek als goede ouders gaan zien.”

De uitweg die Tom Hodgkinson en zijn familie op hun afgelegen boerderij vonden is radicaal. Hij houdt de dolgedraaide maatschappij en druk bezette tweeverdieners een – soms pijnlijke, soms hilarische – spiegel voor. Maar noem hem geen ouderwetse hippie. “Ik ben heerlijk ouderwets, maar een hippie ? Neen. Ik hou niet van hun fanatisme. Ik wil niemand regels opleggen. Ik beschrijf alternatieven en door de crisis worden we nu wel gedwongen om andere mogelijkheden te bekijken. De lezer moet voor zichzelf uitmaken of hij/zij er iets mee aankan.”

Ik sla alvast een voorraadje Luie ouders-boeken in : de komende tijd hoef ik niet te piekeren over geboortecadeaus of andere geschenken voor mensen met kinderen.

Luie ouders hebben gelijk, Uitg. Meulenhoff, 19,95 euro, ISBN 9789029081030.

Het manifest van de luie ouder en het uitgebreide interview met Tom Hodgkinson kunt u lezen op www.weekend.be

Trui Moerkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content