Het is goed om vast te stellen dat er zelfs in übergeglobaliseerde tijden feesten bestaan die nog niet wereldwijd mainstream zijn of compleet tot marketing gereduceerd werden (om in dat geval Halloween niet te noemen).

Met Zweedse vrienden die in België wonen, hebben we al een paar keer midzomernacht gevierd en een dag of tien geleden Sankta Lucia. Die Lucia is een mythische figuur die licht brengt in de donkere Zweedse nachten. Overal in Zweden worden dan Lucia’s verkozen die in witte gewaden en met een lichtkrans op het hoofd – vroeger echte kaarsen, nu vaak op batterijen – door stad of dorp trekken. Een Lucia was er bij ons niet, maar van op de oprijlaan waren er kaarsen die de genodigden welkom heetten. Ook de woonkamer baadde in een zee van gloedvol kaarslicht. Er was glögg (warme wijn met kruiden) en er waren speculaasachtige koekjes en lussekatter (een soort koffiekoek, in de vorm van een kat met rozijnenogen). Geen copieus diner en tonnen cadeaus, maar heel veel licht en warmte was er die avond. Verhalen ook over de donkere winters in het hoge Noorden en over het licht daar.

Over licht valt overigens oneindig veel te vertellen, getuige daarvan is het nummer dat u nu in handen heeft. Traditiegetrouw stapt Knack Weekend even uit het hectische nieuwsritme om het jaar af te sluiten met een bijzonder themanummer. Na beschouwingen over vriendschap, familie, troost, geluk, evenwicht en eenvoud verzamelde de redactie zich rond het thema licht.

Onze huishistoricus Piet Swimberghe zag in de Gentse tentoonstelling Belichte Stad de perfecte aanleiding om na te gaan hoe kunstlicht ons interieur en onze levenswijze grondig herkneed heeft. Pierre Darge zocht fotografen op die in hun werk op een eigenzinnige manier met licht werken. Het is bij deze bewezen dat goede fotografen niet alleen beklijvende beelden afleveren, maar ook opmerkelijke verhalen hebben.

Aan Knack-collega Joël De Ceulaer vroegen we of we vandaag, in een soms verduisterde wereld van bijgeloof en religieus fanatisme, misschien toe zijn aan een nieuwe Verlichting. Hij schreef een passend antwoord neer.

“Hoe zien zij het licht ?” is de vraag waarmee Peter Van Dyck op pad ging. Hij vroeg het aan een schilder, een blinde, een lichttherapeut, een filosoof, een zenboeddhist en een sterrenkijker. Fotograaf Diego Franssens maakte van de geïnterviewden prachtige portretten, onder meer van schilder Michaël Borremans.

Linda Asselbergs sprak met Piet Noë, de geëngageerde Belgische arts die in Rwanda jaarlijks zo’n drieduizend oogoperaties uitvoert. Hij is de man die letterlijk het licht aansteekt.

Helemaal letterlijk te nemen is de Lichtkrant die Leen Creve samenstelde. Daarin een update van de verlichtingssector, want nergens anders in de interieurwereld is zoveel nieuws te rapen.

De redactie van Knack Weekend gaat er nu een week tussenuit. Mogen we u alvast een verlicht 2011 toewensen, een jaar ook vol voorspoed en warmte.

trui.moerkerke@knack.be

Trui Moerkerke

TRADITIE-GETROUW STAPT KNACK WEEKEND EVEN UIT HET HECTISCHE NIEUWSRITME OM HET JAAR AF TE SLUITEN MET EEN BIJZONDER THEMANUMMER.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content