categorie

Vlotte en betaal-bare gastronomie

keuken 7

decor 7,5

comfort 7

service 7,5

prijs/kwaliteit

geproefde menu 8

De prijs voor vergelijkbare maaltijden ligt in Wallonië een flink stuk lager dan in Vlaanderen. Prijzen zoals in het driesterrenrestaurant Hof Van Cleve, waar men niet gek hoeft te doen om 300 euro per couvert neer te leggen, zijn in Wallonië onbestaand. En ga je weg van de topeethuizen, dan kun je in Wallonië op ontelbare goede adresjes smakelijk eten en drinken voor 50 euro per persoon. In Vlaanderen is dat bijna onmogelijk geworden. Hier moet je minstens twintig procent bijtellen om met ruimte te kunnen bewegen op een smakelijk niveau.

Een fijnproever uit onze kennissenkring die de weekends in Wallonië doorbrengt, had ons Le Vin 100 getipt. Het restaurant opende ruim een jaar terug aan de rand van Fosses-La-Ville (halfweg Namen en Charleroi), in een gebouw dat aanvankelijk was bestemd als privéwoning voor de eigenaars van de aanpalende meubeltoonzaal. Industrieel Jean-Pierre Gilet zag het echter anders : hij vond de locatie in de nabijheid van een belangrijk kruispunt van provinciale wegen zo ideaal, dat hij de bungalow kocht en liet verbouwen tot een aangenaam restaurant. Gasten moeten er aanbellen, want de buitendeur zit op slot. Achter de deur wacht schoonzoon Stephane Selleslagh, die als hoffelijke zaalmeester de klanten welkom heet en tot bij hun tafeltje begeleidt.

Le Vin 100 (genoemd naar Vincent, de kleinzoon van Jean-Pierre Gilet) bestaat uit een rotonde met in het midden een eiland met lage zetels om te loungen. De inrichting is warm en hedendaags met rode en zwarte accenten. De centraal opgestelde piano met onzichtbare pianist pingelt er lustig op los en brengt de juiste sfeer om ontspannen te tafelen. Wil men genieten van het groen, dan is er een wintertuin met uitzicht op een mooi terras en verzorgde tuin.

Aan het fornuis staat Philippe Garcia. Deze Belgische Spanjaard liep beroepsschool in Namen en ging in de leer in betere eethuizen (Sea Grill, De Bijgaarden, L’Eau Vive). Hij kreeg in Le Vin 100 de opdracht om trendy, lichte en creatieve gastronomie te brengen. De chef hanteert een seizoengebonden spijskaart en toont affiniteit met producten als ganzenlever, kalfszwezerik en vis. De zuiders getinte bereidingen vallen in de smaak en het bericht dat het in Le Vin 100 goed toeven is, heeft zich de bouche à oreille verspreid. De eerste elf maanden werden 11.500 maaltijden geserveerd tegen gemiddeld 49,50 euro ! De trotse Jean-Pierre Gilet kent de resultaten als geen ander want toevallig heeft de ondernemer naast een studiebureau en een vastgoedbedrijf ook een boekhoudfirma onder zijn brede vleugels.

Info

RESTAURANT LE VIN 100

CHAUSSéE DE CHARLEROI 24

5070 FOSSES-LA-VILLE

071 72 92 40.

www.levin100.be

Lunch 15 en 21 euro.

Menu’s 35 en 54 euro.

Dinsdagavond gesloten.

Door Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content