Magalie Biesmans is coördinator van Vlieg. Met het project Vlieg wil CultuurNet Vlaanderen kinderen van cultuur doen proeven. Het logo – een gekke vlieg – labelt alle culturele activiteiten op kindermaat. Van Cultuurnet Vlaanderen verscheen XS : Over kinderen, cultuur en communicatie. Precies over de vraag of kinderen en cultuur beste maatjes kunnen zijn.

Worden kinderen met een cultuurgen geboren ?

Ik zou graag geloven van wel. Ze zijn wel van nature nieuwsgierig. Helaas is cultuur voor heel wat kinderen onbekend, en dus onbemind.

Hoe zorgt u ervoor dat ze gebeten raken ?

Als je met hen naar een museum gaat, maak er dan meteen een leuke uitstap van. De manier waarop je kinderen cultuur voorschotelt, is heel belangrijk. Musea moeten kinderen persoonlijk benaderen zodat ze het gevoel krijgen dat ze welkom zijn.

Is dat niet het probleem ? Zijn onze cultuurhuizen kindvriendelijk ?

We zijn op de goede weg, al is er hier en daar zeker nog werk aan de winkel. In het theater durft men kinderen weleens te overschatten, zodat de boodschap totaal aan hen voorbijgaat. Soms hangen schilderijen ook te hoog voor de kleine bezoekers. Toch merk ik dat er steeds meer inspanningen komen.

Waarom is cultuur zo belangrijk ? Wat kan het kinderen bijbrengen ?

Genieten van cultuur mag gerust een doel op zich zijn. De pedagogische waarde is vooral voor de ouders belangrijk. Voor kinderen is fun de grote drijfveer. Het prikkelt ook hun fantasie. Studies wijzen uit dat wie al op vroege leeftijd participeert aan cultuur later beter presteert op school, meer kansen heeft om zich professioneel te ontplooien en een brede kijk op de wereld krijgt.

Welke rol vervullen de ouders ?

Ze moeten beseffen dat jong geleerd, oud gedaan is. Ze kunnen de cultuur méébeleven, zonder dat het dwingend wordt. Tot twaalf jaar kijken kinderen op naar hun ouders. Als je zelf veel leest en muziek beluistert, kopiëren ze dat gedrag.

Moeten ouders bewust kiezen ?

Dat kan zeker geen kwaad. Als het aan de kinderen lag, zouden ze altijd Studio 100 en Disney willen. Cultuur staat niet bovenaan hun lijstje als ze zich vervelen. Er is zo’n rijk aanbod, maar helaas is niet iedereen daarvan op de hoogte.

Heeft het zin om Studio 100 buiten te sluiten ?

Nee, dat is niet nodig. Dankzij Studio 100 gaan kinderen voor het eerst naar theater. Op dat vlak blijkt het een grote drempelverlager.

Sommige ouders willen geen tv in huis. Terecht ?

Dat is ieders eigen verantwoordelijkheid, maar ouders moeten wel inzien dat verboden vruchten het lekkerst smaken. Ik zou ervoor pleiten om hoe dan ook controle te houden over het gebruik van tv en computer. Probeer selectief te zijn. Als je ze de tv helemaal ontzegt, loop je dan niet het risico dat je kinderen wat wereldvreemd worden ?

Conclusie ? Voor wie op jonge leeftijd van kunst, muziek en theater proeft, zou de kans op een cultuurrijk leven met 86 procent stijgen. Maar daarom angstvallig Crazy Frog, K3 en andere Samsons buiten houden, hoeft niet. Zolang je je kinderen wel laat zien dat de wereld meer te bieden heeft dan huppeldeuntjes en ietwat voorspelbare tv-series. Een cd van K3 ? Goed, maar laat ze ook eens naar de knutselmuziek van Kapitein Winokio luisteren. Hoe breder hun ervaringen, hoe beter.

www.cultuurnet.be

Nog tot eind augustus : www.vliegjemee.be

Uw mening? www.weekend.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content