KAST VAN EEN HUIS

Dit huis is als een compact meubel waarin je je heerlijk thuisvoelt. Nog echt middeleeuws qua structuur, met twee naast elkaar gelegen kamers gescheiden door een dubbele haard. De inrichting is ongedwongen en gezellig. © JAN VERLINDE

DEZE BRUGSE WONING LIJKT OP EEN ANTIEKE SECRETAIRE MET VEEL LADEN EN DEURTJES WAARACHTER TELKENS VERRASSINGEN SCHUILGAAN. ZO ZIT OOK HET LEVENSVERHAAL VAN DE BEWONER IN ELKAAR.

Niet alle woningen weerspiegelen de ziel van de bewoners. Veel interieurs zijn louter functioneel of weinig meer dan een doorslagje van een voorbeeld uit een magazine. Persoonlijke interieurs zijn zeldzaam. Hier stap je zo’n woning binnen vol intimiteit. Het pand zit ook vormelijk compact in elkaar en is een soort woonmeubel vol laden en deuren. Het is minstens vier eeuwen oud, misschien gedeeltelijk nog ouder, en middeleeuws qua structuur en verhoudingen. Dat merk je al bij het binnenkomen aan de lage ingang. De bewoner heeft die uitstraling extra verfijnd. Filip Cornelis houdt van het mysterieuze van de stad, vooral als er op winterse dagen een intimistische sfeer hangt zoals op de schilderijen van Ferdinand Khnopff. “Dat was ooit de reden om terug te keren naar deze stad”, legt hij uit. “Nadat ik in Gent schilderkunst studeerde aan de academie trok ik voor een paar jaar naar Londen om daar van alles te doen. Ik was er onder meer kok in een oosters restaurant. Nadien ben ik na veel omzwervingen weer hier beland, ook al uit bewondering voor de avondlijke schoonheid van de stad die nu zelfs, naar mijn gevoel, te netjes, hip en opgepoetst wordt.”

Filip Cornelis belandde dus via een omweg in de wereld van de architectuur en het interieur. Ondertussen ontwerpt hij niet alleen woningen, tuinen en interieurs, hij richt ook restaurants in en heeft een tijdje interieurs van privéjets ontworpen. “Maar noem me geen ontwerper of interieurdesigner”, zegt hij kordaat. Hij voelt zich meer een bedenker van concepten en een ensemblier die ook grotere gehelen vorm en stijl geeft. “Ik voel me bovendien in verschillende stijlen thuis. Ik heb zowel restaurants in Russische, Japanse als Indische stijl ingericht maar ben niet bang om ook heel strak en modern te ontwerpen. Mijn metier bestaat erin verschillende stijlen te beheersen, afhankelijk van de vraag. Mocht ik een huis voor mezelf bouwen, dan kies ik wellicht voor een moderne vormgeving. Weet je, ik voel me bijvoorbeeld heel erg aangesproken door de moderne gebouwen uit de fifties die je in New Delhi kunt bewonderen.”

Filip brengt trouwens sinds vele jaren een groot deel van zijn tijd door in India, waar hij onder meer een bedrijf heeft dat internetsites ontwerpt. Dat verklaart ook weer heel wat van deze woning, waarvan bijvoorbeeld de prachtige slaapruimte onder het dak oosters is van stijl. Ook veel kleuraccenten in de woning herinneren aan dat oriëntaalse palet.

Groot is de woning niet, wel ruim. Beneden is er een kleine handige keuken, een eethoek met een oude haard die altijd brandt, en daarachter een leefruimte vol boeken en een tweede haardvuur. Het hoge plafond van die ruimte zorgt voor wat extra monumentaliteit. Filip Cornelis doseert het licht van zijn interieurs. Gordijnen en warme, zelfs wat donkere kleuren zorgen voor een gedempte, schilderachtige sfeer. Onder het dak zitten maar liefst drie slaapruimtes, een badkamer, een sauna, een bergruimte en een werkruimte. Alles heeft dus zijn lade, zoals in een antieke secretaire. “Ik houd wel van technologische snufjes en domotica, maar laat die niet zien. In dit huis is bijvoorbeeld een erg vernuftig radiosysteem aanwezig.”

Filip Cornelis houdt niet alleen van muziek, hij heeft tevens een zwak voor akoestiek. “Dat is trouwens een van de keukengeheimen van een goed interieur,” vertrouwt hij ons toe , “om je goed te voelen in een ruimte moet de akoestiek oké zijn. Dat is in een restaurant van groot belang, anders ontstaat er al snel een auditieve chaos. Ook hier zorgen boeken, meubels, tapijten en de juiste isolatie voor een ideale akoestiek, zodat je binnen de buitenwereld amper hoort.”

Cornelis houdt van een rijk palet op basis van rood, geel en groen. De gele accenten zijn talrijk en divers. In dit interieur gaat het ook om de afwerking. Cornelis werkt met eigen ambachtslui die hout, natuursteen en ijzer bewerken. “Ik word sinds mijn jeugd gefascineerd door artisanale technieken en houd erg van traditionele materialen”, stelt hij. “Ik ben geen man van glas, staal en beton. Dit huis verklaart op zich genoeg.”

Info : www.filipcornelis.com

TEKST PIET SWIMBERGHE – FOTO’S JAN VERLINDE

“OM JE GOED TE VOELEN IN EEN RUIMTE MOET DE AKOESTIEK OKÉ ZIJN.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content