categorie Intiem eethuisje

keuken 7

decor 6,5

comfort 7

service 7

prijs/kwaliteit

geproefde menu 7

Vroeger, toen werkkrachten nog goedkoop waren, stonden er uitgebreide koksbrigades in de keukens. Men begon als jonge commis onderaan de ladder en als je talent en ambitie had, kreeg je de mogelijkheid om alle keukenafdelingen te doorlopen en zo langzaam op te klimmen. De weg naar boven duurde lang en een chef-kok jonger dan veertig jaar was in die tijd een zeldzaamheid. Chef-koks waren toen anoniem en altijd in dienst van een baas. Koks beschikten niet over de financiële middelen en het aanzien om zelf een restaurant te openen. Vandaag is het anders : het beroep kreeg meer respect en koks werden vanuit hun kelderkeukens gehaald en onder de schijnwerpers gebracht. Vandaag worden ze door de media verheven tot vedetten met een sterrenstatus, groter dan die van menig acteur of zanger.

Andy Luxem is slechts 23 jaar oud en hij is niet alleen chef-kok maar heeft ook al zijn eigen restaurant. Hij kreeg vier jaar opleiding aan Stella Maris in Merksem, een half jaar bij Spijker in Hoogstraten en begon met een leercontract in de Kleine Barreel in Schoten. Met wat hulp van thuis nam Andy een leegstaande horecazaak over in een straat met passage in Turnhout. Om origineel uit de hoek te komen, kreeg de zaak de naam ’t Verschil. Zo’n naam is misschien oorspronkelijk, maar schept ook verwachtingen !

’t Verschil afficheert zich als ‘betere brasserie met restaurantservice’ en krijgt bezoek van tweeverdieners uit verschillende leeftijdsgroepen en rangen. Je eet er à la carte en vooral de seizoengebonden suggesties zijn geliefd.

’t Verschil heeft een weinig opvallende, hedendaagse inrichting in grijs en bruin en het repertoire op de klassiek geïnspireerde spijskaart houdt ook weinig verrassingen in. De wijnkaart is beknopt en doet vermoeden dat er geen beslagen wijnkenners in huis zijn. Bij navraag bleek dat te kloppen : het is de brouwer die de wijnkaart samenstelt.

Onze keuze ging naar een Yellow Tail, Shiraz (17 euro), een Australische, gekruide rode wijn met drop en rode bessen in het aroma en geschikt om te serveren bij rood vlees en een brandend haardvuur.

De bereidingen die wij proefden waren correct en voorzichtig maar losten de verwachtingen die de naam ’t Verschil schept, niet echt in.

Tot maart is er een speciaal Toscaans menu voor 34 euro.

Info: RESTAURANT ‘T VERSCHIL

OTTERSTRAAT 14

2300 TURNHOUT

014 470036

www.tverschilinturnhout.be

Lunch 24,90 euro.

Menu’s 34 tot 41,50 euro.

Maandag en dinsdag gesloten.

Door Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content