Italiaanse mamma

Lory Mezzanotte maakt typisch Italiaanse, maar in Gent minder bekende gerechten. © Michel Vaerewijck

categorie

osteria

keuken 7

decor 5

comfort 6

service 6

prijs/kwaliteit

geproefde menu 7

De ervaring heeft geleerd dat tips niet altijd te betrouwen zijn. Dubbelchecken is de boodschap. Via sms-berichtjes en mails kregen wij Gusto voorgesteld. De Italiaanse mamma die daar in de potten roert, zou een echte dictator zijn die de regels van de Italiaanse kookkunst oplegt en zeker geen cappuccino na het eten duldt. Wij waren enigszins verbouwereerd toen wij, aangekomen op de plaats van bestemming, een horecagelegenheid aantroffen met de bruine inrichting van een Ierse pub. Er klonk tingeltangelmuziek en het meisje op slippers dat in haar eentje bediende, liep er ongeïnteresseerd bij alsof ze in een schoenenzaak in de binnenstad werkte. De spijskaart bracht ook niet meteen heil want het repertoire zag er banaal uit.

We bestelden twee verschillende voorgerechten : een bordje antipasto misto in de vorm van lekkere Italiaanse charcuterie met gewone mozzarellaballetjes en blaadjes raketsla (10 euro) en carpaccio van ossenhaas met parmigiano en balsamico (12 euro). De gekozen hoofdgerechten waren : spaghetti alle vongole verace of lekkere, beetgaar gekookte spaghetti met grote maar matig verse venusschelpen (18 euro) en prima ossobuco met mergpijp en Milanese risotto (22 euro). Terwijl wij van een smakelijke tiramisu snoepten (5 euro), kwam de Italiaanse kokkin vanuit de keuken in de eetzaal om met een poetsdoek in de hand op een trapje achter de bar de flessen af te stoffen.

Na de tiramisu waren wij in de gelegenheid om keukenprinses Lory Mezzanotte aan te klampen. Zij werd uit Italiaanse ouders in Limburg geboren en kan koken als de beste mamma. Maar, anders dan in Leuven waar zij met haar typisch Italiaanse bereidingen acht jaar lang succes scoorde, vallen haar onbekende, authentieke gerechten in Gent niet in de smaak. Lory Mezzanotte is dus genoodzaakt om zich in te houden. Zij is wat blij als klanten haar vragen om buiten de betreden paden te treden. Pasta zoals tagliatelle en ravioli maakt zij zelf en via het pastamenu (25 euro) kan zij koken zoals hart en cultuur dat ingeven.

De man die ons Gusto tipte, was niet onpartijdig : bij navraag bleek hij copiloot te zijn van de ondernemer, Hongkong-Chinees Tsjonca Siu (zie Fiche), met wie hij in juli deelneemt aan de derde editie van de Peking Challenge met een door waterstof aangedreven auto. (Daarbij moet wel gezegd dat het laatste waterstoftankstation bij Berlijn ligt, zodat de rest van de 11.000 km waarschijnlijk op benzine zal worden gereden.)

Info

GUSTO

SINT-PIETERS-NIEUWSTRAAT 116

9000 GENT

09 233 86 57

WWW.GUSTOGENT.BE

www.knackweekend.be/knackresto

Door Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content