De Spaanse regio Castilla y León, met de steden León, Valladolid, Salamanca en Burgos, omvat verschillende appellationwijnen waarvan de kwaliteit recentelijk erg verbeterd is en die door nieuwe jonge Vlaamse invoerders worden binnengehaald. Wijnen zoals Bierzo, Cigales, Rueda, Toro, Ribera del Duero… We beperken ons vandaag tot de laatste, maar de andere zijn zeker even interessant.

De steile opgang van de Duerowijn is te danken aan het domein Vega Sicilia van de familie Alvarez. De wijn is voor 80 procent gemaakt van de lokale tempranillo, aangevuld met bordeauxdruiven zoals cabernet en merlot. Voor hun Unico moet je rekenen op minstens 200 euro per fles. Ook de naam Pesquera doet vele belletjes rinkelen en heeft tot de reputatie bijgedragen.

De Duerorivier loopt door Spanje van oost naar west tot in Portugal, waar ze de naam Douro krijgt (gekend van port). De Spaanse appellation langs de rivier omvat zo’n honderdtal dorpen in een gebied van 115 kilometer lang en 25 kilometer breed. De laatste tien jaar is het aantal wijnbedrijven ( bodegas) er verdubbeld : veel industriëlen uit Madrid kochten massaal wijngronden en investeerden in goed materiaal… De prijzen zullen zeker stijgen. Nu al moet men voor de betere wijnen rekenen op meer dan 10 euro per fles ex cave. De meeste bodega’s maken verschillende types : joven (jonge wijn), roble (eikgelagerd), crianza (minstens 12 maanden lagering en 12 maanden fles) en reserva (18 maanden). Op een onlangs gehouden proeverij van Duerowijnen zijn de volgende opgevallen : Bodegas Thesaurus, Grupo Matarromera, Bodegas Resalte de Peñafiel, Protos, Torremilanos.

Een zeer interessante Duerowijn is in België te koop bij La Buena Vida in Mol maar ook bij de piepjonge importfirma (sinds 2004) Xpertvinum in Haacht (www.xpertvinum.be), voor 7,55 euro per fles. Het gaat om de Tamiz, DO Ribera del Duero 2006, gemaakt van 100 procent tempranillo door de familie Reyes. (Teófilo Reyes was jarenlang de oenoloog van Pesquera.) In het glas komt een dieprode kleur, getemd door lagering op vaten van één tot twee jaar oud, en een zachte maar stevige neus van rood fruit met veel diepte na opschudden : wijn die wat kan verouderen. In de mond komt geblokte zachtheid door het frisse fruit, een mooi geknoopte lengte en goed ingebouwde structuurtannines. Excellente maaltijdwijn voor bij de grote keuken.

Door Herwig Van Hove / Illustratie Geert Vervaeke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content