“In cynische tijden hebben mensen een dekentje nodig”

Op het Nederlandse eiland Schiermonnikoog wordt de laatste aflevering opgenomen van het alom geprezen tv-programma Radio Gaga.

Makers Joris Hessels (37) en Dominique Van Malder (41) streken drie jaar lang neer op plekken waar mensen samen zijn.

Dominique: “Het weer was heel guur en ontzettend winderig. We waren die ochtend al met veel pijn in het hart opgestaan. We beseften: dit is echt de laatste keer.”

Joris: “We hebben geprobeerd om die dag bewust mee te maken. Het was er de ideale plek voor.”

Dominique: “Van Schiermonnikoog wordt gezegd dat je zorgen er wegwaaien. Wel, ons hoofd en ons hart zaten vol van alle verhalen van de afgelopen jaren, het was dus echt de beste locatie voor een laatste aflevering.”

Joris: “De laatste plaat die werd aangevraagd, was van Clouseau. De gast in kwestie wilde Daar staat ze horen. (lacht) Ik had eigenlijk niet goed door dat dit moment effectief het einde was. We waren heel moe, weet ik nog.”

Dominique: “Er was ook niet veel tijd om emotioneel te zijn, want we moesten de caravan nog opklappen en de boot halen. Maar eens in ons busje beseften we: hier zullen we nooit meer zitten, nooit meer zullen we in de caravan slapen. Nu, dat slapen is wel het laatste wat we zullen missen. (lacht) De caravan hing infrennen vaneen en was een weerspiegeling van hoe we ons voelden. We waren overdonderd en kapot.”

Joris: “Het was ook wel raar. We hadden beslist om met de reeks te stoppen, maar toch dachten we ineens: misschien moeten we toch nog andere plekken bezoeken? Dominique en ik zijn allebei heel slecht in afscheid nemen.”

Dominique: “Het mooie is dat ons busje werd overgekocht door de zoon van Rudi, die in de aflevering over palliatieve zorgen aan bod kwam. Het is fijn om te weten dat het nu in goede handen is.”

Joris: “Het idee voor Radio Gaga komt uit het theater. Als acteurs maakten we al voorstellingen met psychiatrische patiĆ«nten, Dominique regisseerde ze. Op een gegeven moment vroeg De Kopergieterij om iets te doen rond kind en psychiatrie. We wilden niet meteen een voorstelling maken, maar een piratenzender voor mensen in de psychiatrie zagen we wel zitten. We zijn liefhebbers van vrije radio, vandaar. Toen we onze gasten vroegen waarom ze precies dat ene plaatje wilden aanvragen, kregen we meteen een heel verhaal te horen. Ons idee bleek te werken.”

Dominique: “Met onze gsm’s maakten we sfeerbeelden van dat moment. Toen al dachten we: hier zit een fantastisch tv-format in. Mensen hebben in deze cynische, barre tijden een dekentje nodig. Dat willen we aanreiken. Diegenen die je doorgaans niet hoort, kregen bij ons een stem. Ze konden de achterkant van hun verhaal kwijt, op een warme manier, totaal niet cynisch. We namen onze tijd voor elk verhaal, het moesten geen hapklare quotes zijn.”

Joris: ” Het belangrijkste was dat wij er waren en naar onze gasten luisterden. We zijn heel dankbaar dat we mensen een stem hebben kunnen geven, ook al klinkt dat een beetje als Bond Zonder Naam.”

Dominique: ‘Mensen kunnen veel te weinig zeggen hoe het echt met hen gaat.”

Joris: “Als je met iemand in je caravan zit, voel je hoe belangrijk een Ć©cht gesprek is. ‘Wat aandacht krijgt, groeit’, is een prachtige quote van een buurtwerkster in Meulenberg (een wijk in Houthalen-Helchteren, red.) die we in het tweede seizoen gingen bezoeken. De voorbije drie jaar zijn we vervuld geraakt van ongelooflijk veel schoonheid en dapperheid. Dat blijft aan ons kleven.”

Dominique: “Radio Gaga heeft ons nederigheid bijgebracht. Ik heb beseft dat ik alles heb om gelukkig te zijn, ook al vergeet ik dat soms. Het is goed om daar af en toe op gewezen te worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content