Een kleinere neus, een jonger gezicht of nieuwe borsten. Het verlangen naar een ‘betere’ ik-versie wordt steeds groter, de drempel naar esthetische chirurgie alleen maar lager. Toch blijft voorzichtigheid geboden. Een kritisch overzicht van de tien populairste esthetische ingrepen in ons land.

chirurgische ingrepen: 1. Borstvergroting

Ingreep De arts maakt een snede in de plooi onder de borst en plaatst het implantaat (op basis van, bijvoorbeeld, siliconengel of zoutwater) boven of onder het borstweefsel. Het implantaat kan ook ingebracht worden via een snede in de oksel of onder de tepelrand. De vorm, rond of druppelvormig, wordt bepaald aan de hand van de lichaamsbouw.

Duur van de ingreep Ongeveer anderhalf uur.

Risico’s Implantaten op basis van siliconen voelen het natuurlijkst aan en lekken niet. Zoutwaterprothesen maken het mogelijk tijdens de ingreep kleine verschillen tussen de borsten te compenseren door een andere vulling te gebruiken. Bij een lek wordt het zoutwater afgebroken door het lichaam. Andere risico’s zijn kapselconcentratie, littekenvorming, infectie, vermindering van gevoeligheid in tepel en borsthuid.

Nabehandeling De patiƫnt moet tot enkele weken na de ingreep dag en nacht een speciale steun-bh dragen. Onoplosbare hechtingen worden twee weken na de ingreep verwijderd. De duurzaamheid van een prothese is vijftien jaar tot levenslang, afhankelijk van de kwaliteit.

Richtprijs Tussen 2000 en 5000 euro.

2. Ooglidcorrectie

Ingreep Het verwijderen van overtollige huid en vet boven en onder de ogen. Onder de ogen wordt naast de huid ook vet verwijderd of verplaatst om de gleuf te corrigeren. De littekens liggen net onder de wimpers of in de natuurlijke plooi en zijn op termijn nauwelijks zichtbaar. Een operatie van de bovenste of onderste oogleden gebeurt onder lokale verdoving. Voor beide gebruikt men een lichte, algemene verdoving in de dagkliniek.

Duur van de ingreep EĆ©n tot anderhalf uur.

Risico’s Er is geen garantie op perfecte symmetrie. Zwelling en lichte bloeduitstortingen komen vaak voor, infecties zelden. Ook droge ogen of een prikkeling van het hoornvlies zijn tamelijk zeldzaam. Wanneer te veel huid wordt verwijderd, kan het oog moeilijk sluiten of gebeurt het dat het onderooglid wat van de oogbol af staat.

Nabehandeling De hechtingen worden verwijderd na vijf tot zeven dagen. In die periode is het aangewezen om persen of tillen te vermijden. Bloeduitstortingen, zwellingen en tranende ogen zorgen twee weken voor ongemak.

Richtprijs Tussen 750 en 1000 euro onder lokale verdoving, tussen 1500 en 3000 euro voor beide oogleden.

3. Borstverkleining

Ingreep De arts verwijdert een teveel aan borstweefsel, vet en overtollige huid door middel van een verticale insnijding van onder de tepel tot in de borstplooi of door een ankervormige snede, afhankelijk van het borstvolume en de kwaliteit van de huid. De tepelhof wordt gelift met behoud van bloedcirculatie en gevoel. De ingreep vindt plaats onder algemene verdoving.

Duur van de ingreep Twee tot drie uur.

Risico’s Asymmetrie en littekenvorming. De patiĆ«nt kan ook het gevoel in de tepels verliezen en de mogelijkheid om borstvoeding te geven.

Nabehandeling De patiƫnt moet tot enkele weken na de ingreep dag en nacht een sport-bh dragen, eventueel met een gaasje ter bescherming van het wondvocht. Er kan ook een drain worden geplaatst om het vocht af te voeren. Die wordt twee dagen later verwijderd, de hechtingen gaan er ten vroegste veertien dagen later uit of verteren spontaan.

Richtprijs Tussen 1500 en 4500 euro

4. Buikwandcorrectie

Ingreep De operatie vindt altijd plaats onder volledige verdoving. De arts maakt een halvemaanvormige insnijding en maakt de huid los tot boven de navel. Vervolgens trekt hij de huid strak naar beneden en verwijdert overtollige huid en vet. De navel wordt opnieuw gehecht op de originele hoogte. De buikspieren worden mogelijk verstevigd met hechtingen.

Duur van de ingreep Twee tot drie uur.

Risico’s Infectie, bloeding onder de huidflap, bloedklontering en littekenvorming.

Nabehandeling Tijdens de operatie worden er drains aangebracht in de wonde om het eventuele wondvocht en bloed te laten afvloeien. De drains worden verwijderd na 24 tot 48 uur. Twee weken later worden de onoplosbare hechtingen verwijderd. Zwelling en bloeduitstortingen kunnen optreden. De eerste maanden kan de huid ook stug aanvoelen. Littekens vervagen tot Ć©Ć©n jaar na de ingreep.

Richtprijs Tussen 1500 en 4000 euro.

5. Liposculptuur

Ingreep Het wegzuigen van overtollig vet door middel van een ‘ministofzuiger’, een buis met de dikte van een ballpointvulling. De arts duidt de plaats en hoeveelheid van het weg te zuigen vet nauwkeurig aan, en brengt vocht met adrenaline in om bloedingen te vermijden. Dit laat toe om daarna een grote hoeveelheid vetweefsel veilig te verwijderen.

Duur van de ingreep Een half uur tot twee uur. Wanneer de patiƫnt kiest voor plaatselijke verdoving wordt aangeraden om per behandeling slechts ƩƩn zone te bewerken.

Risico’s Infecties kunnen na iedere ingreep optreden, dus ook na liposuctie. Wanneer er steriel wordt gewerkt in optimale omstandigheden is de kans echter gering. Er bestaat eveneens een risico op overcorrectie. Een ervaren arts neemt daarom liever minder vet weg.

Nabehandeling De patiƫnt moet drie tot zes weken een nauwkeurig aangemeten elastische broek of body dragen om het vetweefsel te ondersteunen. Elastische kleding beperkt ook de zwelling na de ingreep en vermindert de kans op bloeduitstortingen.

Richtprijs Tussen 2000 en 4000 euro voor een volledige liposuctie (billen en abdomen).

6. Neuscorrectie

Ingreep Een incisie aan de binnenkant van de neus legt het neusskelet bloot. De huid wordt losgemaakt en de arts modelleert het bot in de gewenste vorm. Na de correctie worden de incisies gehecht en worden er eventueel steunplaatjes geplaatst, die later weer worden verwijderd. Voor veranderingen aan de neustop maakt de arts een kleine toegang in de huid voor het neustussenschot. Het littekentje is naderhand amper zichtbaar.

Duur van de ingreep EĆ©n tot drie uur. Een ziekenhuisopname van Ć©Ć©n of meerdere dagen is noodzakelijk.

Risico’s Asymmetrie en ongewenste veranderingen door interne littekens of te zwak kraakbeen.

Nabehandeling Het gezicht is na de behandeling gezwollen en verkleurd. Om de doorbloeding te bevorderen, zit men de eerste dagen beter zoveel mogelijk recht. De neusgaten moeten voorzichtig worden schoongemaakt, bijvoorbeeld met een zoutoplossing, en verzorgd met zalf. Het definitieve resultaat is pas na een half jaar zichtbaar.

Richtprijs Tussen 1500 en 4500 euro, afhankelijk van de ernst van de ingreep en het gebruik van een implantaat.

Niet-chirurgische ingrepen: 7. Botox

Ingreep Een injectie met het gif botox (botuline toxine) verlamt tijdelijk de gelaatsspieren en verzacht de behandelde rimpels. Deze methode wordt ook gebruikt om overmatig zweten tegen te gaan. Botox is een lokale en relatief pijnloze behandeling die geen effect heeft op de rest van het lichaam.

Duur van de ingreep Ongeveer vijftien minuten.

Risico’s Een te hoge dosis botox kan beperkte en tijdelijke gezichtsverlamming veroorzaken. Het gezicht kan er uitdrukkingsloos en onnatuurlijk uitzien.

Nabehandeling Blijf Ć©Ć©n dag uit de zon. Het resultaat uit zich na twee weken en is een half jaar zichtbaar, daarna moet de behandeling worden herhaald.

Richtprijs Tussen 250 en 500 euro per behandeling.

8. Chemische peeling

Ingreep De huid wordt eerst ontvet en voorbereid, waarna een etsende vloeistof op basis van TCA (trichloorazijnzuur) of fenol met een gaasje wordt aangebracht. De vloeistof schrobt de opperhuid af, waardoor de huid er jonger en egaler gaat uitzien. De behandeling is ook geschikt voor jongeren met acne.

Duur van de ingreep Ongeveer Ć©Ć©n uur voor een behandeling per zone en twee uur voor het hele gelaat.

Risico’s Infecties, littekenvorming en huidallergieĆ«n. Het ontstaan van witte pigmentvlekken is mogelijk, maar komt zelden voor.

Nabehandeling De huid is aanvankelijk rood, schilferig en gezwollen en moet worden behandeld met een aangepaste, verzachtende crĆØme. De genezingsfase duurt Ć©Ć©n tot drie weken.

Richtprijs Ongeveer 500 euro.

9. Fillers

Ingreep De arts injecteert de filler in de te behandelen zone. Mogelijke ingrepen zijn het onderhuids opvullen van rimpels, het wegwerken van onzuiverheden en littekens en het opvullen van, bijvoorbeeld, lippen, jukbeenderen of ingevallen wangen. Er zijn drie soorten fillers : tijdelijke, semipermanente en permanente. De eerste bestaat uit biologisch afbreekbare stoffen als collageen of hyaluronzuur en is de meest veilige optie.

Duur van de ingreep Tien tot twintig minuten.

Risico’s Hoe langer de werking van de filler aanhoudt, hoe groter de kans op risico’s. Mogelijke complicaties zijn verhardingen, kapselvorming, zwelling en granulomen (een korrelige onderhuidse verdikking).

Nabehandeling Verkoeling gaat de zwelling tegen, maar is niet noodzakelijk. Tijdelijke fillers tonen resultaat van zes maanden tot een jaar. Semipermanente fillers hebben een duurzaamheid van enkele jaren. Permanente fillers zijn niet afbreekbaar, hebben een blijvend effect maar vormen daarom ook een groot risico bij problemen.

Richtprijs Tussen 300 en 500 euro per behandeling.

10. Laserbehandeling

Ingreep De mogelijkheden van een ingreep met laser zijn erg divers : huidverjonging, het verwijderen van pigmentvlekken, couperose en haar en zelfs vetbestrijding. Een heel populaire ingreep is laser resurfacing, waarbij oppervlakkige rimpels verwijderd worden door middel van een CO2- of Erbiumlaser. De laserstraal is zo krachtig dat de bovenste huidlaag verhit en verdampt, maar ook zo precies dat de onderliggende huidlagen ongeschonden blijven. Deze behandeling is ook geschikt voor het verwijderen van acnelittekens.

Duur van de ingreep Ongeveer een uur, afhankelijk van de te behandelen zone.

Risico’s Littekenvorming, infectie, verlies of te veel pigmentatie.

Nabehandeling De huid is rood, gezwollen en voelt branderig aan. De genezingsfase duurt ongeveer een week tot tien dagen, de roodheid kan enkele maanden zichtbaar blijven.

Richtprijs Tussen 1000 en 2000 euro.

De prijzen zijn gebaseerd op een vergelijkende studie tussen verschillende medische

instellingen en bijgevolg onder voorbehoud.

Esthetische ingrepen worden niet terugbetaald door het ziekenfonds, met uitzondering van de borstverkleining, neuscorrectie en buikwandcorrectie en ooglidcorrectie.

Het ziekenfonds komt gedeeltelijk tussen als het gaat om een functionele behandeling en na goedkeuring van de raadsgeneesheer.

Met dank aan prof. dr. Jan Vranckx, diensthoofd van de afdeling Plastische, Esthetische en Reconstructieve Heelkunde van het UZ Leuven.

Door ellen de wolf – illustratie inge rylant

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content