Serafien Dhondt is burgerlijk ingenieur. Deze bezige bij is in haar vrije tijd met heel wat uiteenlopende activiteiten bezig. Zij speelt piano en viool, maakt deel uit van een orkest, zetelt in de oudervereniging en volgt in avondschool een opleiding voor kok om de klassieke basis onder de knie te krijgen. Haar interesse voor de wetenschap kan zij in de kookkunst kwijt. Serafien zoekt naar achtergronden en dan beland je automatisch bij de moleculaire keuken en bij de boeken van de Britse nummer één, Heston Blumenthal. De Engelse kok gaat immers op zoek naar het waarom. Serafiens culinaire droom is een stage in de keuken van Blumenthal.

Serafien is met veel tegelijk bezig maar ze kan het allemaal goed regelen. Zelden kijkt ze televisie. Liever gaat zij de uitdaging aan om brood en ander gebak te bereiden. Haar culinaire belangstelling is breed en ze houdt van experimenten. Daarom dong ze diverse keren mee naar de titel Hobbykok van het Jaar van Knack Weekend. Van zodra het thema bekend was, ging ze zich verdiepen in het onderwerp en begon te experimenteren. De laatste keer wist zij de finale te behalen.

Zelden kookt de gedreven hobbykok tweemaal krak hetzelfde. Meestal verandert er iets : een ingrediënt, een techniek, een kruid of specerij. Uit haar keukenrepertoire koos zij drie simpele en altijd lekkere gerechten. Ze vormen een goede mix van ‘eenvoudig en toch niet alledaags’, wat niet zo vanzelfsprekend is.

Het hapje met de scampi’s kwam spontaan tot stand toen er bezoek over de vloer kwam en Serafien aan de slag ging met wat er in de koelkast zat. Het pastagerecht bereidt zij regelmatig, maar vaak in verschillende varianten. Het nagerecht is gebaseerd op twee afzonderlijke recepten, die zij heeft samengebracht.

De keuze van de wijn gaat naar een Italiaanse witte uit Puglia, die zowel bij de hapjes als bij de linguine past.

FINIS TERRAE Salento IGT 2007

7,74 euro bij

Wijnhuis Christiaens

Tongeren, 012 23 17 42.

www.wijnhuis-

christiaens.be

GEFLAMBEERDE SCAMPI’S

Voor 4 :

12 scampi’s

1 of 2 tenen knoflook

4 stukjes mango

4 stukjes ananas

4 stukjes sinaasappel

een scheutje Grand Marnier,

om te flamberen

Pel de scampi’s, verwijder het zwarte darmkanaal met de punt van een mesje.

Fruit de kleingesneden of geperste teentjes knoflook kort in boter. Voeg de scampistaarten toe en bak gaar. Voeg de stukjes fruit toe, giet een scheutje Grand Marnier in de pan en flambeer.

Steek telkens een stukje fruit en een scampi op een cocktailprikker en serveer als hapje vooraf.

LINGUINE MET PURE ITALIAANSE SMAKEN

Voor 4 :

400 g linguine (pasta)

600 g verse spinazie

250 g ricotta

170 g pancetta (Italiaans spek)

1 of 2 teentjes knoflook

olijfolie

Bak de versneden pancetta in een pan op laag vuur, zonder toevoeging van vetstof.

Kook de linguine beetgaar in gezouten water.

Stoof de spinazie gaar en kruid met peper en zout.

Fruit de versneden knoflook in wat olijfolie en voeg de ricotta toe. Roer glad op een zacht vuur. Kruid met peper. Voeg de pasta toe en meng.

Rol de linguine met een vork in kleine bobijntjes. Leg op ieder warm bord drie bolletjes. Verdeel de spinazie en werk af met gebakken pancetta.

CHOCOLADESABAYON MET SINAASAPPELIJS

Voor 4 :

Sinaasappelijs :

3 dl versgeperst sinaasappelsap (± 4 sinaasappelen)

4 eierdooiers, 3 dl room

8 el rietsuiker, 2 zakjes vanillesuiker

Chocoladesabayon :

100 g donkere chocolade, 100 g melk 50 g suiker, 2 eierdooiers, Grand Marnier

Breng het sinaasappelsap met de riet- en de vanillesuiker aan de kook. Klop de eierdooiers tot een schuimende massa. Giet het kokende sinaasappelsap bij de eierdooiers. Meng goed en laat afkoelen. Roer er de room door. Doe in een ijsmachine en draai tot ijs.

Chocoladesabayon : smelt de chocolade in de magnetron of in een kom in warmwaterbad. Breng de melk aan de kook. Klop de eierdooiers met de suiker schuimig op. Voeg de melk toe en verwarm al kloppend op zacht vuur. Voeg de chocolade en de likeur toe en breng al kloppend tot tegen het kookpunt (het dooiermengsel mag niet koken !).

Doe in een glas een bolletje sinaasappel-ijs. Lepel de warme chocoladesabayon over het ijs en dien onmiddellijk op.

Door Pieter van Doveren Foto’s Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content