“Het was één groot afscheids- ritueel”

© WANNES NIMMEGEERS

In Gent start de verhuizing van de boeken van de oude stadsbibliotheek Zuid naar de nieuwe bibliotheek De Krook met een mensen-ketting.

Senta Kochanek (40), medewerker van De Krook, bereidde de boekenketting praktisch voor.

“Het eerste boek dat werd doorgegeven, was niet toevallig Van Ottogracht tot Krook, een boek vol verhalen over onze Gentse stadsbibliotheek, van haar ontstaan in 1804 tot vandaag. Daarna volgden nog 1250 andere titels, voornamelijk boeken uit de jeugdcollectie. De 1100 deelnemers van de mensenketting waren dan ook vooral jongeren en kinderen. We hadden vooraf bewust heel wat Gentse scholen aangeschreven voor dit project. Toch was ook het personeel van Gentse cultuurhuizen als de Vooruit en het Stam massaal opgedaagd en tijdens de verhuizing bleven toevallige passanten zich aansluiten. Een van die voorbijgangers, een Zuid-Amerikaanse dame, werkt intussen als vrijwilliger in De Krook.

Het parcours liep over een afstand van driehonderd meter en vooraf had ik op de grond in krijt uitgetekend waar iedereen moest staan. De actie moest zo efficiënt mogelijk verlopen, tegelijk wilde ik zoveel mogelijk vrijwilligers laten deelnemen. Het idee voor de mensenketting was immers ontstaan toen we nadachten over een manier om onze vaste bezoekers te betrekken bij de verhuisoperatie. Velen kwamen dagelijks of wekelijks langs en vonden het niet zo fijn dat we twee maanden gesloten waren om de opening van de nieuwe bibliotheek voor te bereiden. De mensenketting was voor de Gentenaar ook een soort afscheidsritueel.

Het was berekoud maar helder, de ideale weersomstandigheden voor een groepsfoto van op het dak van de oude bib. Dat die beelden het wereldnieuws zouden halen, heeft ons totaal verrast. BBC pikte ze op, waarna de wereld volgde. Van Nigeria tot Brazilië en van Canada tot Japan: iedereen heeft onze ketting gezien.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content