Begin deze maand regende het mechanische complicaties en juwelen op het Salon Internationale de la Haute Horlogerie in Genève. Maar is het luxesegment werkelijk zo ongevoelig voor beursperikelen, klimaatverandering, vervrouwelijking en andere uitdagingen van deze tijd ? Enkele hoogtepunten bewijzen het tegendeel.

1. Onnavolgbaar

Namaakhorloges – jaarlijks goed voor een omzet van 800 miljoen Zwitserse frank (505 miljoen euro) – baren de uurwerkmakers van het Alpenland zorgen. Geen wonder dus dat de gloednieuwe Quai de l’Ile van Vacheron Constantin zo goed als niet na te maken is. Zo is de semitransparante wijzerplaat in saffierkristal voorzien van onder meer lasergravures, gemetalliseerde microteksten en gegalvaniseerde aanduidingen in nikkel. Bovendien bevat ze een met uv-markeringen en veiligheidsinkt bedrukte film, dezelfde als die op bankbiljetten. Voor de toegepaste technieken ging het bedrijf in zee met de makers van de Zwitserse paspoorten ; elk Quai de l’Ilehorloge beschikt trouwens over een al even echt en onvervalsbaar paspoort. Ook de kast, die zo goed als volledig ontmantelbaar is, bevat revolutionaire vondsten. Zo kunt u zeven onderdelen, inclusief de flanken, laten uitvoeren in drie verschillende, onderling combineerbare materialen : roze goud, titanium en palladium. Wijzerplaat, polsband en sluiting inbegrepen zijn van de twee modellen, beide automatisch, telkens 400 verschillende combinaties beschikbaar. In de winkel komt er een computerprogramma aan te pas om de koper te helpen bij het personaliseren van zijn uurwerk. Het eerste model is voorzien van een datumfunctie, het andere duidt ook de gangreserve en de dag van de week aan. Voor beide modellen ontwikkelde de manufactuur nieuwe kalibers.

Info : www.vacheronconstantin.com.

2. Nieuwe tijden

Trendwatchers signaleren een hernieuwde interesse voor wetenschap en kunst, sectoren die misschien antwoorden bieden op complexe vragen die zich acuut stellen. Maar hoe de wind ook waait, enig futurisme is de haute horlogerie tegenwoordig niet vreemd. De Royal Oak Carbon Concept Tourbillon & Chronograph van Audemars Piguet is een goed voorbeeld : het uurwerk com- bineert materialen als koolstof, keramiek, titanium en groen aluminium, ook in het mechanisme zelf, en wordt aangedreven door kaliber 2895. Zijn 384 onderdelen voeden een tourbillon, een chronograaf en een indicator van de gangreserve (237 uur). Terwijl de chronograaf de minuten weergeeft op een dubbele verticale schaal, duidt een indicator ook de bediening van het opwindsysteem aan.

Info : www.audemarspiguet.com.

3. Vijf voor twaalf

Toegegeven, te midden van alle complications en de verjaardagscollectie die IWC dit jaar voorstelt (het huis viert zijn 140ste verjaardag), was het een voetnoot. Maar de Climate Actionuitvoering van de Ingenieur Automatic positioneert de Zwitserse horlogemaker nadrukkelijk als een milieubewust bedrijf. Een deel van de opbrengst gaat naar The Climate Group, een ngo die een CO2-neutrale economie bepleit bij overheden en topbedrijven wereldwijd. Ook in de ateliers in Schaffhausen zelf worden uitstoot en verbruik beperkt, terwijl in China geïnvesteerd wordt in windenergie. Het automatische mechanische horloge zelf, waarvan slechts duizend stuks worden gemaakt, met een diameter van 44 millimeter, is uitgevoerd in staal en keramiek. De wijzerplaat is zilverkleurig met (net als op de polsband) gele details. Op de kastbodem staat gegraveerd : IWC supports voluntary action on climate change. Van een aparte Da Vincichronograaf gaat de opbrengst trouwens naar sportieve initiatieven voor kansarme kinderen, een speciale Aquatimerchronograaf moet dan weer de restauratie van een onderzoeksschip van Jacques-Yves Cousteau ondersteunen. Goede bedoelingen en maatschappelijke verantwoordelijkheid alom dus, ook bij de collega’s van Rolex, Cartier, Tag Heuer en Hermès, om er maar enkele te noemen.

Info : www.iwc.com.

4. Opwindend

Technisch kunnen en innovatie zijn voor haute horlogers onontbeerlijk. Maar de hordes liggen steeds hoger. Voor Montblanc, dat nu zijn eerste uurwerk ‘van eigen maak’ aflevert, maar ook voor A. Lange & Söhne. De ateliers in het Duitse Glashütte presenteerden op de salon de eerste tourbillon met stop-startfunctie. De meest symbolische uitdrukking van al dat technisch vernuft, en de cultus errond, zagen we bij Piaget. Dat investeerde de laatste jaren zwaar in zijn ateliers in Plan-les-Ouates, bij Genève, en La Côte-aux-Fées, bij Neuchâtel. Het huis stelde intussen zeventien originele kalibers voor, die nagenoeg alle mannenhorloges voeden. Dit jaar worden nieuwe binnenwerken voorgesteld voor de Piaget Emperador Coussin met eeuwige kalender, en de ultradunne Altiplano in een wat ruimere kast (40 mm). Kenmerkend is echter vooral de skeletuitvoering : het Piaget 838P-skeletmechanisme, met de hand opgewonden, valt zowel aan de voor- als achterzijde van de witgouden kast te bewonderen. Let op de guilloches en het ontwerp, ton sur ton, die het pronkstuk een eigentijds design geven.

Info : www.montblanc.com, www.lange-soehne.com, www.piaget.com.

5. Dames gaan voor

Ook in de haute horlogerie roeren de dames zich. Er zijn natuurlijk de juweelhorloges, niet zelden voor exotische markten, maar er is ook de hernieuwde interesse voor vrouwelijke horloges. De gloednieuwe Ilèacollectie van Baume & Mercier speelt er alvast naadloos op in. Maar de vervrouwelijking is algemeen : van de zeilsport, met onder meer de Royal Oak Offshore Ladycatchronograaf van Audemars Piguet, tot ingenieuze systemen als de Reverso van Jaeger-LeCoultre. Het basiskenmerk van dat in 1931 geïntroduceerde model is de omkeerbare kast, met op de andere zijde een tweede tijdzone, doorzichtig saffierglas of een motief in edelstenen of email. Met de vierkante uitvoering, de Reverso Squadra die twee jaar geleden geïntroduceerd werd, lanceert de jarige horlogemaker nu een aantrekkelijke damescollectie. Bij de Reverso Squadra Lady, een met diamanten getooid kwartsuurwerk in geel goud of staal, prijkt op de tweede kastzijde een (gepersonaliseerde) gravure. De automatische mechanische uitvoering, alleen beschikbaar in staal, toont dan weer het mechanisme achter saffierglas. Het pronkstuk is echter het Duettomodel, waarvan zowel de stalen als de roze gouden versie met diamanten bezet is. Het mechanisme duidt op beide zijden de uren en minuten aan, met op de voorzijde ook een datumfunctie en een dag- en nachtindicator. Op alle modellen kunnen de verschillende polsbandjes, met wit rubber of alligatorleder voor een zilverkleurige wijzerplaat, vlot afgewisseld worden.

Info : www.baume-et-mercier.com, www.audemarspiguet.com, www.jaeger-lecoultre.com.

6. Kwaliteitslabel

Vervalsing is niet nieuw in de horlogerie. Reeds eind negentiende eeuw werd door het kanton Genève daarom de felbegeerde Poinçon de Genève in het leven geroepen, een kwaliteitslabel dat uitgereikt wordt door de Ecole d’Horlogerie in Genève. Het wordt uitsluitend toegekend aan mechanische binnenwerken die in Genève vervaardigd worden en voldoen aan twaalf technische en esthetische vereisten, alsook aan de testen van een specifiek controlebureau. Tot nog toe konden slechts zes horlogehuizen het label opstrijken. Dit jaar vervoegt een zevende echter de club : ook het kaliber 9452 MC dat Cartier ontwikkelde voor zijn Ballon Bleu met tourbillon volant werd immers bedacht met de Poinçon de Genève. Terwijl traditionele tourbillons (waarin de balans en het echappement in een kleine, op zichzelf roterende kast huizen) beschermd worden door de bruggen en de plaat van het mechanisme, zweeft hij hier als het ware boven de plaat. Het met de hand opgewonden mechanisme, met 142 componenten en 19 steentjes, schuilt in een roze gouden kast (46 mm) met een transparante kastbodem in saffierglas. Let op de edelsteen op de kroon en de C op de secondewijzer.

Info : www.cartier.com.

7. Tijd is geld

Over de beurskoers en de voedselprijzen hoort u op de SIHH niet veel. De superrijken, weet u wel ? Maar off the record zien enkele pessimisten toch grijze wolken opdoemen. U houdt uw doelgroep dus maar beter te vriend. De ww.tc Financial van Girard-Perregaux, twee jaar geleden gelanceerd, is alvast een succes. Het ‘uurwerk voor de financiële wereld’ is het allerenige dat zowel de 24 tijdzones als de openingsuren van de beurzen in New York, Londen, Hongkong en Tokio weergeeft. Beide kunnen afgelezen worden op de roterende ringen op de wijzerplaat. Het GP033C0-mechanisme achter deze functies is zichtbaar via de kastbodem in saffier. De nieuwe uitvoering in titanium (43 mm) is voorzien van een zwarte wijzerplaat met blauwe en rode accenten en een sportieve rubberen polsband.

Info : www.girard-perregaux.com.

Door Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content