Vroeger liet men in de keuken weinig of niets verloren gaan. Culinaire recycling op zijn best ! Gewonnen oud brood is daar een perfect voorbeeld van.

Vroeger, toen de mensen minder geld hadden en over veel tijd beschikten, werd oud brood nooit weggegooid. Hongerige vogeltjes zullen er altijd blij mee zijn maar je kunt er ook zelf in de keuken iets lekkers en nuttigs mee doen. Een greep uit de eindeloze mogelijkheden.

Van oud brood maak je bijvoorbeeld paneermeel door het knapperig te roosteren en met de keukenmachine fijn te malen. Het is ook heerlijk als toast, ingesmeerd met boter en sinaasappelmarmelade of gebakken tot knapperige croutons, die lekker zijn in salade of soep. Of je bakt repen oud brood tot soldaatjes, die je dan sopt in een zachtgekookt eitje.

Met oud brood maak je ook lekkere tosti met ham, kaas en ananas. Een andere populaire vorm van recycling zijn wentelteefjes, ook wel ‘verloren brood’ of ‘gewonnen brood’ genoemd. De naam is niet belangrijk, zolang er maar strooisuiker en kaneel in de buurt zijn.

Oud brood vormt ook de basis van een lekkere broodpudding of van broodtaart. Van broodpudding bestaan er veel recepten : ieder land, iedere regio heeft zijn eigen variant. In Engeland is oud brood de basis van een historische kerstpudding vol krenten en rozijnen en liefst met een scheutje rum, een lepeltje honing en een vleugje nootmuskaat.

In Vlaanderen is bodding populair. Ieder gezin heeft zijn eigen versie van deze Vlaamse broodpudding. Je kunt bodding maken met krenten en rozijnen of ander geweekt gedroogd fruit, met of zonder rum, en met of zonder toevoeging van vanillepudding of room aan het beslag. In een broodpudding kun je ook appelen verwerken.

Verder is het van oud brood goed pasteien bakken. Daarvoor heb je naast oud brood, ook eieren, bouillon, gehakt selderijblad, uien, tomaten en mosterd, augurken en kruiden als laurier, rozemarijn en tijm nodig. Het mengsel gaat in een met laurierblaadjes beklede pasteivorm en wordt 45 minuten gebakken op 200°C.

Oud brood is ook de basis van een traditionele Portugese sopa alentejana. Daarvoor wordt knoflook gefruit in veel olijfolie waarna verkruimeld brood wordt meegebakken en water wordt toegevoegd. Laat alles even sudderen, bind het geheel met losgeklopte eieren en werk af met peterselie.

Door Pieter van Doveren – Foto’s Van Parys Media

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content