Het beste van twee druiven

Bij ons is het winter en slaapt de wijnstok. Maar de Zuid-Afrikanen maken zich op voor de oogst. Onder meer van hun eigen druif, de pinotage.

Pinotagepionier

De Vlaming Willy Rouseu begon 30 jaar geleden al Zuid-Afrikaanse wijnen in te voeren, toen weinigen wisten dat daar goede wijnen gemaakt werden. Vandaag runnen zijn dochters Ann en Régine, samen met Anns echtgenoot, de zaak. Hun winkel in Sint-Martens-Latem is de moeite waard om te bezoeken: je waant je in Zuid-Afrika. Het assortiment is ruim en gevarieerd.

rouseu.be

Wat eet je bij pinotage?

Door zijn volle, ronde, fruitige karakter is pinotage een vlotte en veelzijdige wijn. Jonge, goedkopere pinotage past bij risotto, pasta, stoofschotels en vegetarische gerechten. De duurdere versies, gerijpt op eikenhout, zijn prima begeleiders van wild en rood vlees.

De juiste mix

Abraham Izak Perold, professor oenologie aan de universiteit van Stellenbosch, kruiste in 1925 twee druivenrassen: pinot noir (bekend van Bourgogne) en cinsaut (gebruikt in Zuid-Franse wijnen). Het resultaat werd ‘pinotage’ genoemd, een kruising van ‘pinot noir’ en ‘hermitage’ (de benaming van cinsaut in Zuid-Afrika). Tot op vandaag komt pinotage bijna alleen in Zuid-Afrika voor.

De wijn heeft het potentieel

om de Zuid-Afrikaanse Bourgogne te worden.

Geproefd en goedgekeurd

Hill & Dale, Pinotage 2015 – 7,70 euro, rouseu.be

De ideale instapwijn voor wie pinotage wil leren kennen: vol en sappig, met geschakeerde aroma’s van rood en zwart fruit. Kan avontuurlijke fusiongerechten aan.

Earthbound, Organic Pinotage 2015 – 9,20 euro, rouseu.be

Volle, rijke, kruidige biopinotage met een zalvende ondertoon van chocolade, zonder zoet te zijn. Ideaal bij risotto, pasta en stoofschotels.

Neethlingshof Estate, Pinotage 2015 – 12,70 euro, rouseu.be

Deze wijn toont hoe nobel pinotage kan zijn. Concentratie en kracht gekoppeld aan finesse en elegantie. Hier passen verfijnde gerechten met vlees en gevogelte bij.

Laibach, Pinotage 2015 – 17,80 euro, adbibendum.be

Knap gemaakte pinotage: evenwichtig, intens en complex. Toont aan waarom Zuid-Afrika het meest Europese wijnland van de Nieuwe Wereld wordt genoemd.

Beyerskloof Pinotage Reserve 2015 15,20 euro rouseu.be
Beyerskloof Pinotage Reserve 2015 15,20 euro rouseu.be

TIP Beyerskloof

Dit is het wijndomein van Beyers Truter, een uitmuntend wijnmaker die een voorliefde heeft voor pinotage. In 1996 riep hij de Pinotage Association in het leven om deze druif te promoten en wijnboeren bij te staan om de kwaliteit te verbeteren. Zijn pinotagewijnen behoren tot de beste van Zuid-Afrika. Zijn topper ‘Pinotage Diesel’ is nu al legendarisch.

Het beste van twee druiven
Het beste van twee druiven
Het beste van twee druiven
Het beste van twee druiven

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content