diversiteitsprogrammator (33)

Peter Van Dyck / Foto Charlie De Keersmaecker

Acht jaar ben ik al samen met een Vlaamse vrouw : we studeerden allebei letterkunde in Argentiniƫ. Drie maanden geleden ben ik hier papa geworden : mijn band met Antwerpen zal dus nooit verbroken kunnen worden.

Ik ben zelf zonder vader opgegroeid. Hij was een van de dertigduizend burgers die in de jaren zeventig spoorloos verdwenen, tijdens de dictatuur in ArgentiniĆ«. Drie jaar was ik toen. Mijn gezin is niet gevlucht, maar we mochten niet over papa praten. Hij had als arts de arme mensen gratis behandeld : dat maakte hem ‘verdacht’ voor het regime. Om die reden is het voor mij evident dat wat ik doe een maatschappelijke meerwaarde heeft.

Nooit hebben we nog iets over papa vernomen. Het pijnlijkste is dat je zo niet aan een rouwproces toekomt. Zolang er geen lijk gevonden is of er geen tastbaar bewijs voor de folteringen is, blijft hij in mijn hoofd voortleven.

Ik had indirect contact met hem, via zijn bibliotheek. Ik was negen toen ik papa’s boeken, mĆ©t aantekeningen van hem, in een verborgen kast vond. Lezen werd iets intiems. Iets van mij. Nooit vertelde ik mijn vrienden over die boeken. Op mijn tiende las ik Het Proces van Kafka. Dat was mijn manier om een en ander te verwerken.

De dag dat ik mijn vader herdenk (24 maart, de datum waarop de dictatuur begon), is mijn kind geboren. Een straffer statement kon moeder natuur niet plaatsen.

Ik vond hier de melancholie van de havenstad terug. Antwerpen en mijn geboortestad Buenos Aires zijn allebei steden vol migranten. Ik ben zelf een derde generatie Argentijn : mijn grootouders kwamen uit Siciliƫ en Galiciƫ.

Ik begreep het woord allochtoon niet toen ik hier arriveerde. Is dat een buitenlander ? Nee, want het gaat ook om mensen die hier geboren zijn. Zelfs de kleinkinderen van migranten zijn nog allochtoon. Moet je dan bruin zijn om onder die noemer te vallen ?

Ondanks mijn Italiaans-Spaanse roots hoorde ik bij de Argentijnen. Wat ons bond, was het voetbal en de tango. DƔt miste ik toen ik pas in Antwerpen woonde : het potentieel van al die verschillende culturen had tot niets gemeenschappelijks geleid.

Ik ben een culturele travestiet : een allochtoon die met autochtonen werkt. Overal zie ik mensen met bruisende ideeĆ«n die in het alternatieve circuit blijven steken. Jammer dat zij nooit met het officiĆ«le cultuurcircuit in aanraking komen. Als die twee elkaar leren kennen, zĆ³nder vooroordelen, kan dat iets geven. Daarom wil ik ze, als geboren netwerker, met elkaar in contact brengen.

Straatkunst vind je in elke cultuur. De murga’s (informele straatorkesten) hadden in ArgentiniĆ« en Uruguay de functie van een buurtwerking. Die filosofie willen we vertalen naar Antwerpen. Murga’s moeten het visitekaartje worden van een wijk of district.

Murga is de droom van alle participatieprojecten : mensen uit alle sociale lagen vinden daarin elkaar. De verhalen en smaken die ieder uit zijn geboorteland meebrengt, vinden hun weg naar het Antwerps erfgoed van de toekomst. Dat er in acht maanden elf murga’s spontaan opgericht zijn, geeft aan dat de mensen hierop zaten te wachten.

Zo’n murga vertelt iets over je leefwereld. Hoe de vier disciplines – beweging, muziek, kostuums en tekst – ingevuld worden, staat open voor interpretatie. Alles mag. De groep Murga Red A geeft er een hiphopdraai aan, LamourGAGA brengt een oud Afghaans trouwfeestliedje in de troubadourstraditie. CC Merksem werkt samen met Kids vzw, een kinderwerking in minder evidente buurten. Als ik zie dat die kinderen in een gevestigd cultuurhuis mogen repeteren, dan is onze doelstelling meer dan bereikt.

Sommige confraters houden te veel van hun diversiteitsproject. Zo’n project is enkel een middel, het is geen doel op zich. De dialoog stimuleren is en blijft de essentie.

Peter Van Dyck / Foto Charlie De Keersmaecker

Gerardo Salinas, een Argentijn, woont al vijf jaar in Belgiƫ. Hij is stafmedewerker, verantwoordelijk voor diversiteit, bij de Arenbergschouwburg en drijvende kracht achter de murga, een straatspektakel van Latijns-Amerikaanse origine. De eerste grote murga-parade vindt op 30/6 vanaf 15 uur in het centrum van Antwerpen plaats. Meer info : www.fiebre.be/murga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content