Keuken : 8,5 i Decor : 7,5 i Comfort : 6,5 i service : 7 i Prijs/kwaliteit geproefde menu : 7,5

De buurt rond het slachthuis in Ander-lecht is niet meer wat ze was. Er zijn minder beestenmarkten en heel wat vleeshandelaars uit de omliggende straten verhuisden naar industrieparken. Wat overbleef is de dinsdagse beestenmarkt en de woensdagse paardenmarkt. Wat ook bleef is La Paix, het typisch Brusselse etablissement op de hoek, juist tegenover de ingang van de slachthuizen.

La Paix werd een kwarteeuw lang uitgebaat door Roland Obbiet en zijn vrouw. Hij staat nog in de eetzaal in keurig pak met dagelijks gepoetste schoenen, maar heeft de verantwoordelijkheden overgedragen aan dochter Nathalie. Zij bedient op een kordate manier en is getrouwd met de Franse kok David Martin. Met zijn komst werd La Paix in een nieuw kleedje gestoken. De renovatie gebeurde met respect voor het verleden. Er kwam sneeuwwit linnen op de tafels maar de brasseriesfeer bleef. Vanuit de eetzaal heeft de bezoeker zicht op de nieuwe keuken, waar de koks in zwart kostuum aan de monumentale Maestro ‘piano spelen’. Het zijn vooral Vlaamse Brusselaars en Vlamingen die zich thuis voelen in La Paix.

Wij lieten de chef zijn gang gaan en betaalden 75 euro de man voor een resem uitzonderlijk smakelijke bereidingen. Van de gerechten die ook terugkomen op de spijskaart vermelden wij de prijzen.

Asperges uit Carpentras kregen als begeleiding een emulsie getrokken van de schillen. Primeurerwtjes verschenen met handgepelde garnalen, poeder van gedroogde citroen en de parfums van kaneel, munt en vanille. Beignets van kleine grijze slakken waren verpakt in een bros deegjasje en werden opgediend met lookboter, peterselie, olie met espelettepeper en brood (16 euro). Eendenlever werd gepresenteerd op een canapé afgedekt met crème van artisjok en plakjes champignons (21 euro). Eend, spek en inktvis waren treffend samengebracht en perfect gekruid. Het smakelijke spek van zwartpootvarken had de chef op zijn Japans gelakt met soja en sesam (17 euro). Duif was op lage temperatuur gegaard en opgediend met een natuurlijke jus, witte asperges en gefrituurde Spaanse churros.

Al dit lekkers werd op gepaste wijze begeleid door een mondvullende rode Bordeaux Superieur van Michel Lynch (23 euro). Om in stijl af te sluiten was er nog krokant gebakken verloren brood met versgedraaid ijs met Bourbonvanille en appelcompote (8 euro).

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content