‘Stille boekenworm of wulpse cheerleader ? Ik heb lang lopen zoeken naar mezelf’, zegt de Canadese actrice Evangeline Lilly. Ze wipt even uit haar rol in ‘Lost’ om als gezicht van Davidoff Cool Waterparfum in een nieuw avontuur te stappen.

V óór het interview met Evangeline Lilly (29) klinken de instructies zo : “Geen vragen over haar acteerrol in Lost of over privézaken. Over het Davidoff Cool Waterparfum waarvan ze het ge- zicht wordt, natuurlijk wel.” Gelukkig voor ons blijkt de Canadese actrice, die geen uitdaging uit de weg gaat, de eerste om daarvan af te wijken. Gemoedsrust heeft ze nog altijd niet gevonden, zegt ze. “Maar ik kom dichterbij. Nog vijf jaar en ik heb vrede met mezelf, voorspellen de dertigers uit mijn omgeving.” We ontmoeten Evangeline Lilly in Londen, waar ze is voor de promotie van de nieuwe Davidoff Cool Watercampagne. Lilly – of Kate Austen uit de populaire tv-serie Lost – zegt het niet bepaald met overtuiging. Daarvoor geniet ze nog te veel van de onvoorziene kansen die het leven biedt, van het avontuur dat ze zelf opzoekt. Vrolijk is ze, sterk, positief. En mooi ook, het is immers als model dat ze de acteerwereld is binnengerold. En omdat ze zich laat kennen als iemand die overal een mening over heeft, leggen we graag een aantal onderwerpen op tafel. Naast de thee met roze macarons.

Over het parfum

“In de middelbare school had ik een vriendin die er veel rijper uitzag dan ze was. Ze kleedde zich ouder, was erg slim. En zij droeg die geur. Dat was mijn kennismaking met Cool Water dat in 1996 werd uitgebracht. Lekker ruiken heb ik altijd het summum van vrouwelijkheid gevonden. En ja, ik ben zeer selectief in de opdrachten die ik aanvaard, maar het gezicht zijn van dit parfum leek me eigenlijk heel logisch. De eigenschappen ervan zijn me op het lijf geschreven : mysterieus, jong, avontuurlijk, sensueel. En fris als zeewater. Ik hou van de oceaan.” Haar mannelijke tegenspeler in Lost, Josh Holloway, was al het gezicht van Davidoff Cool Water Men. Maar wat is dan wel het verband met overlevenden van een vliegtuigcrash op een eiland ? Want daarover gaat het in de tv-reeks. “Ik denk dat de marketeers van het parfum geïnspireerd waren door de kracht en durf van de eilandbewoners uit de film en dat ze daarom uit die cast twee vertegenwoordigers hebben gekozen. We zitten ondertussen ook voorbij de helft van de serie. De bewoners beginnen zich meer op hun gemak te voelen en zijn niet meer zo ongevoelig voor het andere geslacht.” (lacht).

Over ‘aloha Hawaï’

Lilly woont het grootste deel van het jaar op Hawaï waar het Amerikaanse productiebedrijf ABC ( Ugly Betty, Grey’s Anatomy, Desperate Housewives) zijn Lost-afleveringen draait. “Ik mis het snowboarden en rodelen in Canada, maar hier heb ik leren surfen en ben ik een waterrat geworden. Hawaï is een paradijs. Alleen is die relaxte aloha-mentaliteit, waar al die vakantiegangers zo van houden, zeer frustrerend als je moet werken. Ze rijden en slenteren irritant traag. Als we vrij hebben op de set, krijg ik eilandenkoorts en moet ik hier weg.”

Over acteren en Scarlett Johansson

Via het modellenbureau dat haar oppikte, begon Lilly met acteren als bijverdienste om haar studies internationale politiek te betalen. Het personage Kate was de eerste sprekende rol die ze kreeg, maar Lilly heeft er geen idee van wat ze na Lost zal aanvangen. “Ik heb geen vijfjarenplan, ik leef erg in het nu. De voorbije vier jaar heeft slechts één filmvoorstel mijn aandacht weten trekken : een rol in de thriller Afterwards, samen met John Malkovich.” (Dit najaar verwacht in de bioscoop).

“Ik droom van een carrière als die van Scarlett Johansson. Ze is een actrice van wie je niet denkt : ‘Zij moét in die rozige komedie meespelen’, maar wel : ‘De sterke rol in die Woody Allenfilm is haar op het lijf geschreven !’ En die cd met covers van Tom Waits die ze nu opgenomen heeft ! Ze doet gewoon waar ze zin in heeft en dat gaat haar goed af.”

Over haar modegevoel

Sinds ze op het scherm verschijnt, heeft Evangelines uiterlijk de aandacht getrokken van heel wat modeontwerpers en stylisten. “Het is zeer flatterend als ze je willen kleden voor een gala-event of een première, maar het is zo vermoeiend om uit te leggen dat die jurken vaak helemaal niet mijn stijl zijn. Als ik kan, doe ik ook mijn eigen haar en make-up. Mijn favoriete outfit : een stoer mantelpak.”

Over bekend zijn

“Ik vind stilaan mijn draai, maar in het begin haatte ik het ongelooflijk. Die blikken, die aandacht, die eisen en roddels. Een leven als actrice, zonder herkend te worden, dat lijkt me aangenaam. Gelukkig heb ik goede ouders, anders was het mij vergaan zoals Britney Spears of Lindsay Lohan. Ik vind het verkeerd dat ze zo afgemaakt worden in de media. Als je zelf niet elke dag in dit wereldje wakker wordt, is het nogal kortzichtig om met een opgestoken vingertje commentaar te leveren.”

Over het beste zoeken in jezelf

Lilly studeerde internationale politiek en probeerde verschillende jobs uit : airhostess, mechanicus, serveerster, model. Omdat ze besefte dat elke mens verschillende rollen in zich heeft en die maar tot uiting komen als we daartoe gestimuleerd worden, besloot ze uit te zoeken welke rol haar het beste lag. “Ik verhuisde daarom tijdens en na mijn studies om de zes maanden naar een ander stadje in Canada. De ene keer deed ik me extravert voor als cheerleader of feestbeest, de andere keer als teruggetrokken boekenwurm. Ik wou er later geen spijt van hebben dat ik bepaalde interesses en vaardigheden niet ontwikkeld had door altijd in dezelfde kringen en bij dezelfde mensen te blijven. Dat ik nu actrice ben en nog altijd verschillende rollen kan spelen, is geen toeval.”

De campagne van Davidoff Cool Water met Lilly als gezicht start in

juli. Het vierde seizoen van Lost loopt momenteel op Prime en

komt na de zomer bij ons op het scherm op VT4.

Door Elke Lahousse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content