Food Fighters

Er werd heel wat gekookt dit jaar. Maar vaak ook van woede.

De neuzekes oorlog

De Gentse strijd om de beste cuberdons bereikt eind oktober een hoogtepunt met een inbraak bij Carl Demeestere. In het verleden vielen er al klappen tussen Demeestere en zijn concurrent, waarna hun vergunning werd ingetrokken. Nu worden er drie karren snoepgoed gestolen en in het water gegooid. De dader laat ook een ‘grafzerk’ achter. Het Gentse parket onderzoekt de zaak nog.

De quinoa-rel

Nadat Jeroen Meus zich midden augustus kritisch had uitgelaten over de hype rond superfoods, ontstaat er zowaar een kamp quinoa en een kamp boter. Ook Bieke Ilegems mengt zich in de discussie: “Sinds wanneer geeft een diploma of titel je het alleenrecht om je passie en kennis over eten te delen?” Tot de chef uitlegt dat hij niet op Pascale Naessens of Sandra Bekkari doelde, maar op het kuddegedrag van mensen. “Waarom eten we nu massaal quinoa? Maar net zo goed stel ik me vragen bij al die mensen die plots in een park op Pokémon gaan jagen”, aldus Meus.

Voedingsdriehoek revisited

De Belgische vleesindustrie is boos over de vernieuwde voedseldriehoek, voorgesteld in september. Voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong zijn daarin het belangrijkst, want het gezondst. Vis, yoghurt, melk, kaas, gevogelte en eieren horen bij de ‘dierlijke producten’, goed voor kleine porties. Rood vlees zit in de categorie die ‘niet te veel’ gegeten mag worden, bewerkte vleeswaren zelfs in de restgroep. “Ongenuanceerd”, klinkt het. “Vleeswaren op dezelfde voet plaatsen als snoep en chips is onverantwoord”, aldus BAMST, de Belgische Associatie voor Meat Science and Technology.

Tony versus Sergio

Uitgeverij Minestrone van foodfotograaf Tony Le Duc daagt in oktober Sergio Herman voor de rechter omdat hij voor een andere uitgeverij kiest, terwijl die laatste nochtans aandeelhouder is van Minestrone. Sergio krijgt gelijk wegens gebrek aan exclusiviteitscontract. Le Duc schrijft daarop een open brief waarin hij de Zeeuwse kok een gebrek aan respect verwijt. “Het mag geweten zijn hoe roem, ambities en geld iemand radicaal kunnen veranderen in een harteloos wezen en hoe je daarmee een ander in de problemen brengt”, aldus Le Duc.

Food Fighters
© Getty Images/iStockphoto
Food Fighters
Food Fighters
Food Fighters
Food Fighters
© CWF&PH
Food Fighters
© GETTY IMAGES
Food Fighters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content