“Ja lap, mijn ma zit op Facebook.” Nu de socialenetwerksite het half miljard bezoekers nadert, komen ook steeds meer mama’s en papa’s er een kijkje nemen – en maken daarbij de ene blunder na de andere. Tijd voor een update van de omgangsvormen, dachten wij zo. Zes vuistregels voor mama’s en papa’s op Facebook.

Wat ben je aan het doen?

Why did you have to go and lose your exclusivity ? / Now all my nightmares have come true / My mom just friended me. Al meer dan een miljoen keer is de hairmetalsong My Mom’s on Facebook van het illustere Blood of TigerCat al bekeken – en het is maar een van de vele nummers over het onderwerp. Ondertussen is ook het aantal Facebookgroepen over de kwestie niet meer te tellen Ć©n begonnen sites als Myparentsjoinedfacebook.com de blunders van mams en paps op het internet te verzamelen. Tagline : ‘Proficiat ! Je ouders hebben net een profiel aangemaakt op Facebook. Je leven is nu officieel voorbij.’

Het mag duidelijk zijn : de Facebookgeneratie staat niet meteen met open armen klaar om mama en papa te verwelkomen in hun digitale wereld. Nochtans, nu Facebook alsmaar groter wordt, vergrijst hun netwerk in een razend tempo – in 2009 waren vrouwen boven 55 veruit het snelst groeiende segment van de Facebookpopulatie. Hoog tijd voor wat lessen in netiquette !

Regel 1. Voeg uw kinderen niet toe.

Uw teergeliefde zoon vertrekt naar de universiteit en u wilt op de hoogte blijven van zijn leven. Of u wilt weten met wie uw dochter zoal omgaat aan de middelbare school zonder haar dagboek van onder haar matras te moeten vissen. Even een Facebookprofiel aanmaken, uw kroost als vriend toevoegen en u kunt met uw kids converseren in hun digitale leefwereld. Het lijkt simpel maar dat is het niet. Facebook is geen surrogaat voor even bellen of een gesprek voeren aan tafel. Het is meer alsof u hem op de speelplaats publiekelijk gaat zeggen dat hij zijn kamer moet opruimen. Of hem aan de uitgang van de aula opwacht en vraagt hoe zijn eerste les is geweest, en of hij zijn boterhammendoos wel bij zich heeft. Een grove inbreuk op zijn leefwereld, kortom. Maak u dus geen illusies : Ć©lk kind vloekt als het een friend request krijgt van zijn tante, nonkel, mama of papa – ook wel bekend als Het Grote Ethische Vraagstuk. ‘Bevestigen’ betekent zoveel als al je foto’s uitkuisen, bedenkelijke status posts verwijderen en eeuwig bang hopen dat je vrienden voortaan geen gĆŖnante posts meer placeren op je wall. ‘Negeren’ lijkt dan weer een duidelijk geval van vader- of moedermoord en is enkel weggelegd voor de hartelozen. Bespaar hem of haar dus dat dilemma en bijbehorend schuldgevoel en voeg uw kinderen gewoon niet toe. Ze zullen u er dankbaar om zijn.

53 minuten geleden – Reageren – Vind ik leuk – Delen

Regel 2. Voeg de vrienden van uw kinderen niet toe.

Nog nĆ©t een tikje erger dan uw eigen kinderen toevoegen. Het maakt namelijk weinig uit dat u Tommy of Annelies een leuke jongen of vriendelijk meisje vindt. Vrienden van uw kinderen toevoegen is alsof u met hen alleen op cafĆ© zou gaan achter de rug van uw kinderen : hĆ©Ć©l vreemd. Blijf dus binnen uw eigen leeftijdsgroep. En al helemaal not done : het lief van uw kind toevoegen. Het vriendschapsverzoek afwimpelen lijkt geen briljante zet om je schoonmoeder welgezind te zijn, maar in een wereld waarin om het even wie een promiscue foto van een zatte avond kan taggen, wil je je toekomstige familie vooral nĆ­et tegenkomen. Vrienden van uw kinderen die toch op uw friend request ingaan, zijn dan ook maar op Ć©Ć©n ding uit : de gĆŖnante dingen bekijken die u op Facebook post – of dat nu kinderfoto’s zijn, veel te persoonlijke profielinfo of pijnlijke groepen waarvan u lid bent. Vermijd dat u gefundenes Fressen wordt voor een blunderboek als myparentsjoinedfacebook.com en houd het dus bij uw collega’s, vrienden van de voetbalclub, broers en zussen of de dames van Pilates.

58 minuten geleden – Reageren – Vind ik leuk – Delen

Regel 3. Zeg nooit ‘het Facebook’.

Mee zijn met nieuwe technologieĆ«n vereist dat u de juiste terminologie hanteert. Zinsneden als ‘Ik heb gisteren mijn Facebookwebsite aangemaakt’ of ‘Eens kijken of ik berichtjes heb gekregen op het Facebook’ verraden dat dat bij u nog niet het geval is. Correcter is : ‘Ik zit sinds gisteren op Facebook’ en ‘Ik ga nog snel even Facebook checken’. Essentieel is het niet, maar het zorgt ervoor dat u een stuk geloofwaardiger overkomt. Als u net zoals mijn moeder nog spreekt van ‘een mailtje doen’ in plaats van mailen, ‘een mailtje sturen met de gsm’ in plaats van sms’en of ‘een mailtje sturen met de msn’ in plaats van msn’en, is dit wellicht een hopeloze regel voor u. Het is evenwel niet de bedoeling dat u te ver gaat in Facebookterminologie. Een brave huisvader die in zijn status post dat hij ‘opnieuw een avondje gaat chillen met mams en de kids’, is gewoon akelig.

ongeveer een uur geleden – Reageren – Vind ik leuk – Delen

Regel 4. Facebook is geen e-mail.

De grootste ergernis van tieners en twintigers bij een kleine rondvraag : vijfenveertigplussers die denken dat Facebook een soort e-mail is. Als u iets post op iemands wall, begint u dus best niet met ‘Dag Peter, het is Irma hier’ en sluit u niet af met ‘groetjes, Irma’, laat staan het compleet pijnlijke ‘groetjes, mams’. Hou het ook kort : de 140-tekensregel van Twitter is hier een prima houvast. Wil u toch een langer bericht sturen, wend u dan tot de private message-functie of stuur gewoon een e-mail – jongeren gebruiken dat nog, hoor. Facebook en Netlog zijn een aanvulling op andere communicatiemiddelen, geen vervanging. Ook informatie die tĆ© privĆ© is, houdt u best voor dergelijke kanalen – iedereen leest mee op Facebook, weet u wel. ‘Proficiat met je baby, Els’ is prima, maar ‘Zijn de draadjes er al uit ?’ gaat ver over de overshare-grens. Ook details over plannen die aan Ć©Ć©n persoon gericht zijn, genre ‘Ik heb je al lang niet meer gezien, Frederik, gaan we dinsdagmiddag iets eten ?’ verraden dat u geen ervaren socialenetwerker bent.

Regel 5. Pas op met liken, blijf weg van poken en FarmVille.

Smijt u niet meteen. Geef niet op alles commentaar. Als uw zoon in zijn status vraagt of er iemand tips heeft ‘om een luie zondag door te komen’, is het niet wijselijk om ‘je kamer opruimen’ te posten – echt gebeurd overigens. Ga spaarzaam om met wat u liket – ‘vind-ik-leuk’ in het Nederlands. Mama’s en papa’s hebben vaak de neiging om Ć”lles leuk te vinden op ‘het Facebook’, en zeker de status posts van hun kinderen. Meer dan tien dingen liken op Ć©Ć©n dag zal dan ook tot enige hilariteit bij uw Facebookvrienden leiden. Poken – ‘porren’ in het Nederlands – is dan weer compleet nutteloos en wordt enkel door nieuwkomers gebruikt. FarmVille of Mafia Wars – social games op Facebook – verraden ten slotte dat u echt te veel vrije tijd hebt. Als mama of papa mag u niet te hard in de wereld van sociale netwerken opgaan. Een wat afwachtende houding is prima : er wordt enkel verwacht dat u Facebook praktisch gebruikt. Gedraag u naar uw leeftijd, kortom, en vermijd dat u het webequivalent wordt van de papa-die-wil-tonen-dat-hij-nog-mee-is middels een Will Fuck On First Date-T-shirt.

2 uur geleden via farmville – Reageren – Vind ik leuk

3 personen vinden dit leuk

Opmerking schrijven…

Regel 6. Denk aan uw privacy.

Het is algemeen bekend dat jongeren het niet zo nauw nemen met hun privacy op Facebook. Foto’s van een zatte avond, pittige details van hun cafĆ©bezoek of de nieuwste ontwikkelingen in hun relatie : jongeren zien er geen graten in om het te delen met hun vrienden. Evenwel, dat geldt niet voor de generatie boven de 45. Niemand verwacht dat u uw privacy aanpast aan die van het jonge volkje. Meer zelfs : het komt bevreemdend over als u wĆ©l foto’s post waarop u een fles sterke drank binnenklokt op TW Classic of – we verzinnen het niet – lid wordt van de Facebookgroep ‘Swingers in uw regio’. Wat u in het echte leven niet wilt dat uw collega’s of kinderen weten of zien, houdt u dan ook best ver weg van Facebook. Kan u het toch niet laten, zorg dan dat uw privacy zo ingesteld is dat niet om het even wie om het even wat kan zien. Enkele dingen uitvinken bij uw instellingen, en het is in orde. Nog belangrijker is dat u ook de privacy van uw kinderen respecteert. Geen kinderfoto’s uit de oude doos dus : u vindt het misschien schattig, uw kinderen vinden het een publieke vernedering voor 300 vrienden. En tot slot : pas nooit ofte nimmer uw relatiestatus aan, het beste is zelfs die helemaal niet in te vullen. Het Ć”llerlaatste wat uw kinderen via Facebook willen ontdekken is dat het tussen mama en papa It’s complicated is of dat je alleenstaande mama In an open relation-ship zit. Elementaire etiquette, noemen wij dat.

3 uur geleden – Reageren – Vind ik leuk – Delen

Opmerking schrijven…

Door geert zagers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content