EXOTISCH EILAND

Op de voorgrond: een ovale Deense salontafel. Aan het raam: een rotan Emmanuelle-fauteuil. Tussen de Deense bibliotheek en de bank staat de vintage Ducati van de man des huizes. En verder: veel excentrieke spullen die de bewoonster meebracht van haar reizen. © Maria Dawlat

Palmbomen, luipaarden en vlinders : je vindt ze allemaal in het curiositeitenkabinet van modestyliste Audrey Heselmans. Dat en nog veel meer…

De immer actieve modestyliste Audrey Heselmans geeft haar bezoekers meteen een boost : haar positieve uitstraling en overweldigende verzameling kleurrijke trouvailles zijn fun om naar te kijken. We wisten dat de woning van Audrey copieus gestoffeerd was en hadden hier en daar al een foto gezien, maar hoe vol haar huis stond, ontdekten we pas ter plaatse. Ze vroeg niet welke koffie we wilden, wel uit welk kopje : “Dit of dat, of zo eentje, ik heb er wel nog een paar die leuk zijn…”

“Wie van minimaal en strak houdt, voelt zich hier ongemakkelijk”, grapt ze. Het pand staat inderdaad barstensvol. Gelukkig woont Audrey ruim, in een stijlvol opgeknapte art-decovilla met veel hoeken en kanten waarin ze haar enorme collectie van voornamelijk 20ste-eeuwse rariteiten kwijt kan.

Waar ze haar verzamelwoede vandaan heeft ? “Mijn vader verzamelde kunst en nam ons elk weekend mee naar musea en antiquairs, we kregen het dus met de paplepel mee. Ook mijn grootmoeder aan moeders kant verzamelde. Ze was bijvoorbeeld tuk op al wat uit China en Japan kwam. Ik heb trouwens wel wat van haar staan en hou ook van antieke chinoiserieën. Het zat er dus familiaal al wel wat ingebakken, maar bij mij is het in de overtreffende trap.”

Audrey is de verzamelaar van het huis. Haar man, fotograaf Tom De Roeck met wie ze samenwerkt, collectioneert amper. Tom is wel ‘verantwoordelijk’ voor de vintage Ducati-motor die naast de zitbank staat. “Toen hij die hersteld had, zag die motor er zo mooi uit dat het zonde was om hem in een garage te zetten. Dus kreeg hij een ereplaats in de living”, vertelt Audrey. “Ik hou ook van filmdecors die een tikkeltje overdone zijn, liefst in Hollywood Regency-stijl, met veel exotische motieven, van ananassen tot luipaarden.” Maar ze houdt vooral van elegante versieringen en het subtiele kleurenpalet van al die objecten.

Als modestyliste komt Audrey overal : “Ik woonde onder meer vier jaar in Parijs, een jaar in Londen, een jaar in Tokio en New York, en maanden in steden als Milaan. En ondertussen verzamelde ik gewoon verder : ik reisde met koffers vol en betaalde, als het nodig was, zelfs een extra zitplaats om alles mee te kunnen brengen.”

In de zomer woont het gezin in Zweden, het land van de sobere Scandinavische designinterieurs. Je zou denken dat je daar niet veel vindt. “Klopt niet, ze zijn er gek op spullen en in Stockholm vind je schitterende zaken”, gaat ze door. Ze hebben Zweden en passant ontdekt. Vroeger trokken ze zuidwaarts op reis. Tot ze in de ban raakten van de wonderbaarlijke en schier oneindige schoonheid van de Zweedse natuur en de charme van Stockholm.

Wat voor de ene harmonie is, is in de ogen van een ander ‘chaos’, weet Audrey. Veel mensen zijn bang voor wat chaos, vertelt ze, al gaat het hier niet om chaos maar om volheid. “Ik heb die volheid nodig, ze geeft me rust na een drukke dag. Al die objecten werken beschermend en versterken je privacy.” Ze schenken dit huis ook een flinke vleug optimisme en humor. Voor Audrey is verzamelen ook een culturele activiteit, een manier om rond te reizen in de tijd, en kennis op te doen over stijlen en periodes. Bijna van elk object weet ze waar het werd gemaakt en soms ook wie het bezat. Kennis die haar van pas komt als creative director voor klanten uit mode, interieur en reclame, waar ze volledige stijlconcepten voor bedenkt.

Ze hebben de woning ook wat verbouwd en verruimd met een nieuwe woonkamer en eetruimte, voorzien van een prachtige vloer van ruwe natuursteen. Boven is het huis verbazend luchtig ingericht. De circulatieruimte met de hal en de trap zijn wit geborsteld en vrij sober. Voor Audrey is dit het rustpunt in huis. Terwijl de badkamer dan weer wat jungle fever uitstraalt, dankzij het palmboombehang dat ze ooit zag in een woning in Palm Springs. Kortom : dit huis is een exotisch eiland op Kempische grond, waarvan je het bestaan nooit had kunnen vermoeden.

Tekst Piet Swimberghe & Foto’s Maria Dawlat

“De volheid hier geeft me rust na een drukke dag. Al die objecten werken beschermend”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content