'Er is niet veel kaviaar meer over, nog zo'n 34 kilo'

24/10/17 om 21:00 - Bijgewerkt om 15:32
Uit Knack Weekend Black van 25/10/17

MS Europa 2 is een varend vijfsterrenhotel met loungebars, specialiteitenrestaurants, een spa, zwembad en 251 suites met balkon. Onderdeks, achter waterdichte deuren met het opschrift 'Crew only', gebeuren dingen die voor de passagiers verborgen blijven. Wij trokken ze open.

Er is niet zoveel meer over, want eens per week hebben we kaviaaravond", zegt Roland Brenner. "In de zeven restaurants worden dan gerechten met het zwarte goud geserveerd. Gisteravond is er vijftien kilo door gegaan. Wat dat kost? Tegen de duizend euro per kilo, reken maar uit." In een koelcel waarvan alleen de kapitein, de maître d'hôtel en voorraadbeheerder Brenner de sleutel hebben, staan de resterende blikken opgestapeld in plastic kratjes. Toch nog 34 kilo. Op de Europa 2 wordt jaarlijks voor een half miljoen aan steureitjes gegeten. Brenners domein bevindt zich op dek 2 onder de waterlijn. Achter roestvrijstalen deuren schuilt een dozijn koelcellen vol diepgevroren vis, vers vlees en wild, fijne wijnen en peperdure delicatessen. Eén koelcel, ter grootte van een riante huiskamer, is gereserveerd voor champagne. Op een pallet liggen kisten met vijftienliter-flessen Moët & Chandon, op de schappen staan nog 24 soorten van twaalf huizen, van Duval-Leroy tot Dom Pérignon. Dagelijks worden er op dit schip 75 flessen ontkurkt - per jaar zijn dat 25.000 flessen champagne.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners