“Er is geen enkele valse noot in dit succes en dat is uitzonderlijk”

FILIP VAN ROE

Jeroen Olyslaegers wint met zijn roman WIL beide Fintro Literatuurprijzen, zowel die van de vak- als die van de lezersjury.

Katrijn van Hauwermeiren (30), hoofdredacteur van de Vlaamse tak van uitgeverij De Bezige Bij, was erbij tijdens de prijsuitreiking in de Gentse Handelsbeurs.

“Dat WIL een interessant boek zou worden, wist ik al bij het eerste gesprek met Jeroen. En toen hij tijdens de voorstelling van de roman als een rockster werd verwelkomd op het podium van een bomvolle Roma, besefte ik dat ook commercieel succes tot de mogelijkheden behoorde. Vanzelfsprekend is dat niet. Er zijn genoeg goede boeken die stilletjes ten onder gaan, dat kun je als uitgever jammer genoeg niet voorspellen. Er is geluk mee gemoeid en een goede timing. WIL deed het meteen goed. Het hielp dat de recensies lovend waren en dat Jeroen de voorbije jaren zelf al een publiek had opgebouwd. Het boek raakte ook een gevoelige snaar over een belangrijk stuk Vlaamse geschiedenis. Na een paar maanden viel de aandacht een beetje stil, maar toen kwamen de nominaties en de prijzen: de twee Fintroprijzen, de Vlaamse Cultuurprijs voor Literatuur, de F. Bordewijkprijs, de Cutting Edge Award voor het beste boek, de Confituur Boekhandelprijs en een plek op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. Ook mooi was de Tzum-prijs voor de mooiste literaire zin, én de verkoop aan zes landen. Literaire erkenning gepaard met commercieel succes, dat gebeurt niet vaak.

Uiteraard is dit vooral Jeroens werk, maar toch ben ik ontzettend trots. Dit succes heeft alles. Er is geen enkele valse noot en dat is uitzonderlijk. Dat een auteur die al een tijdje goed bezig is met een uitstekend en belangrijk boek het succes krijgt dat hij verdient, is als uitgever het grootste plezier dat je kunt hebben. Elk boek is anders en er zijn verschillende soorten succes. Een dichtbundel die 1000 exemplaren verkoopt, of een eerste roman die de Debuutprijs wint, dat is ook mooi. Ik maak mooie boeken met fijne mensen, en prijs me gelukkig dat ik dit mag doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content