Plaatsen die u voorbijsnelt op weg naar verre bestemmingen, wij houden er halt om eens rond te neuzen. Deze week : Maastricht, waar zowel gastronomen, designfreaks als shoppingfanaten verwend worden.

bouwen aan de maas

Een loopbrug over de Maas brengt u vanuit het historische centrum naar de Céramiquewijk. Ooit werden hier porselein en aardewerk gemaakt, nu pronken in deze woon- en winkelwijk gebouwen van onder meer Alvaro Siza en Mario Botta. Van Aldo Rossi is het Bonnefantenmuseum, dat onder meer Vlaamse schilderkunst en Maastrichts zilverwerk toont. In het Centre Céramique van Jo Coenen stelt Chris Keulen tot 14 september foto’s van wielerkoersen in Centraal-Afrika tentoon. Ondertussen kunt u er ook servies van lokale aardewerkfabrieken ontdekken. Het naburige filiaal van het Nederlands Architectuurinstituut focust tot oktober op onze ‘slaaparchitectuur’.

Info : www.cultuuropceramique.nl.

shop & drop

Maastricht is volgens velen de beste winkelstad van Nederland. In het verkeersvrije historische centrum is het modeaanbod alvast gevarieerd. In en rond de Grote Staat, de belangrijkste winkelstraat, zijn de grote ketens, merkboetieks van onder meer Tommy Hilfiger en Timberland, en jongerentempels als Men At Work te vinden. Links van de Bijenkorf, in de smalle straten van het Stokstraatkwartier, schuilen onder meer Natan, Caroline Biss en Marlies Dekkers, terwijl moderne winkelcentra als Mosae Forum en Entre Deux, beide halfopen constructies, de hardnekkigste claustrofoob vermurwen. Aan de overzijde van de Maas ligt de wijk Wyck. Vooral de interieur- en kledingzaken en lunchadressen in de Rechtstraat hebben er een hoog slentergehalte. Voor de vele boekenhandels en antiquariaten ten slotte is er de gratis brochure Maastricht Boekenstad. U pikt ze mee bij kinderboekwinkel De Boekenwurm (Mariastraat 6) en bij selexyz Dominicanen. De totaalboekhandel in de dertiende-eeuwse Dominicanerkerk, met koffielounge in het priesterkoor, is volgens The Guardian de mooiste ter wereld. Nog dit : in Maastricht zijn de winkels ook geopend op de eerste zondag van de maand en op donderdagavond (tot 21 uur).

zomertips

Elke vrijdagavond tot eind augustus : filmvertoningen in parken, op pleinen en in kastelen in en rond de stad, een heuse happening. Info : www.cinemaluna.nl.

3 augustus en 14 september : antiekmarkt op het Marktplein. De wekelijkse marktdagen zijn woensdag en vrijdag.

17 tot 31 augustus : Het Grote Verlangen, literair festival met op de openingsdag onder meer Christophe Vekeman en Oscar van den Boogaard.

23 augustus : gratis klassiek concert in de binnenhaven (21 uur). Een dag later speelt Arno een gratis concert op het Bruisfestival op de Markt.

eten & drinken

Café Zuid (Plein 1992 15) : het grand café van het Derlontheater, ooit een bordenfabriek, is een goed lunchadres in Céramique. Het terras aan de Maas is open tot 1 uur ’s nachts, de keuken tot 22 uur. Info : +31 43 361 05 55, www.cafezuid.nl.

Kiwi (Achter het Vleeshuis 27) : het eenvoudige concept (kleine salades, soep, wokgerechten, pasta’s en echte tapas, telkens voor 5 euro) vormt een waardig alternatief voor de vaak prijzige menu’s. Keuken tot 23 uur. Info : +31 43 321 63 75, www.kiwimaastricht.com.

De beau monde lucht op het terras van hotel Derlon op het Onze Lieve Vrouweplein (043 32 16 770, www.derlon.com) en in hotel Beaumont (Wycker Brugstraat 2, 043 325 44 33, www.beaumont.nl). Beluga (Plein 1992 12) bezit twee Michelinsterren. Info : +31 43 321 33 64, www.rest-beluga.com.

Sfeervolle binnenplaatsen charmeren bij Petit Bonheur (Achter de Molens 2, +31 43 321 51 09) en In De Moriaan (Stokstraat 12, +31 43 321 11 77).

Sfeervol is ook het terras van Le Bon Bassin (Bassinkade 11, +31 43 326 09 27, www.lebonbassin.nl), een visrestaurant in de binnenhaven.

Milano (Achter het Vleeshuis 38) : deze familiezaak maakt ijs sinds meer dan een halve eeuw.

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content