Plaatsen die u voorbijsnelt op weg naar verre bestemmingen, wij houden er halt om eens rond te neuzen. Eerste stop : Aken, dat herinneringen oproept aan schoolreizen en kerstmarkten. Maar ook in de zomer verveelt u zich er niet.

blikvangers

De trekpleister is de Dom (Münsterplatz, 4 euro voor de schatkamer), voltooid onder Karel de Grote in het jaar 800 en ondertussen erkend als werelderfgoed. De elegante Elisenbrunnen op de Friedrich-Wilhelm-Platz, een neoklassiek monument uit 1827, herinneren aan het verleden van Aken als kuuroord. Proef zonder schrik het zwavelhoudende bronwater : Händel en Casanova gingen u voor. Een echt wellnesscentrum bieden de Carolus Thermen (Passstrasse 79, 20 euro voor 2,5 uur, 29 euro voor de dag). Vlak bij de ring lijkt dit complex van thermale baden, thematische sauna’s en ligweiden wat op Disneyland. Hebt u energie te over, dan is er het achttiende-eeuwse interieur van het Couven Museum (Hühnermarkt 17), het Internationales Zeitungsmuseum (Pontstrasse 13) en het Textilmuseum (Kommericher Weg) in een voormalige garenspinnerij. De Elisabethhalle is een openbaar zwembad in jugendstil (Elisabethstrasse 10).

Info : www.aachendom.de, www.carolus-thermen.de, www.couven-museum.de, www.izm.de, www.textilmuseum-aachen.de.

eten & drinken

De Ratskeller (Markt 40) : het menu en de sfeer zijn minder stoffig dan de middeleeuwse setting onder het stadhuis doet vrezen. Info : +49 2 242 35001, www.ratskeller-aachen.de.

Aachener Printen, een lokale specialiteit, proeft u bij Leo van den Daele (Büchel 18), een koffiehuis met een statig achttiende-eeuws decor. Info : www.van-den-daele.de.

Het Drehcafé (Belvedere Allee 5) biedt een panoramisch uitzicht boven op een oude watertoren. Zijn Biergarten is in het weekend al in de namiddag open, met een springkasteel voor de jongsten. Info : www.drehturm-aachen.de.

Cafe Egmont (Pontstrasse 1) is de sfeerrijkste bruine kroeg, Monoheidi (Marienbongard 2) de coolste loungeclub. Info : www.cafe-egmont.de, www.monoheidi.de.

shop & drop

Indien u de solden mist of chronisch verslaafd bent : in Duitsland stopt de koopjesperiode pas midden augustus. Merkwinkels zijn schaars, maar er zijn grootwarenhuizen als Kaufhof (Adalbertstrasse 20), en de Krämerstrasse, en kleinere zijstraten, hebben hun charme. Het dakterras op de derde verdieping van Mayersche (Buchkremerstrasse 1), een glazen boekenpaleis, biedt een adempauze.

Info : www.galeria-kaufhof.de, www.mayersche.de.

zomertips

De beeldentuin van het Ludwig Forum (Jülicher Strasse 97) is gratis. Voor de popartcollectie met onder meer Roy Lichtenstein en Andy Warhol, betaalt u 5 euro.

Info : www.ludwigforum.de.

De Öcher Bend : kermis op de Rummelplatz van 8 tot 18 augustus.

Wijnfestival van 21 tot 24 augustus, tussen de Dom en het Rathaus.

Voor de 32ste Europamarkt der Kunsthandwerker zakken op 6 en 7 september 600 ambachtelijke kunstenaars uit twaalf landen af naar Duitsland. Tussen de Dom en het stadhuis zijn er dan onder meer smeders, rietvlechters en hoedenmakers te vinden. Info : www.europamarkt-aachen.de.

Tijdens Aachen September Special (12 tot 21 september), een stadsfestival, worden op verscheidene pleinen concerten georganiseerd.

op stap met karel

Een wandeling door de Altstadt met Kaiser Karl himself kunt u gewoon downloaden, handig voor op de mp3-speler. De goede man spreekt Duits of Engels, wegmarke-ringen zorgen ervoor dat u niet verloren loopt.

Info : www.aachen.de.

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content