Elke week brengt knack weekend het verhaal van iemand die stevig uit de startblokken schiet. deze week : elise mertens (22).

© JOHAN JACOBS

WIE ? Nieuw tennistalent uit Hamont. Bemachtigde dit jaar een plaats in de top 100, waardoor de deur naar de grand slams openstaat.

“Op dit moment ben ik in Roemenië voor de Fed Cup Roemenië-België. Hierna zal ik twee maanden van huis zijn om te spelen in Dubai, Kuala Lumpur, Miami en nog enkele Amerikaanse toernooien. Dat zijn allemaal WTA-toernooien. Dit jaar won ik mijn eerste, in Hobart, Australië. Daardoor sta ik nu op plaats 82.

De gemiddelde leeftijd in de top 100 is 25 jaar. Daarin geraken was mijn doel voor 2017. Door in die top 100 te staan kom je op de grand-slamtoernooien in de hoofdtabel terecht. Dan hoef je geen kwalificatiewedstrijden (drie stuks) meer te spelen. Het wordt dus gemakkelijker om punten te scoren. Of ja, je moet natuurlijk wel winnen.

WTA-toernooien zijn toch wel een andere wereld dan de kleinere ITF-toernooien, waarvan ik er elf won. De hotels zijn mooier, alles is geregeld. Zo stuurt de kinesist van het ene toernooi info door naar de volgende. En uiteraard lopen er ook de top 20-spelers rond.

Met die wedstrijden is ook meer geld gemoeid, maar daar ben ik niet mee bezig. Ik ben van nature zeer rustig en sta niet graag in het middelpunt van de belangstelling. Op de baan ben ik dan weer echt een strijder. Vroeger durfde ik op trainingen wel eens te ver gaan. Dan moest je mij aanmanen om te minderen. Dat zit in de genen maar is ook wel gegroeid. Naarmate je hoger geraakt, neemt de motivatie toe. Ook leer je om een verlies snel van je af te zetten. Er is iedere week wel een toernooi, erover tobben brengt je niets op. In feite bekijk ik tennis als mijn werk : soms heb je een goede werkdag, soms een mindere.”

TEKST RINGO GOMEZ-JORGE & FOTO JOHAN JACOBS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content