Yamato

Kleine ramenbar met een beperkt aantal plaatsen rond de toog. Gold als topadres om ramen te eten. De zaak werd recent overgenomen : de kok veranderde maar de inrichting en recepten bleven.

Francartstraat 11, 1050 Brussel. 02 511 02 00.

Umamido

De naam staat voor vier Japans georiënteerde eethuisjes met Chinese, Koreaanse en Belgische invloeden. Het concept draait rond “slow casual food served fast”.

Vleurgatsesteenweg 1, 1050 Brussel; Sint-Katelijneplein, 1000 Brussel; Graaf van Egmontstraat 57, 2000 Antwerpen; Dageraadplaats 6, 2018 Antwerpen. umamido.be

Ramen

Tom Vandenberghe, auteur van boeken als New York Street Food en Hanoi Streetfood, is ook de man achter kookstudio Eetavontuur (eetavontuur.be) en een ramenbar. Wat er in de eetbar wordt bereid, staat met viltstift op de witte tegelmuur geschreven.

Oudburg 51, 9000 Gent. 0472 33 72 36. eetramen.be

Ting Kee Mie

Authentiek Chinees eethuisje in de schaduw van de pagodepoort. Noodle soup is een specialiteit. Voor weinig geld krijg je een grote kom noedelsoep met wan tan of met balletjes, bereid met verse ingrediënten en in een wip op tafel.

Van Wesenbekestraat 5, 2060 Antwerpen. 0477 37 22 87. tingkee.be

Kokuban

Een “cool food concept” rond “fine noodles and sake from Japan”. Plaats van gebeuren: de begane grond van een kantoorgebouw. Kokuban heeft een esthetische en minimalistische Aziatische inrichting, met sfeervol uitgelichte eetkommen op houten tafels. Specialiteiten: ramen en gyoza-ravioli.

Vilain XIIII-straat 53-55, 1000 Brussel. 02 611 06 22. kokuban.be

Seli’s noodle bar

Selina en Lily – samen Seli – belandden als studentes in Gent en openden een Chinese noodlebar in de buurt van de Sint-Baafs-kathedraal. Hier eet je tegen bodemprijzen en kun je zelf zien hoe een dame van een bol deeg handgetrokken noedels maakt.

Limburgstraat 28, 9000 Gent. 09 223 58 88

Wagamama

De eerste Wagamama opende in 1992 in de Londense wijk Bloomsbury. Vandaag tref je vestigingen aan in zeventien landen en heeft de groep meer dan 3500 personeelsleden. Het concept is gebaseerd op de ramenbar. Je schuift bij elkaar aan, aan lange tafels.

De Keyserlei 15, 2018 Antwerpen. 03 234 99 80. wagamama.be

Menma

Te vinden op de plek waar Tomoyasu Kamo indertijd zijn verfijnde Japanse bistro Kamo opende. De chef en zijn restaurant met Michelin-ster verhuisden naar de steenweg op Waterloo en in de plaats kwam Menma, een nieuw restaurant bestemd voor de liefhebbers van verfijnde ramen, gebaseerd op dikke, smakelijke bouillons en heerlijke noodles.

Jaargetijdenlaan 123, 1050 Brussel. 02 648 73 70.

Samouraï Ramen

De inrichting is strak en sober. Eerst kies je de basis : bouillon met miso, met soja of van varken. Dan de garnituren : tonkatsu (gepaneerd varkensvlees), ebi (scampi), tamago (hardgekookt ei). Als begeleiding: gyoza-ravioli en edamamé-sojabonen.

Wolvengracht 28, 1000 Brussel; Kapitein Crespelstraat 1, 1050 Elsene; Brusselse Stwg 58, 1410 Waterloo. samourairamen.be

Nanaban

Dit is een echte, authentieke ramenbar met Japans cliënteel. De bouillon is samengesteld op basis van varkensvlees, kippenvlees en groenten. De prijzen gaan tot 13 euro, en voor 2 euro krijg je er nog een extra portie noodles bij. Voor de liefhebbers zijn er heerlijke gyoza (Japanse ravioli met kip).

Heldenplein 7, 1930 Zaventem. 0475 43 57 30. nanaban.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content