De eerste editie van Culinaria2 brengt vijfentwintig Michelinsterren bijeen in één groot openluchtrestaurant in het Jubelpark. Een uniek event in ons land.

Voor het gastronomische evenement Culinaria2 zal het plein rond de fontein van het Brussselse Jubelpark een weekend lang, van 15 tot 17 mei, omgevormd worden tot een megarestaurant. Letterlijk en figuurlijk. Met een verzameling van niet minder dan vijfentwintig sterren wordt dit ‘het meest bekroonde restaurant van België’. Culinaria2 wil een unieke ontmoetingsplaats worden voor fijnproevers, naar het voorbeeld van de selecte garden parties van de high society in Engeland. Wat de deelnemers betreft werd er niets aan het toeval overgelaten : alle geselecteerde chefs hebben minstens één Michelinster en hun reputatie reikt verder dan hun eigen streek. Daarnaast waren alle chefs ook bereid om samen een menu samen te stellen. En dat is tekenend voor een nieuwe wind. Wie had bijvoorbeeld enkele jaren geleden durven dromen dat hij een gerecht van de Comme Chez Soi (Brussel) zou kunnen degusteren in openlucht ? Het feit dat de opkomende generatie chef-koks bereid is haar talenten ook buiten de eigen restaurants te demonstreren, is tekenend voor hun dynamiek. De meerderheid van deze dertigers en veertigers komt overigens uit de vier hoeken van België, van Kruishoutem (Hof van Cleve) tot Mol (’t Zilte) of Pépinster (Le Postay).

Voor het gastronomische festival hebben de achttien deelnemende chefs (twee restaurants komen met twee chefs) zestien gerechten gecreëerd, waarmee vier menu’s zijn samengesteld. Ze bestaan elk uit twee voorgerechten, een hoofdschotel en een dessert en worden voorgesteld in de vorm van een ‘paspoort’.

Eigentijdse keuken

Niet alleen de kwaliteit van het eten maakt van Culinaria2 een waar gastronomisch feest. De gasten zullen er ook kunnen proeven van zeer diverse gerechten die één ding gemeen hebben, namelijk dat ze eigentijds zijn. Ons land telt heel wat chefs die zich toegelegd hebben op het hedendaagse koken. Zowel qua technieken als wat het samenspel van smaken betreft. Het is trouwens dankzij deze technieken dat Culinaria2 op grote schaal een restaurantkeuken van niveau kan realiseren. Een prestatie, waarin bijvoorbeeld viskok Yves Mattagne van SAS Seagrill in Brussel, die gespecialiseerd is in banketten (voor honderden tot zelfs duizenden personen), uitmunt.

Culinaria2 biedt echter meer dan degustaties. Ook foodies die hongerig zijn naar kennis, komen aan hun trekken. Wie meer wil weten over culinaire nieuwigheden kan deelnemen aan workshops die tegelijk pedagogisch en ludiek zijn opgevat. Op het programma staan onder meer tips van chefs, de ontdekking van smaken en aroma’s van koffie, wijn en bier, een initiatie in de kookkunst… Amateurkoks zullen ook binnen een gegeven tijd een recept kunnen klaarmaken met advies van een grote chef.

Als lekkerland is België natuurlijk ook rijk aan eersteklas artisanale producten. Een keur van producenten zal zijn waren presenteren op een gastronomische markt.

Meer info : www.culinariasquare.be

Tekst en foto’s Jean-Pierre Gabriel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content