Een uitdaging voor sommigen, een beproeving voor anderen en voor enkelingen een nachtmerrie : de aankoop van een pak kan een intimiderende gebeurtenis zijn. Als u al weet waar te beginnen. Drie jonge proefkonijnen tonen hoe zij het er vanaf brengen in het pashokje.

Net als maatwerk staat of valt een confectiepak met de pasvorm – een trendy kleur of patroon en aparte details zullen u niet redden. De tijd die u besteedt aan het zoeken naar de ideale pasvorm is dan ook welbesteed. Bij een natuurlijke pasvorm sluit het jasje bijvoorbeeld comfortabel op de borstkas, kunt u met de armen de onderkant van het jasje grijpen, glijden de handen gemakkelijk in de zakken en hangen de schoudervullingen niet over. Houd dus rekening met uw lichaamsbouw. Zo schaffen tengere mannen zich beter een slank pak met weinig schoudervulling en smalle revers aan, terwijl een of twee bandplooien een man met zwaardere benen te hulp kunnen schieten. Last van een buikje ? Kijk dan uit met laag getailleerde broeken. Bedoeling is dat het pak uw figuur optimaal tot zijn recht laat komen.

Wie zijn huiswerk maakt, raakt snel wegwijs op de pakkenafdeling. De omstandigheden waarin u het pak draagt, bepalen immers de kleur- en stofkeuze. Zo belandt u voor een kantooromgeving al gauw bij kreukbestendige wol en donkere kleuren, terwijl voor een informeel (zomer)pak ook katoen en linnen in het vizier komen. De onvermijdelijke kreuken, doorgaans een bron van ergernis en de oorzaak van een slechte pasvorm, kunnen zelfs een troef zijn. Zijde en mohair, een elastische stof, voegen dan weer glans toe aan uw pak.

Houd tot slot vooral uw eigen comfort voor ogen. Zo biedt een smalle snit zonder strechstof en twee rugsplitten minder bewegingsvrijheid, terwijl katoen niet alleen minder vormvast is maar u ook onvoldoende beschermt in weer en wind. Omgekeerd is te zware wol geen cadeau in verhitte vergader- of fuifzalen. Fijne wol herkent u aan omschrijvingen als Super 100 en Super 180 : hoe hoger het getal, hoe lichter het weefsel.

Tom Lahousse (24), Dilbeek ID

– Fondsbeheerder.

– Is sinds januari aan het werk.

– Kledingmotto : ‘Doe maar gewoon’.

– Houdt van voetballen, rock en American football, en zoekt een lief.

– Kocht bijna een jaar geleden zijn eerste pak bij Zara.

Draagt een wollen pak van COS (269 euro).

“Op kantoor wordt een net voorkomen verwacht, maar een pak is alleen nodig bij externe afspraken. Spontaan een pak aantrekken, dat zie ik mij nog niet dagelijks doen. Ik zou me ongemakkelijk voelen als ik de enige man in kostuum zou zijn. Ik stem mijn kleding dus af op mijn omgeving. Daarom kies ik niet voor glanzende stoffen, die zijn me te opvallend. In de winkel kijk ik liefst op eigen houtje rond, zonder dat een verkoper meteen op me toesnelt met goede raad. Zeker wat de kleuren betreft, laat ik me moeilijk overtuigen om iets nieuws te proberen, en bij een pak hoort in mijn ogen meer een hemd met das dan een truitje met een V-hals. Ik kleed me graag netjes, maar een trendsetter ben ik niet. Ik lig niet wakker van de laatste mode.”

Winkelen bij grote ketens

– Biedt het voordeel van de anonimiteit, en vaak ook van de overzichtelijkheid.

– Een basismodel dat meerdere gelegenheden dient, is snel gevonden, en in grote ketens kunt u gemakkelijk combinaties met vrijetijdskleding uitproberen.

– Standaardmaten hebben zowel voor- als nadelen. Bedenk dat meestal kleine correcties van de broeks- of mouwlengte mogelijk zijn, ter plaatse of in een naaiatelier naar keuze.

Met dank aan COS,

Meir 78 / Hopland 31, 2000 Antwerpen.

Info : 03 231 98 00, www.cosstores.com

Tristan Jong (25), Brussel ID

– Copywriter en resident dj van Moodclub in Leuven.

– Kledingmotto : ‘Trouw aan mezelf blijven’.

– Houdt van Vans-gympen en T-shirts van een muzieklabel of met een slagzin.

– Kocht 2,5 jaar geleden zijn eerste pak bij Matinique.

Draagt een wit pak in katoen van Boss Black (449 euro).

“Mijn kledingstijl is nogal street en nonchalant maar sinds ik in Brussel woon, probeer ik me bewuster te kleden. Ik geloof dat de kleren de man maken. Een pak kan je geloofwaardigheid vergroten, zeker op professioneel vlak, en doet je ook echt goed in je vel zitten. Al ben ik blij dat er ook sneakers onder mogen. Vroeger twijfelde ik daaraan (lacht). Spontaan zou ik nooit op wit vallen, maar nu ben ik er enthousiast over. Ik vertrouw op de mening van mensen die er meer vanaf weten en ik sta voor alles open. Maar het liefst hoor ik toch vooral de mening van mijn vriendin.”

Winkelen bij modemerken

– Veel labels hebben een herkenbare huisstijl. Ideaal voor wie een pak met karakter zoekt en later graag opnieuw zijn gading vindt in hetzelfde huis.

– Nationale verschillen zijn niet helemaal onbelangrijk. Zo past de typisch Britse zandloperpasvorm vooral slanke mannen, terwijl Italiaanse pakken bekendstaan om hun lichte, soepele stoffen en aansluitende snit. Duitse labels worden dan weer geassocieerd met een comfortabele formele snit.

Met dank aan Hugo Boss,

Louizalaan 43-45, 1050 Brussel.

Info : 02 538 03 63, www.hugoboss.com

Tim de Mets (36), Antwerpen ID

– Ingenieur-architect.

– Vader van twee kinderen van 2,5 en bijna 5 jaar.

– Houdt van kwaliteit en vakmanschap.

– Kocht zijn eerste pak rond zijn twintigste, als student.

– Heeft nu een vijftal pakken in de kast hangen, onder meer van Filippa K en J. Lindeberg.

Draagt een wollen pak van Paul Smith (879 euro).

“Professioneel heb ik eigenlijk geen pakken nodig. Die heb ik gewoon altijd graag gedragen. Naarmate ik ouder word, zie je me ook steeds minder in jeans. Die trek ik hoogstens thuis of in het weekend aan. Ik houd van de scherpe, smalle snit van de modstijl, en van de mix and match-aanpak van Paul Smith, met contrasterende patronen en kleuren. Een perfecte total look is aan mij niet besteed, evenmin als broeken met een vouw. Daar heb ik een hekel aan. In het algemeen heb ik een voorkeur voor dingen die goed gemaakt zijn, en dat geldt zeker voor pakken. Zo’n aankoop beschouw ik als een investering.”

Winkelen bij luxesegment

– In deze prijsklasse let u op afwerking en details, zoals de afwerking van de knopen en stiksels en de stof van de voering.

– Vraag naar de uitvoering van het binnenwerk. Een geraamte in canvas bevordert bijvoorbeeld de vormvastheid van het jasje. Doorgaans wordt op essentiële plaatsen ook extra stof voorzien: zo nodig kan uw pak met uw lichaam meegroeien.

– De broek wordt meestal op de perfecte lengte gesneden. U neemt uw pak dus niet meteen mee naar huis.

Met dank aan Paul Smith, Kelderstraat 2, 2000 Antwerpen.

Info : 03 221 51 11, www.paulsmith.co.uk

Door Wim Denolf – Foto’s Wouter Van Vaerenbergh

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content