Een innige liefdesaffaire met Gent

Julie Mahieu vlak bij de Sint-Michielshelling:"Toen ik de eerste keer op de brug stond, was ik op slag verliefd op Gent." © Wouter Van Vaerenbergh

Julie Mahieu (34) werkte twee seizoenen lang als reporter voor De Ideale Wereld, het programma waarin ze ook een tijdje het humoristische weerbericht presenteerde. De afgelopen vier jaar schreef ze samen met haar levenspartner en tv-maker Jonas Geirnaert het scenario voor De Dag, de nieuwe Vlaamse topreeks die momenteel te zien is op Play More van Telenet en dit najaar op VIER te zien zal zijn. Dat was een bijzonder intens en tijdrovend proces, maar blijkt nu een schot in de roos: na drie weken werd de reeks al 500.000 keer opgevraagd. “Omdat de reeks op de betaaltelevisie zit, wisten we absoluut niet wat we moesten verwachten. Maar ik ben zeer blij met die cijfers, vooral ook omdat het bingegehalte bijzonder hoog ligt.”

Julie worstelt er nu wel mee om alles los te laten. “Het is hoog tijd om mijn hoofd leeg te maken, maar dat blijkt niet zo makkelijk. De serie zal zeker nog een tijdje blijven plakken, maar ik probeer het toch wat kalmer aan te doen.” Desondanks zit Julie al met ideeën voor een volgend scenario, een nieuwe fictiereeks die iets totaal anders mag worden dan De Dag. “Liever iets om te lachen nu”, legt ze uit. “Ik heb gisteren nog een masterclass gevolgd bij Charlie Covell, de scenariste van The End of the F***ing World. Die serie vind ik fantastisch en ik zou ook zoiets willen kunnen maken.”

Julie Mahieu kust King Kong in haar favoriet Gents café Kapitein Cravate.
Julie Mahieu kust King Kong in haar favoriet Gents café Kapitein Cravate.© Wouter Van Vaerenbergh

SCHRIJVEN OP CAFE

Als koppel samen aan een scenario schrijven lijkt ons niet evident. Hoe doe je zoiets? “Jonas zat aan de ene kant van het toetsenbord en ik aan de andere”, gekscheert Julie. “Maar even serieus, we bespraken op voorhand de algemene structuur van de reeks en de verhaallijn van elke aflevering en dan schreven we elk een episode. Zodra we klaar waren met ons eigen schrijfwerk toonden we dat aan elkaar, bespraken we het resultaat en sleutelden vervolgens aan het verhaal tot we voelden dat het af was. Dan begonnen we weer apart aan de volgende twee afleveringen.” Het gros van het schrijfwerk deden ze bij hen thuis in Sint-Amandsberg, elk aan een kant van de kamer. Maar Julie ontsnapte af en toe naar de stad om thee te drinken in haar favoriet café Kapitein Cravate, waar ze altijd aan hetzelfde tafeltje zit. “Het is meer een avondcafé, waar je in de latere uren ook kunt dansen. Maar ik vind het een zalige plek om er in de namiddag te zitten, wanneer er amper een kat is. Dan lees ik op mijn gemak een boek. En ik heb er ook regelmatig aan De Dag zitten werken.”Jonas Geirnaert en Julie Mahieu wonen nu zes jaar in het Gentse en ze delen met hun goeie vrienden Lieven Scheire en Sien Volders een prachtige duowoning met een grote tuin, midden in een natuurgebied. “Toen ik Jonas leerde kennen woonde ik in Borgerhout en de eerste twee jaar pendelden we veel op en af, maar uiteindelijk drong een keuze zich op. Hoewel ik mijn hele leven in en rond Antwerpen heb gewoond, had ik nooit een innige band met die stad. Jonas, die van Sint-Kruis-Winkel afkomstig is, is wel zeer gehecht aan Gent, het was dus meteen duidelijk dat we in het Gentse zouden samenwonen. Lieven en Sien hadden een mooi huis in Sint-Amandsberg op het oog en toen ze ons vroegen of we bij hen wilden wonen, hebben we niet geaarzeld. In het begin miste ik wel mijn vrienden en familie, maar van Antwerpen zelf kon ik makkelijker afscheid nemen.”

VERTEDERENDE STRATEN

Hoewel Julie nu al enkele jaren in het groen woont, is ze een stadsmeisje gebleven. “Neen, groene vingers heb ik niet gekregen”, lacht ze, “en bovendien is Sien in de wieg gelegd om in de tuin te werken. Waarom zou ik haar dat plezier ontzeggen?” Om zich te ontspannen, springt Julie liever op de fiets om in het stadscentrum min of meer doelloos rond te rijden. “Ik betrap me er soms op dat ik zogezegd iets nodig heb, maar dat die boodschappen meer een excuus zijn om naar de stad te kunnen fietsen. Ik kan me heel zen en vrij voelen midden in de stadsdrukte.”

Sinds de eerste kennismaking met Gent voelde Julie een coup de foudre. En dat was lang voor ze met Jonas een relatie begon. “Toen ik 23 was, moest ik een aantal keer in Gent zijn voor een opleiding die ik volgde aan het KASK. Op een dag stond ik op de Sint-Michielshelling met dat fantastische uitzicht over de torens en de Leie en ik: ‘wow’. Ik was op slag verliefd. Ik had dat daarna met Jonas ook, toen ik hem later leerde kennen.”

Haar liefde voor de stad is in de loop van de jaren alleen maar in crescendo gegaan. “Het is een kleine, bijzonder gezellige stad met vele charmante pleinen, straten en steegjes. De straat die haar Gent-gevoel het best illustreert is de Jan Breydelstraat, haar favoriete plek in de binnenstad. “Ik was zot van het restaurant The House of Elliott, dat jammer genoeg zijn deuren gesloten heeft. Net als Club Reserva, waar ik ook graag naartoe trok, maar de Jan Breydelstraat blijft voor mij de gezelligste straat van de stad: ze heeft iets vertederends.” Een andere plek die ook een bijzondere plaats in haar hart veroverde, is haar lievelingscinema Studio Skoop op het Sint-Annaplein. Hier pikt ze elke maand een hele reeks films mee. Droomt ze er misschien van om ooit zelf een filmscenario te schrijven? “Een bioscoopfilm niet per se”, antwoordt Julie. “Ik ga heel graag naar de film, maar zelf schrijf ik toch liever een tv-reeks.”

Julie Mahieu

? Geboren in Antwerpen in 1984.

? Reportagemaakster en scenariste, verbonden aan het productiehuis Woestijnvis.

? Woont met haar levenspartner Jonas Geirnaert in Sint-Amandsberg.

? Werkte als reporter en presentatrice mee aan de programma’s Man Bijt Hond en De Ideale Wereld.

? Schreef samen met haar vriend het scenario voor de spannende twaalfdelige televisieserie De Dag, die momenteel te bekijken is via Play More van Telenet en later dit jaar op VIER komt.

? Broedt momenteel op een nieuwe, grappige fictiereeks.

Haar favoriete Gentse plekken

Studio Skoop/Stadsbioscoop

“Mijn favoriete cinema tout court.

De Studio Skoop heeft alles wat een goeie cinema nodig heeft: een gezellige en intieme sfeer, een sterke programmatie, een prima projectie en een leuk café om na de film iets te drinken.”

Sint-Annaplein 63, 9000 Gent

Kapitein Cravate/Café

“Mijn favoriet café. Hier zit ik regelmatig ’s namiddags om te lezen en te werken.”

Nederkouter 69, 9000 Gent

Naturell/Restaurant

“Restaurant met lekkere gerechten en met een gepassioneerde uitbater die zijn klanten een goed gevoel geeft.”

Jan Breydelstraat 10, 9000 Gent

Little Things/Ontbijt- en brunchrestaurant

“Een fijn lunchadres vlakbij mij thuis met een gezond biologische aanbod en heerlijke zachtgekookte eitjes”

Antwerpsesteenweg 420a, 9040 Gent

Sint-Baafskathedraal/Kerk

“Ik heb nooit iets met kerken gehad en vind die doorgaans volstrekt oninteressant. Maar toen we met Australische vrienden op stap waren in Gent hebben we met hen de kathedraal bezocht. Ik was echt onder de indruk van de monumentale schoonheid van deze kerk.”

Sint-Baafsplein, 9000 Gent

Copacobana /Muziekfestival

“Een gezellig festival in het Rozebroekenpark, waar we elk jaar naar toe gaan. Het festival is in de loop van de jaren gegroeid, maar de sfeer is gemoedelijk gebleven. Op een van de podia draaien ze oldies, ideaal om mij uit te levenop de dansvloer.”

Op 29 en 30 juni en 1 juli Rozebroekenslag 9040 Sint-Amandsberg

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content