Het is net officieel zomer geworden en dit is dan ook ons eerste zomernummer in een reeks van zeven. Op een week na in juli, geeft Knack Weekend de hele zomer present. We trekken door zeven landen in Europa. Met interviews, tips voor citytrips en andere reisverhalen. We richten elke week de focus op een van onze buurlanden of een van de wat verdere buren. U moet dus uw tuin niet uit om toch veel te reizen.

We starten in Groot-Brittannië, het enige eiland in de reeks en dus sowieso een buitenbeentje. Een land waar auto’s aan de ‘verkeerde’ kant rijden en waar je een adapter nodig hebt om het stopcontact te gebruiken. Een uitgestrekt land ook, vol boeiende contrasten. Gifgroene jelly’s bij gebraad versus de vele getalenteerde tv-chefs en ontelbare kookprogramma’s. De vooruitstrevende en excentrieke Britse mode versus rechters met een middeleeuwse pruik op. Politiek incorrecte idolen als Jeremy Clarkson versus een intellectuele en upperclass ecologische beweging, zelfs prins Charles is een groene jongen.

Volgens de Britse Magnumfotograaf Martin Parr is ironie een kenmerk dat de Britten van de rest van Europa onderscheidt. In het interview dat Thijs Demeulemeester voor ons maakte, omschrijft Parr zichzelf als de meest Britse van alle Britse fotografen. Zijn blik op Groot-Brittannië is, net als zijn beelden, confronterend en kleurrijk.

Wie het uitgestrekte land wil gaan ontdekken, heeft natuurlijk de crisis mee. Het zwakke pond maakt reizen vanuit Eurolanden nu een stuk goedkoper. Voor een bezoek aan Londen, trekken we zelfs helemaal de budgetkaart : Leen Creve fietste dwars door de stad en verzamelde eet- en slaapadressen met een haalbaar prijskaartje. Ze maakte ook een lijst van interessante events of musea die je helemaal voor niets kunt bezoeken.

Ook de ‘School of Life’ stond op haar programma. Dit ongewoon boekenwinkeltje is als een ‘universiteit van het leven’, waar je terecht kunt voor filosofische lezingen of waar je je kunt inschrijven voor een weekend wolken kijken of stadstuinieren. Ze praatte er met bedenker Sofie Howarth.

Oerbrits met een twist is de Prêt-à-Portea die culinair journaliste Veerle Depooter proefde in het Londense Berkeley Hotel. Een eeuwenoud ritueel (de afternoon tea dateert van 1840) kreeg er een hypermodieuze facelift. Bij de thee in vrolijk porselein (van de Britser dan Britse ontwerper Paul Smith) kun je een marsepeinen handtasje eten, een model uit de collectie van Alexander McQueen.

Ver van het mode- en stadsgedruis ging Pierre Darge op kastelentocht in Schotland. Eindeloos golvende landschappen, oldtimers, lange oprijlanen en historische landhuizen, ook dat behoort tot het patrimonium.

Trui Moerkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content