Een 10 voor sfeer

Restaurants zonder couverts en couverts zonder restaurant; het is ongetwijfeld de grootste foodtrend van 2017. In alle grote steden in Europa zijn fietsende jongeren met een frigobox op de rug in amper een jaar tijd even vanzelfsprekend geworden als de tram die voorbijraast. Je kunt als restaurant een beperkt aantal couverts hebben en toch veel mensen bedienen via deze aan-huisleveranciers. Maar net zo goed hoef je vandaag geen restauranteigenaar te zijn om eten te serveren. Pop-uprestaurants komen en gaan, vaak op leuke, verrassende locaties. Ik zat deze zomer achtereenvolgens langs het water, in een school, op een dakterras en in een goed verscholen stadstuin.

En dan zijn er nog de foodtrucks. Ze rijden af en aan voor feestjes met catering, of ze verzamelen op zomer- festivals waar muzikale foodies kunnen genieten van een steeds groter en verfijnder aanbod.

Voor wie liever een authentiek huisgemaakt gerecht proeft, zijn er de hobbykoks. Zij bieden via het internet maaltijden aan voor buurtbewoners die geen zin hebben zelf te koken. In Nederland heb je al een poosje AirDnD (Air Drink ’n Dine) waarbij je in de huiskamer van een hobbychef je diner of lunch kunt nuttigen. In België kan dat via VizEat.com, maar het aanbod is nog enigszins beperkt.

Of al deze initiatieven het einde betekenen voor het restaurant? Daar lijkt het niet op: om de haverklap opent er wel ergens een nieuwe zaak. Zelden zijn het klassieke brasserieën, meestal hebben ze een duidelijke signatuur. Die vind je ook terug in onze restaurantgids (vanaf pagina 51), waar onze culinaire journalisten 150 toprestaurants volgens hun specialisatie rangschikken. In bijna al deze zaken is reserveren een must, want de Belg gaat nog steeds graag en veel uit eten.

Dat doen we niet alleen voor het exquise eten, ook service en sfeer zijn belangrijk. Volgens gas- trofysicus Charles Spence (pagina 26) zijn het net die twee zaken die ervoor zorgen dat een etentje al dan niet geslaagd is. Genieten gebeurt volgens hem in ons hoofd en minder in de mond. Sfeerschepping kan de smaakbeleving verbeteren en zelfs veranderen.

Hoewel het eten op zich er al bijzonder is, is het wellicht geen toeval dat zowel Ana Ro? (pagina 18), de beste vrouwelijke kok ter wereld, als de familie Troisgros (pagina 44), van het gelijknamige prestigieuze Franse restaurant, dat onlangs van de stad naar het platteland verhuisde, voor een interieur kozen waar je optimaal van de prachtige omgeving kunt genieten. Het maakt de beleving intenser en het beklemtoont op een subtiele manier dat veel ingrediënten uit de eigen tuin of streek komen.

Dat de juiste setting wonderen kan doen, ervoer ik nog deze zomer. Maanden vooraf had ik gereserveerd bij Lido84, in Gardone Riviera, aan de rand van het Gardameer. Het menu was van begin tot eind een feest voor de smaakpapillen, maar het tafeltje naast het water, de prachtige zonsondergang, de onwaarschijnlijk vriendelijke bediening en het charmante gezelschap maakten dit restaurantbezoek tot het mooiste ooit.

ruth.goossens@knack.be

RUTH GOOSSENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content