droge duitsers

Wijngaarden op de steile hellingen langs de Moezel. © Corbis

De droge Grosses Gewächs-wijnen uit Duitsland gaan de concurrentie aan met de grand cru’s uit de Bourgogne. Een proeverij overtuigde ons van hun kwaliteiten. En 2009 blijkt dan nog een excellent jaar.

De top van de Duitse wijnen komt met de vermelding Erste Lage op de markt, met als logo een klein druiventrosje en met de naam van het betreffende geklasseerde perceel op het etiket. Het zijn altijd wijnen met een predicaat als Spätlese of Auslese. De droge groep ervan krijgt de vermelding Grosses Gewächs (GG) op het etiket, moet minstens van Spätlese-kwaliteit zijn en mag nog hoogstens 9 gram restsuiker per liter bevatten : de Duitse definitie van trocken, droge wijn. Deze categorie (1,3 miljoen flessen in 2009) wordt hevig gepromoot en geposi-tioneerd als evenwaardig aan de grands cru’s uit de Franse Bourgognestreek. Er zijn nu 414 Grosses Gewächs-wijnen, waarvan driekwart van rieslingdruiven, voor een gemiddelde prijs van 27 euro per fles (16 euro in 2002).

Het jaar 2009 begon erg ongelukkig, met heel slecht weer gedurende de bloemzetting, die daardoor erg lang duurde, wat aanleiding gaf tot kleine besjes. Uiteindelijk kwam er een volumevermindering van de oogst met 15 tot 20 procent, nu gezien als een volkomen ‘natuurlijke’ rendementsbeperking. Goed weer met koele nachten gedurende de lange rijpingsperiode bracht concentratie en mooi gebalanceerd zuur. Resultaat : fijne, elegante, kristalheldere en stralende rieslingwijnen, een groot jaar.

Een voorproefronde met oudere Grosses Gewächs-wijnen maakt duidelijk dat ze enkele jaren fles nodig hebben om te versmelten en de zachtheid van de restsuiker in te bouwen : excellente Erbach Marcobrunn 1996 van Schönborn, Johannisberg Hölle 2004 van Johannishof, Erbach Schlossberg 2007 van Reinhartshausen, en Schloss Johannisberger 2006. De samenstelling van jonge onversmolten wijnen zoals deze van 2009 moet dus evenwichtig zijn en uitzicht bieden op een mooie evolutie.

Hiermee rekening houdend vinden we op de jaarlijkse grote proeverij van Grosses Gewächs, georganiseerd door VDP in Wiesbaden, excellente en veelbelovende wijnen bij Zilliken, Dr Loosen, Prüm, Fritz Haag en St. Urbans-hof in de Moezel. Bij Toni Jost in de Mittelrhein en bij Künstler, Schloss Schönborn, Robert Weil, Schloss Reinhartshausen, Jakob Jung en Hans Lang in het Rheingaugebied. Ook bij Bassermann Jordan, Bürklin Wolf, Christmann en Von Buhl in de Pfalz. De wijnen van Diel in de Nahe horen eveneens bij deze klasse van excellentie.

De Duitse consument gaat nog dikwijls voor de frisse verbrokkeldheid van piepjonge wijn, maar aan tafel past een versmolten wijn veel beter.

DOOR HERWIG VAN HOVE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content