Traditiegetrouw krijgt één student van de Antwerpse Modeacademie

de kans om zijn afstudeercollectie te tonen in de Knack Weekend-editie ‘Mode dit is Belgisch’. Dit jaar ging onze voorkeur unaniem uit

naar de mannencollectie van de Franse Elise Gettliffe.

“Mijn collectie staat in het teken van versmelting : wollen broeken en jassen lopen naadloos in elkaar over tot broekpakken, stoffen worden met elkaar verweven en ook de prints vloeien samen tot een grafische eenheid. De collectie wordt niet gedragen door één in het oog springend silhouet, maar vormt een homogeen en afgewerkt geheel in de sobere kleuren zwart, wit en grijs. Toch kan ieder stuk ook apart gedragen worden.”

“In samenwerking met het Textielmuseum in Tilburg heb ik enkele nieuwe stoffen ontwikkeld. Ik wilde verschillende materialen die nog nooit met elkaar gecombineerd waren, zoals wol samen met een hardere vezel, verweven in één baal stof. Maar dat hadden ze in Tilburg ook nog niet gedaan. We hebben toch een aantal machines moeten uittesten eer we gevonden hebben met welke technieken we die materialen konden verweven tot een nieuwe stof.”

“Vorig jaar heb ik een erg experimentele collectie voor vrouwen ontworpen. Daar wilde ik dit jaar helemaal van afstappen. Mijn afstudeercollectie moest spontaner en natuurlijker ogen. Ik heb het oppervlakkige overboord gegooid en enkel de essentie bewaard. Zo ben ik ook bij mannen beland. Een mannenlichaam is veel eenvoudiger om te kleden. Bij vrouwen moet je meer met vormen en proporties rekening houden.”

“Deze zomer loop ik nog stage in het atelier van Christian Wijnants, daarna neem ik even afstand van de mode. Ik moet mijn hoofd vrijmaken, zodat er opnieuw plaats is voor nieuwe, frisse ideeën.”

“Ik heb meer affiniteit met kunst dan met mode. Wat mij interesseert is het grafische aspect, het ontwerpen van silhouetten en prints op stoffen. Dat heeft ook veel met mijn opvoeding te maken. Mijn vader is professor kunstgeschiedenis. Ik heb het dus met de paplepel meegekregen. Volgend jaar zou ik graag schilderkunst willen studeren aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, maar financieel wordt dat moeilijk.”

Info : elisegettliffe@hotmail.fr

Door Ellen De Wolf; Productie: Sophie Pillen en Elise Gettliffe Foto’s: Luc Praet Fotografieassiste

“Ik volg geen trends of lees geen modebladen, omdat ik bang ben onbewust ideeën over te nemen. Ik wil mijn eigen regels schrijven.” “Een bureaujob schrikt me erg af. Ik zou graag als freelancer werken voor een kledingmerk, zodat ik de vrijheid heb om af en toe iets totaal anders te doen. Als ik aan een project voor een ander werk, heb ik niet dezelfde blik.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content