Ontdek het aanstormende talent van de juwelensector. Allemaal straffe madammen die de komende jaren niet zullen ontbreken in trendy juwelenkistjes.

Elisabeth Leenknegt (32)

Ze komt uit een kunstenaarsnest en zet met haar eigen collectie Glasjuweel de familietraditie glasblazen voort.

Hoe bent u in het vak beland ?

Na mijn opleiding Archeologie maakte ik een studie over de Romeinse juweelkunst en raakte gefascineerd door sieraden. Ik experimenteerde met glas en maakte een kleine collectie die ik mocht tonen tijdens een expo van mijn ouders. Drie galeries waren direct geïnteresseerd.

U bent dus autodidact ?

Ik heb avondles edelsmeedkunst gevolgd en natuurlijk ben ik ook bij mijn eigen familie in de leer gegaan voor het glasblazen.

Wat typeert uw creaties ?

Alles is ambachtelijk gemaakt volgens eeuwenoude technieken en toch is de vormgeving van mijn juwelen modern. Mijn stijl is grappig, kleurrijk en frivool.

U maakt meerdere collecties per jaar.

Commercieel word ik gedwongen om de seizoenen te volgen, maar daar ga ik tegenin. Als ik een idee heb, kan ik dat niet voor mezelf houden. Dan moet het zo snel mogelijk in mijn winkel liggen. Die vrije manier van werken komt de kwaliteit enkel ten goede.

Al concrete toekomstplannen ?

In België loopt de verkoop zeer goed. Volgend jaar ga ik me dus richten op het buitenland.

Glasjuweel, Bennesteeg 7, Gent. Info : 09 329 08 78 en www.glasjuweel.be

Aline Vandeplas (37)

Met haar juwelen vertelt ze verhalen. Dit jaar lanceerde ze de collectie Gold-up, nadat de galerie waar ze werkte werd overvallen.

Welke materialen gebruikt u ?

Ik werk vooral met edelmetalen en gerecycleerd materiaal, omdat die een verleden hebben. De materialen vormen in een nieuwe, door mij gecreëerde wereld hun eigen verhaal. En dat verhaal wordt gedeeld met wie mijn juwelen koestert. Er wordt dus nooit zomaar een materiaal gebruikt.

U verwacht ook inbreng van uw klanten.

De klant moet voor sommige juwelen zelf nog iets toevoegen. Ik wil dat men even stilstaat als men een juweel maakt, net zoals ik dat doe. Het is een moment van bezinning.

Hebt u nog een andere bron van inkomsten ?

Tot voor een jaar had ik een halftijdse baan, maar nu ben ik zelfstandig juwelenontwerpster. Ik slaag erin rond te komen, omdat ik niet materialistisch ben : ik heb geen auto en weer onnodige kosten. Zolang ik kan blijven doen wat ik nu doe, ben ik een tevreden mens.

Staan er nog nieuwe projecten op touw ?

Binnenkort gaat mijn webwinkel online en op 11 december open ik een ateliershop in de Brugse binnenstad dankzij Quartier Bricolé, een Vlaams project dat leegstaande winkelpanden wil opwaarderen en jonge ontwerpers een startkans biedt.

www.alinevandeplas.be

Delphine Cordie (23)

Een leven zonder juwelen kan ze zich niet voorstellen. Vorig jaar lanceerde ze haar eigen lijn Souvenirs de Pomme.

Hoe komt u aan die naam ?

Het is een hommage aan mijn grootmoeder Paule-Marie, oftewel Pomme, een stijlvolle, kokette vrouw die hield van mooie dingen. Haar allure inspireert me bij het ontwerpen van mijn juwelen.

Leidt dat tot een nostalgische collectie ?

Mijn juwelen zijn een knipoog naar het verleden, maar zien er wel eigentijds uit. Ze zijn romantisch, vrouwelijk en steeds tot in de puntjes afgewerkt. Het strikje is mijn handelsmerk.

Welke materialen gebruikt u ?

Ik werk vooral met bergkristal, zoetwaterparels en natuursteen, zoals roze kwarts en onyx. In de wintercollectie heb ik ook nerts verwerkt.

Volgt u de modetrends ?

Ik produceer ieder modeseizoen een collectie. Ter inspiratie blader ik dus weleens door een magazine. Ik tracht in de mate van het mogelijke ook rekening te houden met de collecties van de winkels die mijn juwelen verkopen.

Wat hoopt u nog te bereiken ?

Ik droom ervan om mijn juwelen ooit heruit te geven in edele materialen als goud, zilver en edelstenen. En natuurlijk zou ik graag mijn eigen winkel openen. Voorlopig hoop ik gewoon de feestdagen door te komen, want ik word overspoeld door bestellingen.

www.souvenirsdepomme.be en 0473 38 17 16.

Lotte De Mey (29)

Ze was student Edelsmeedkunst aan de Antwerpse Academie en gaf enkele jaren les. Haar werk werd vorig jaar erkend door Design Vlaanderen.

Wat typeert uw creaties ?

Ik speel graag met het contrast tussen edelmetalen en natuurlijke materialen als been, hout en zelfs de stekels van een stekelvarken.

Hoe gaat u te werk ?

Het materiaal is altijd het vertrekpunt van mijn ontwerp. Ik kijk uit naar ongewone dingen en bewaar die dan een jaar in mijn atelier. Als ik weet wat ermee te doen, verwerk ik ze in een juweel tot het materiaal onherkenbaar is.

Is dit uw enige bron van inkomsten ?

Sinds januari ben ik zelfstandig juwelenontwerpster en ik geef workshops in mijn atelier. Voorlopig worden mijn creaties enkel op beurzen, in galeries of in mijn atelier ( volgens afspraak) verkocht. De workshops zijn mijn hoofdinkomen.

Welke moeilijkheden ondervindt u ?

Ik ben nog op zoek naar een natuurlijk evenwicht tussen mijn commercieel en experimenteel werk, zodat al mijn juwelen toegankelijk zijn voor de klant.

En uw hoogtepunt tot dusver ?

Enkele jaren geleden heb ik twee keer op rij de Professional Artistic Jewelry Award in Barcelona gewonnen. Het was de bevestiging die ik nodig had om verder te gaan als juwelenontwerpster.

Lotte De Mey, Schrijfstraat 3, Antwerpen. Info : 0476 75 42 30 en www.lottedemey.com

Sofie Deboutte (26) en Christine Loos (26)

Na hun uren vormen deze architecten samen het ontwerpersduo Soki.

Waarvoor staat Soki ?

We zijn een jong, creatief label dat zowel grafische concepten als juwelen maakt. Bij elke opdracht proberen we terug te keren naar de essentie van een beeld of ruimte. De juwelen zijn gemaakt van klei.

Jullie werken nu ook met zilver.

Christine volgt al enkele jaren een opleiding edelsmeedkunst in Antwerpen en de tijd leek ons rijp voor een zilvercollectie. Hoewel het om een verschillend materiaal gaat, blijft het basisconcept van Soki behouden : herkenbare beelden vertalen naar pure juwelen met een schalkse knipoog.

Hoe verloopt de samenwerking ?

Omdat we momenteel niet bij elkaar in de buurt wonen, gebeurt het creatieve overleg vooral telefonisch. Op geregelde tijdstippen komen we samen om onze ideeën aan elkaar voor te leggen. We hebben elk onze eigen taken binnen het productieproces, maar vormen binnen Soki een complementair geheel.

Wat hopen jullie nog te bereiken ?

We zouden graag een conceptbureau beginnen waar we behalve juwelen ook totaalconcepten kunnen uitwerken en aanbieden. Juwelen zijn een vlot communicatiemiddel om aan het publiek te tonen waar Soki voor staat.

Soki Sale, op 12 en 19 december, Abrahamstraat 72, Gent. Info : 0474 65 70 31, www.soki.be

Joke Boonen (30)

Ze studeerde Juweelontwerp aan de Antwerpse Academie en werkt voor Wouters & Hendrix. Twee keer per jaar brengt ze haar eigen collectie uit.

Is het moeilijk uw werk gescheiden te houden ?

De voorbije jaren heb ik een eigen stijl ontwikkeld en ik let erop dat ik die strikt gescheiden hou van mijn werk voor W&H. Ik spring er echt heel voorzichtig mee om. Het heeft ook geen zin om een kopie te maken, je moet je net onderscheiden van de anderen.

En hoe zou u die stijl omschrijven ?

Mijn juwelen zijn speels en kleurrijk. De natuur is een belangrijke inspiratiebron. Ik vertrek van een natuurtekening en verwerk die ook in mijn juweel door het te graveren in zilver of te bewerken met epoxyhars.

U ontwerpt ook glaswerk en poppen.

Hoewel ik dat ook graag doe, heb ik besloten om me voorlopig enkel op mijn juwelen te concentreren. Dit jaar neem ik met mijn juwelen ook voor het eerst deel aan de Markt van Morgen, een markt voor beginnende ontwerpers, en dat levert me toch wat naamsbekendheid op.

Droomt u ervan zelfstandig juwelenontwerpster te worden ?

Ik ben mijn atelier aan het verbouwen en hoop geleidelijk aan meer eigen ontwerpen te maken. Ik heb niet direct de ambitie om buiten België bekend te worden, met een eigen winkeltje zou ik al heel tevreden zijn.

www.jokeboonen.be

Door Ellen De Wolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content