verrassend mooi

Tekst en foto’s Myriam Thys

De medina van Tunis is bijzonder goed bewaard gebleven. Ze behoort tot het werelderfgoed, en terecht. De kern van de Arabische stad ontstond in de negende eeuw en werd volledig ommuurd, met veertien poorten. Sinds de Ottomanen de plek een nieuwe look gaven in de zeventiende eeuw is er weinig veranderd. Behalve dat de Fransen de stadsmuur grotendeels hebben neergehaald. Alleen de hoofdingang, La porte de France, is bewaard gebleven.

Het oude stadsgedeelte is Ć©Ć©n netwerk van straatjes, steegjes en pleintjes. Het spel van licht en schaduw, het gelach van spelende kinderen, een gesluierde dame die schichtig een steegje in glipt, geven me steeds zin om te kijken wat er achter de volgende hoek schuilt.

In het hart ligt de Ez-Zitounamoskee (uit 698), de op Ć©Ć©n na oudste van het land, met de oudste universiteit van de Arabische wereld. De gebedshal heeft 184 zuilen uit het oude Carthago. De medina van Tunis (300 hectare) is de grootste van het land met 15.000 huizen, en is samen met die van Kairouan de best bewaarde.

ASM restaureert al sinds de jaren zestig samen met Unesco de hele binnenstad. Ze hebben er 670 historische punten veiliggesteld. Maar de medina is geen site, ze leeft, er wonen mensen, dat is altijd zo geweest. Dit mag dus geen museum worden, enkel bezocht door toeristen. Verlaten Koranscholen en paleizen krijgen een nieuwe functie, met eerbied voor de geschiedenis maar met oog voor hedendaagse details.

CafƩ Essor, rue Jaman Ez-Zitouna : gezellig theesalon waar jong en oud broederlijk koffie en muntthee drinken,.

Jeugdherberg El Medina, 25 rue SaĆÆda Ajoula : leuke plek om te logeren in de oude stad (huis uit de achttiende eeuw). De plastic stoeltjes moet je erbij nemen, maar de sfeer van weleer hangt er in elke hoek. Acht dinar (4,5 euro) voor Ć©Ć©n nacht, ontbijt inbegrepen.

Dar El Medina, 64 rue Sidi Ben Arous : paleis dat tot hotel werd omgebouwd.

Dar Bel Hadj, 17 rue des Tamis : traditioneel restaurant in een zeventiende-eeuws huis. De patio werd overdekt, maar verder is de inrichting helemaal in lijn met de oorspronkelijke woning.

Dar El Kheirat, rue Dar el Jeld : restaurant in dezelfde stijl, met iets meer buitenlicht, het heeft ook een club en een kunstgalerie.

Info : www.darelkheirat.com.

Dar Hamouda Pacha, 56 rue Sidi Ben Arous. Gezellig traditioneel restaurant met live soefimuziek.

Galerie Bouder Belain, rue Dar el Jeld : hedendaagse kunstgalerie in een traditioneel huis.

Dar Ed-Dar, rue Sidi Ben Arous : antiekwinkel in een traditioneel vijftiende-eeuws familiehuis met vele trapjes en kamers. Alles is gebleven alsof er nog iemand woont.

Espace Diwan, 9 rue Sidi Ben Arous : enige boekhandel in de medina waar je boeken over Tunesiƫ vindt in het Frans. Een goed boek is dat van Serge Santilis.

Au vrai parfum d’ Orient, rue Souk El Atarin : kleine, traditionele parfumerie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content