Gezond eten kan leuk en lekker zijn, geeft extra energie en is beter dan een eenmalige, jaarlijkse reinigingskuur. Het vergt alleen wat organisatie. Enkele menusuggesties.

Duurzaam anders gaan eten om zoveel mogelijk de giftige stoffen in je lichaam te elimineren en de lever te ontlasten, komt neer op een totaalvisie op lange termijn en is iets helemaal anders dan het zoveelste dieet tussendoor. Het heeft te maken met investeren in jezelf en je lichaam koesteren. Dat kan inhouden dat je ’s morgens meer tijd besteedt aan een voedzaam ontbijt, dat je dagelijks tien minuten uittrekt om te gaan shoppen voor een groenterijk tussendoortje en dat je ’s avonds de tijd neemt voor een wandeling van een half uur.

Belangrijk hierbij is vooral de voorbereiding en organisatie. Begin met elke week een lijstje te maken van wat je gaat koken en haal liefst biologische producten in huis. Koop elke dag wat je nodig hebt, zodat je altijd met verse ingrediënten werkt.

Wat op het menu niet mag ontbreken zijn veel donkergroene bladgroente, avocado (in beperkte mate), eieren (maar niet meer dan vier keer per week), groentesap, tofoe, buffelmozzarella en ricotta, peulen en linzen, vette vis, kip, bruine rijst, plat water en groene thee. Te mijden of in beperkte mate te gebruiken zijn onder meer rood vlees, alcohol, suiker, conserven, tarwe en groentesoorten uit de nachtschadefamilie, zoals tomaten, aubergines, paprika en aardappelen.

Nog een paar tips : begin ’s ochtends met een glas warm water met een scheutje citroensap om de nieren te spoelen, eet langzaam, kauw alles goed en drink een tot twee liter water per dag. Olijfolie wordt beschouwd als een sterk reinigend product, net als alle koudgeperste oliën, zoals zonnebloem-, lijnzaad- en sesamolie. Vermijd overschotjes, vooral van groente.

Combinaties

We geven hiernaast enkele suggesties voor ontbijt en lunch. In combinatie met de bijgaande, lekkere maaltijdideeën moeten ze ontgiften, slanker maken en zorgen voor nieuwe energie.

Ontbijtsuggesties

Een kop Griekse yoghurt met biologische honing en een banaan.

Tarwe- en glutenvrije muesli met sojamelk.

Gekookt ei op roggebroodtoast.

Tussendoortip voor ’s ochtends

Rauwe bloemkool en wortels met hummusdip.

Lunchsuggesties

Buffelmozzarella met een streepje extra vierge olijfolie en gerookte zalm.

Bruine rijst, ricotta en avocadosalade.

Koude kip met zelfgemaakte dragonmayonasie en knapperige ijsbergsla.

Tussendoortip voor ’s namiddags

Een handvol hartige zaden.

Tekst Nikki Werner I Foto’s Russel Smith

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content