Wie houdt van eten, is nooit verzadigd van kookboeken. Zeker nu eetgewoonten zo snel evolueren. Wij selecteerden voor u de smakelijkste, de interessantste, de mooiste, de indrukwekkendste, de meest onmisbare exemplaren uit het recente aanbod.

Mediterraan met Rick Stein

Het boek Mediterrane Odyssee begeleidt de in 2007 door de BBC uitgezonden tv-reeks Rick Stein’s Mediterranean Escapes. Stein is de populaire Britse tv-kok, die in 2004 werd uitgeroepen tot Food Personality of the Year. Hij presenteerde geliefde tv-reeksen als Food Heroes, Taste of the Sea en French Odyssee. Rik Stein bouwde een imperium op met een visrestaurant in Padstow, een bistro, een café, een fish and chips-kraam en een kookschool. In Mediterrane Odyssee presenteert hij gerechten uit het Middellandse Zeegebied. In het hoofdstuk Mezze, kemia, tapas en antipasti werden onder meer sarde a beccafico (sardines met pijnboompitten, krenten, kappertjes, peterselie en sinaasappel) en içli köfte (gefrituurde lamsgehaktballetjes met bulgur, pijnboompitten, knoflook en kaneel) opgenomen. In het hoofdstuk Konijn, patrijs, kwartel en everzwijn treft de lezer een smakelijke B’stilla-pastei van duiven met amandelen, kaneel en suiker en gegrilde kwartels met marinade van yoghurt, knoflook, chilipeper en zahtar.

Rick Stein’s Mediterrane Odyssee, meer dan 100 nieuwe, inspirerende recepten uit de Méditerranée. Tirion/BBC Books, 29,95 euro. ISBN 978 90 4391 1214.

Geactualiseerd standaardwerk

Le Grand Larousse Gastronomique is een prachtig pedagogisch geschenk voor al wie culinair geïnteresseerd is. Om de tien jaar verschijnt een aangepaste herdruk. De eerste editie dateert van 1938. Nu is er een herziene zesde uitgave. In het lijvige, meer dan drie kilo zware boek vindt de lezer 4000 artikels, 2500 recepten en 1700 illustraties. De nieuwe uitgave is groter van formaat, telt drie keer zo veel foto’s als de 1996-editie en geeft een stand van zaken van de huidige gastronomie. Het geactualiseerde standaardwerk laat zien dat het culinaire landschap door internationale invloeden sterk veranderd is. De nieuwe Larousse Gastronomique gaat van Auguste Escoffier tot Pascal Bardot, van Jules Gouffé tot Jean-Georges Klein. Maar ook beroemde niet-Franse koks, zoals de Nederlandse Jonnie Boer en Sergio Herman, kregen een ereplaatsje in het boek. De nieuwe technieken van Ferran Adrià en Heston Blumenthal komen eveneens aan bod, evenals nieuwe populaire producten als yuzu, combava en tonkabonen.

Le Grand Larousse Gastronomique. 992 pagina’s.

Uitg. Larousse, in het Frans, 75 euro. ISBN 9782035823601.

Eén groot tafelfeest

Italofielen krijgen het water in de mond van het schitterende lees- en kookboek Made in Italy van de flamboyante Giorgio Locatelli. Hij werd in 1963 geboren in het Italiaanse Corgeno (nabij Milaan). Zijn ouders hadden er een restaurant met Michelinster. Hij werkte in Italië en Zwitserland, voordat hij in 1986 naar Engeland kwam om onder Anton Edelmann in het Savoyhotel te werken. Locatelli wordt momenteel beschouwd als de beste Italiaanse chef van Londen. Voor deze kok met diepe Italiaanse roots is eten niet alleen bunkeren, maar ook en vooral ” convivialité, vriendschap en feestelijkheid”. En die ingesteldheid komt in zijn boek tot uiting : Made in Italy is één groot tafelfeest, dat wat ons betreft oneindig lang mag duren. Naast interessante wetenswaardigheden over producten en Italiaanse tafelkunst, en zonnige recepten met heldere uitleg bevat het boek prachtige, sfeerbepalende foto’s van Dan Lepard.

Made in Italy, recepten en verhalen . Fontaine uitg. /Lannoo, 49,95 euro. ISBN 9789072975027.

Egotripperig

Wie ‘slakkenpap’ of ‘in stikstof ge- pocheerd roerei met baconroomijs’ leest, denkt aan Heston Blumenthal. Hij is als eigenaar en chef-kok van The Fat Duck, dat in 2005 werd uitgeroepen tot Beste Restaurant van de Wereld, de Engelse goeroe van de moleculaire keuken. Voor zijn boek Moleculair Koken, Op zoek naar de Perfectie keert Blumenthal terug naar zijn wortels, en gebruikt zijncreatieve talenten voor het heruitvinden van culinaire evergreens. Om de perfectie te bereiken in bereidingen zoals gebraden kip met geroosterde amandelen, pizza, worstje met puree, biefstuk, spaghetti bolognese, vis met friet, Schwarzwäldertaart en suikerstrooptaart met roomijs ging Heston op stap. Hij legde zijn oor te luisteren bij deskundigen en gebruikte zijn eigen kennis. Het is allemaal een beetje ‘egotripperig’, zoals wij dat kennen van deze man die zichzelf graag bezig ziet en bezig hoort. Of een doorsneelezer veel aan dit boek met slechts acht recepten heeft, valt te be- twijfelen.

Moleculair Koken, Op zoek naar de Perfectie.

Good Cook Publishing/Agora, 39,95 euro. ISBN 9789073191495.

Champagnerecepten

In het salontafelboek Champagne gaat Stefaan Van Laere op ontdekking naar de ‘koning van de wijnen’ en vertelt hij over de geschiedenis van deze feestelijke drank. Maître-sommelier Guido Van Imschoot en fotograaf Bart Deseyn maakten vijftien portretten van champagnehuizen met een historische achtergrond. Zij gaven de opdracht aan getalenteerde koks uit Vlaanderen en Zeeland om met de geselecteerde champagnes aan de slag te gaan. Via de exclusieve champagnerecepten belandt de lezer in de keuken van bekende en minder gekende restaurants.

Champagne . Davidsfonds/Leuven. 39,95 euro. ISBN 978 905826 487 9.

Zes Italiaanse ‘chefissimi’

In het boek I Sapori d’Italia, het beste van de Italiaanse keuken zetten zes chefissimi van Italiaanse restaurants in België hun beste beentje voor. De koks tonen de smakelijkste gerechten uit hun moederland. Weekend Knack-medewerker Willem Asaert portretteerde de koks van de bekende Italiaanse restaurants Arte, Ferrier 30, La Botte (‘Italiaan van het jaar’ volgens GaultMillau), Il Fiore, Senza Nome, La Table des Matières en Bocconi, en wist hen te verleiden om ieder zes van hun beste recepten af te geven. De lekkere gerechten tonen dat la vera cucina Italiana meer is dan pasta,tomaten en olijfolie. De fotografie is van Tom Swijns.

I Sapori d’Italia .

Uitg. Stichting Kunstboek, 29 euro.

ISBN 9789058562500.

Stroopmonument

Stroop brengt het verhaal van de stoomstroopfabriek van Borgloon. De fabriek werd in 1878 opgericht door de families Wijnants en Groenendaels. In februari 2007 werd de stoomstroopfabriek de grote winnaar van de Vlaamse Monumentenstrijd. In Stroop staat alles over het ambachtelijk stoken van stroop. De wetenswaardigheden zijn gekoppeld aan grappige anekdotes en eenvoudige recepten van Limburgse restaurants. De gerechten tonen dat je met stroop nog veel meer kan doen dan alleen maar op pannenkoeken smeren.

Stroop. Uitg. Book & Media Publishing, 19,50 euro. ISBN 9789057202896.

Kunstzinnige ode aan de natuur

Cuisine Brute werd voor het eerst in 2003 in Frankrijk gepubliceerd. Vier jaar later komt uitgeverij Tirion met een vertaling van dit prachtige kookboek. De titel veranderde in Exquise met supérieure ingrediënten. De schitterende artistieke foto’s van Marie-Pierre Morel en de smakelijke en kunstzinnige gerechten van Jérôme Dumoulin en Nicolas Le Bec bleven gelukkig ongewijzigd. Het receptenboek brengt een ode aan de magische kracht van de natuur in ons eten, zoals de oersmaak van as en gloeiende kooltjes. Andere hoofdstukken uit dit aan- bevelenswaardige lees-, droom- en kookboek zijn onder andere : De kracht van hom en kuit, Leve de lever, Edele schimmels en Verbittering.

Exquise met supérieure ingrediënten .

Uitg. Tirion, 29,95 euro. ISBN 978 90 4391 091 0.

Over kakkerlakken en ander lekkers

“Als een maanvrouwtje heb ik naar de aarde gekeken. Zonder vooroordeel, met een zekere afstandelijkheid, met als doel een beter begrip te krijgen van andere culturen. Want eten is een toegankelijke manier om iets over een andere cultuur te leren”, zegt Linda Roodenburg. Zij is gastconservator aan het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden en directeur van de Madame Jeanet Foundation, een onderzoeksinstituut voor culturele diversiteit. Ze schreef eerder al de bestseller Rotterdams Kookboek. Voor een tentoonstelling over eetculturen in het museum voor Volkenkunde verzamelde ze over de hele wereld informatie in woord en beeld. Haar bevindingen verwerkte ze in haar nieuwste boek Eten op Aarde. Dat vertelt over eettradities, religie en voedselvoorschriften, de historische band van eetculturen en brengt merkwaardige verhalen achter bijzondere ingrediënten (zoals kakkerlakken als oplossing voor het wereldvoedselprobleem). Het boek vertrekt niet vanuit een historische of geografische invalshoek maar vanuit opposities : goed-kwaad (taboes), oost-west, hightech-eenvoudig… en belicht zowel de modernste inzichten als oeroude principes. Wie zelf wil proeven van onalledaagse ingrediënten vindt in het boek een zestigtal verrassende recepten.

Eten op Aarde. Uitg. Pereboom en Stichting Madame Jeanet, 39,90 euro. ISBN 97 890 77455555.

Ik durf te koken !

La Coquerie is een kookatelier dat zijn onderkomen heeft in de Vitalis, een gerestaureerd binnenvaartschip uit 1940. Aan boord worden wekelijks kooklessen georganiseerd rond uiteenlopende culinaire thema’s. De lessenreeks Kan-nie-koken, waar op vijf avonden een basis wordt meegegeven, trekt veel belangstellenden. De algemene behoefte aan culinaire hulp om op het juiste pad te geraken, leidde naar een boek. In Kan-nie-koken tonen Inge Ooghe, Jurgen Wauman en Bruno Wolfs dat kookkunst komt met het oefenen. Het rode boek is opgevat als een uitgestippelde weg om telkens naar terug te keren. De methode zet aan om zelf te experimenteren. Zo groeit een solide basis en zelfzekerheid. Het boek maakt van niemand een chef-kok maar zorgt er wel voor dat amateurkoks hardop zeggen : ik durf te koken !

Kan-nie-koken, La Coquerie : Stichting Kunstboek, 29 euro. ISBN 978 90 5856 251 7.

Samenstelling Pieter van Doveren I Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content