DE DUITSE SNIT

28/10/09 om 00:00 - Bijgewerkt op 30/03/18 om 14:26

Spätburgunder, beter bekend als de pinot noir, is een monument voor de Duitse wijn. In Baden, de zuidelijkste wijnregio van Duitsland, maakten de druiventelers zich een merkwaardige snoei eigen. Die Duitse snit blijkt zeer efficiënt.

Wijn van spätburgunder, alias pinot noir, zou geen kleur moeten hebben, althans dat werd lang beweerd in Duitse milieus. Zoiets zei men ook lange tijd in Piëmont over de nebbiolo, tot Voerzio, Vietti, Ruggeri Corsini, Giacosa Fratelli en Fontanfredda met hun barolo 2003 naar buiten kwamen. Meteen kwam er ook een stroom van verdachtmakingen op gang : er was geen druivensoort te bedenken (syrah, barbera, merlot...) of iemand wist te vertellen dat die erbij was gemengd. Nota bene, het zogenaamde brunelloschandaal, waarbij merlot in de sangiovesewijn werd gemengd, betrof niet zozeer de kleur maar wel het verzachtende smaakeffect.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners