Omdat we beter voorkomen dan genezen, duiken er steeds meer preventieve verzorgingsproducten op, die de (stam)cellen beschermen of de ‘huidgenen’ trainen.

Rimpels bestrijden nog voor ze opduiken. Als we de nieuwe generatie verzorgingsproducten en de uitleg van de uitvinders ervan bekijken, is dat iets waar menige vrouw – en ook steeds meer mannen – op zitten te wachten. Maar is dat wel zo ? Hoeveel twintigers liggen wakker van kraaienpootjes die zich in een verre toekomst zullen aftekenen ? En welke dertiger, die net van de eerste rimpelschok bekomen is, wil zich al zorgen maken om het verlies aan stevigheid dat hem binnen ettelijke jaren wacht ? Voor heel wat hoogtechnologische merken blijkt nochtans hier dĆ© nieuwe stap in de innovatierace te liggen.

Eigenlijk is preventie helemaal niet zo nieuw. De belangrijkste vorm ervan wordt al jaren gepredikt : uv-bescherming, het hele jaar door. Niet zozeer om zonnebrand tegen te gaan, het pijnlijke gevolg van uv B-stralen, wel om de schadelijke gevolgen van uv A-straling, die er ook is op bewolkte dagen, te voorkomen. Preventie tegen vroegtijdige huidveroudering dus, maar bescherming tegen huidkanker is mooi meegenomen.

Ook hydratatie en antioxidanten kunnen als preventiemiddelen worden ingezet : de eerste methode zorgt voor een gezonde huidbarriĆØre, de tweede neutraliseert vrije radicalen. Aan de vorming van vrije radicalen, agressieve moleculen die cellen in ons lichaam vernietigen, ontsnapt niemand, al leef je nog zo gezond. Ademen alleen al brengt zo’n proces op gang. Antioxidanten zijn moleculen die daar een stokje voor proberen te steken. Niet slecht dus om ze op onze huid te smeren, Ć©n om onze huid zo weinig mogelijk bloot te stellen aan vervuiling, uv-straling, sigaretten, vermoeidheid en stress. Stuk voor stuk factoren die de aanmaak van vrije radicalen versterken.

Maar heel wat goede antirimpelcrĆØmes bevatten dit alles eigenlijk al : uv-bescherming, hydraterende ingrediĆ«nten en antioxidanten. Om van innovatieve preventie te kunnen spreken, is er dus meer nodig.

De spectaculairste verrassingen kwamen zo’n twee jaar geleden : Peau Magnifique van ReVive en Amatokin van Voss Laboratories, allebei producten die onze stamcellen zouden aanzetten om nieuwe huidcellen te produceren. Geen ongevaarlijk terrein, zo bleek. Deze vernieuwingen botsten op heel wat weerstand : volgens tegenstanders weten we nog te weinig over de mogelijke gevolgen op lange termijn, en zijn stamcellen iets waar je erg voorzichtig mee moet zijn. Ze vernieuwen zichzelf niet, dus wie ze beschadigt of verliest, speelt zijn reserve kwijt. En bovendien kunnen defecte stamcellen die zich ongecontroleerd gaan delen, kanker veroorzaken. Het mag dan ook niet verbazen dat een gevestigd merk als Dior het iets voorzichtiger aanpakte. Met Capture XP sprongen ook zij vorig jaar op de stamceltrein, maar alleen met de belofte de stamcellen te beschermen, om zo tientallen dochtercellen te redden.

Getrainde genen

Bij LancĆ“me stort men zich op een ander huidaspect dan stamcellen : de genen. Wini Penne, verantwoordelijk voor opleidingen bij LancĆ“me, legt uit welke invloed de genen hebben op huidveroudering : “Door de leeftijd vertraagt de genenactiviteit, meer bepaald de aanmaak van eiwitten. Daardoor gaat de huid minder stralen.” Om daar iets aan te doen, lanceerde het merk GĆ©nifique, Youth Activator : geen dagcrĆØme of serum, wel “een bijkomende verzorging die je extra moet aanbrengen voor je gebruikelijke behandelingen”. Penne vergelijkt het product graag met hoofdrekenen : dat moet je ook elke dag doen wil je het goed onthouden. En zoals je op die manier je hersenen kunt oefenen, traint GĆ©nifique de genen, door hun vertraagde activiteit weer te prikkelen.

Maar zoals bij de stamcelmethode zou ook hier tegenwind kunnen komen : van je genen blijf je immers af. Wini Penne relativeert : “Aan de genen zelf wordt niets veranderd, wel aan hun activiteit. Bovendien gaat het om plaatselijk gebruik, en heeft dit product dus geen enkel effect op andere lichaamsdelen.”

Op de vraag waarom wij dit product nu al uit voorzorg, rond ons dertigste, zouden gebruiken, terwijl onze huid nog volop straalt, luidt het antwoord : “Uiteraard zul je meer effect zien op oudere leeftijd, maar door het product preventief te gebruiken, geef je je genen nauwelijks de kans om te vertragen, en dus zal de huid ook minder snel verouderen.”

Lang leve de cel

Bij EstĆ©e Lauder benadert men huidveroudering nog op een andere manier. In het verleden beriepen verschillende andere merken zich op het heil van een snellere celdeling : waar een ‘normale’ cel een levenscyclus van 28 dagen kent, zorgt een snellere aanvoer van nieuwe huidcellen voor een nieuwe – lees : jongere – huid. Maar bij het Amerikaanse merk gaat men uit van het omgekeerde idee. Want met die versnelde celdeling moeten we erg voorzichtig zijn, aldus Dr. Maes, vicepresident onderzoek en ontwikkeling. “Dat is allemaal prima als je jong bent, maar het gevolg is wel dat je bij het ouder worden de celdelingsreserve opgebruikt hebt, waardoor je huid veel dunner zal worden. Je moet er spaarzaam mee omspringen.”

EstĆ©e Lauder mikt met haar nieuwste crĆØme, Time Zone, net op een langere levensduur van de cellen, door sirtuĆÆnes – eiwitten in de huid – te activeren. Maar zitten we dan na zo veel smeerbeurten niet met een hoop oude cellen, een oudere huid dus, opgescheept ? Dat ontkent Dr. Maes met klem : “Als we de levenscyclus van een cel verlengen, is het ook noodzakelijk dat we het moment waarop ze hun kracht verliezen, uitstellen. Ze moeten langer Ć©n gezonder leven, en voor dat laatste moeten andere ingrediĆ«nten, zoals antioxidanten, dan weer zorgen.” Uit een recente publicatie van de befaamde Harvard Medical School blijkt overigens dat proefdieren die extra sirtuĆÆnes kregen, of waarvan de sirtuĆÆnes gestimuleerd werden met de molecule resve-ratrol, 24 tot 46 procent langer leefden. Bovendien bleek hun levenskwaliteit en gezondheid een stuk beter dan bij de andere proefdieren.

Ook al zal je er op een jonge huid niet zoveel van merken, toch is het volgens Dr. Maes zeker raadzaam om Time Zone preventief te gebruiken. “Cellen die langer en gezond leven, kunnen ook beter schade zelf herstellen, want daarvoor hebben ze veel tijd nodig. Door die herstelacties zal de huid er op latere leeftijd gezonder uitzien : stralend, met een gelijkmatige teint, minder gerimpeld en minder uitgezakt.”

Het juiste moment

En er komt nog meer preventie aan bij Lauder : men heeft er ontdekt dat ‘klokgenen’ ervoor zorgen dat elke cel alles precies op het juiste moment doet. Maar door externe factoren worden die klokjes ontregeld. Met een nieuwe crĆØme, die we dit najaar mogen verwachten, zullen die gereset kunnen worden, waardoor de cellen weer beter gaan werken.

Niet alleen EstĆ©e Lauder is bezig met de levensduur van cellen. Ook zustermerk Clinique verwerkte in zijn nieuwe Youth Surge de sirtuĆÆnentechnologie, plus uv-bescherming, een vaste waarde bij het merk. Les Correctrices, de nieuwste verzorging van het Franse Payot, stimuleert eveneens deze eiwitten om de levensduur van de cellen te rekken, met behulp van een natuurlijk rijstextract. En ook MĆ©thode Jeanne Piaubert gooit gelijkaardige wapens in de strijd : Skin Saver Chrono, met bestanddelen die de celdeling vertragen en de cellen beschermen.

Door Stefanie Van den Broeck Illustratie Tina Vandormael

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content