Patrick Vlerick en assistent Marc Vermeulen, winnaars van de Knack Weekend-wedstrijd ‘Hobbykok van het Jaar 2010’, bereiden een heel bijzonder valentijnsdiner. Aan deze fijne gerechten kan geen liefdesgod weerstaan.

Met de bereiding ‘Zoetzuur witloof met eendenlever, geparfumeerde appeltjes en wijngelei’ wonnen Patrick Vlerick en assistent Marc Vermeulen eind november met glans de wedstrijd Hobbykok van het Jaar, die Knack Weekend al voor de elfde keer organiseerde. Traditiegetrouw werden de overwinnaars verzocht om een valentijnsdiner te creëren, een uitdaging die door het duo werd geaccepteerd. De twee hadden een maand de tijd om ‘gerechten voor de liefde’ op punt te zetten. Dat was geen sinecure, want beide hobbykoks zijn druk bezig met werk en familie.

Patrick Vlerick is industrieel ingenieur, werkt op de marketing- en salesafdeling van een Franse multinational, maakt lange dagen en wordt regelmatig uitgezonden naar het buitenland. Marc Vermeulen heeft een softwarebedrijf opgestart dat ten dienste staat van de gezondheidszorg. De twee kompanen zijn studiegenoten en koken sinds vier jaar regelmatig samen voor echtgenotes, vrienden en familie. Koken als vrijetijdsbezigheid is namelijk een goede manier om de stress van het werk af te schudden.

Inkopen worden meestal gedaan bij Delhaize in Aalter en sinds kort ook in het ISPC in Gent. Maar er zijn nog andere favoriete leveranciers. Voor eendenlever is er producent Filip Callemeyn in Bekegem, voor vlees Zwaenepoel in Gent, voor wild en gevogelte D’Hauwe in Sint-Amandsberg, voor hertenvlees de hertenboerderij Sergeant in Nevele en voor vis C-Food in Lochristi.

Opwindende ervaring

In het prijzenpakket van de winnende Hobbykoks zat onder meer een stage bij Kobe Desramaults in restaurant In de Wulf (Dranouter) en bij Franky Vanderhaeghe van Hostellerie Saint-Nicolas (Elverdinge). Een dagje meedraaien in een topkeuken is een droom van elke hobbykok. Patrick en Marc hebben zich dan ook onmiddellijk aan de keukendeur gemeld en kregen de gelegenheid om daadwerkelijk mee te werken. Fazanten voorbereiden, borden dresseren : het was de meest opwindende werkdag uit hun leven ! Ze zijn nog zwaar onder de indruk van de inzet van de jonge koks : nergens anders wordt zo intensief en lang gewerkt, en heerst er zoveel discipline als in de keuken van een toprestaurant. Patrick toont trots een rode plek in zijn handpalm als tijdelijke herinnering aan het openen van twee kistjes oesters.

Thuis, in de keuken van huize Vlerick, gaat het er bij de voorbereidingen van de valentijnsmaaltijd rustig en ordentelijk aan toe. De mise en place werd met verstand uitgevoerd, zodat er al heel wat werk op voorhand gedaan is. Op een bordje pronken ‘druppels van hazelnoot’, bereid volgens de techniek van Ferran Adrià van El Bulli. In de weken na de overwinning heeft Patrick de maaltijd tot in detail uitgedacht en kon hij experimenteren naar hartenlust.

Patrick en assistent Marc zijn goed op elkaar ingespeeld. De mooie hapjes en de fijne gerechten worden een voor een bereid. Alleen bij het nagerecht is het even stomen, omdat alles snel moet gebeuren. Intussen is de school uit en springen ook de kinderen Bram en Jasper even binnen in de keuken. Maar de jongens zijn snel weer weg, omdat het buiten met al die sneeuw veel leuker is.

De respectieve echtgenotes, Annick en Hilde, zijn ook studievriendinnen. Zij staan bij deze gelegenheid in voor de decoratie. Voor de boeketten van Belgische Ruby Redrozen en cordelineblad deden ze een beroep op Anneleen Van Acker van de bloemenwinkel Onverbloemd.

Door Pieter van Doveren – Foto’s Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content