Categorie: brasserie met cross-culture kitchen

Keuken: 7

Decor: 7

Comfort: 6,5

Service: 6,5

Prijs/kwaliteit geproefde menu: 7,5

Verviers ligt op een dertigtal kilometer van de Duitse en van de Nederlandse grens, in de driehoek Luik, Aken en Maastricht. De stad nestelt zich in de vallei van de Vesder, niet ver van de stuwdam van de Gileppe en van de Hoge Venen. In de hoogdagen van de lakenindustrie en de metallurgie was Verviers een bloeiende stad. Deze welvarende periode eindigde vanaf 1930 en tot vandaag is er veel werkeloosheid en armoede.

Het is in deze verpauperde stad dat Paul Knott en echtgenote Rosemarie Wiart een restaurant overnamen. De twee deden universitaire studies. Paul werd geboren uit Thaise en Koreaanse ouders en Rosemarie uit Waalse en Italiaanse. Deze cultuurcocktail reflecteert zich in het bord. Plaats van gebeuren is een oude werkplaats uit de lakennijverheid. De ruimte, met open tussenverdieping, werd met respect voor het verleden heringericht en heeft sfeer.

De dag dat wij kwamen, was het warm en kwam de chef in korte broek zijn klanten verwelkomen. Overal flakkerden kaarsjes en er klonk meeslepende, etnische muziek. Op de benedenverdieping zijn de keuken, bar en lounge ondergebracht. Boven kom je in het eetgedeelte en staan de tafels opgesteld rond een balustrade met uitkijk naar beneden. De kaart vermeldt moderne, inventieve gerechten met exotische inslag.

Wij bestelden het menu Passion et Saveurs van vijf gangen (40 euro). Als hapje kregen we bruschetta met look en zelf uit Italië ingevoerde tomaten. Het eerste gerecht, gebakken ganzenlever met szechuanpeper, meloen en zelfgemaakte ketchup, miste wat aan kracht. Het werd gevolgd door twee mooie, gebakken sint-jakobsvruchten en scampistaarten die wild werden gecombineerd met scheuten, puree van waterkers, citroengras en wasabi, en mayonaise van mangopuree en kurkuma. De rosé gebakken eendenborst was gelakt met een mengeling van rijstwijn, zwarte soja, sesamolie, vierkruidenpoeder en honing. Bij het sappige vlees kwamen krokant gewokte groenten, smaakvolle gebakken Thaise rijst en rinse mayonaise met tamarinde.

De aangekondigde tartelette van citroen als dessert, was door de drukte bij de lunch uitverkocht. In de plaats kwam crème brûlée met frambozensorbet.

De bereidingen waren royaal en smakelijk maar een beetje onsamenhangend. Fusion in de keuken is pas een echt succes als het samenbrengen tot een meerwaarde leidt. Opera Café wordt bezocht door Duitsers, Vlamingen en Walen.

OPERA CAFÉ

rue du Collège 88 Verviers

087 39 89 89.

www.operacafé.be

Lunch 22 euro, menu ‘Passion et Saveurs’ 40 euro.

Dakterras. Zaterdagmiddag en zondag gesloten.

Psycholoog aan het fornuis

Paul Knott is van Aziatische origine en werd 35 jaar geleden geadopteerd door Belgische ouders. Hij is psycholoog van opleiding. Zijn passie voor lekker eten bracht hem naar de keuken. Hij werkte een jaar bij de Franse topchef Georges Blanc en was twee jaar chef van La Gacholle in Gordes. Hij roerde in de pannen bij de Luikse traiteur Pascal Goosse en was chef van Le Robert Café (Luik) en Château des Thermes (Chaudfontaine). In Opera Café presenteert hij een eigen versie van de fusion kitchen, gebaseerd op zuiderse producten en Aziatische invloeden.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content